Новини Новини 04.11.2022 о 18:16 comment views icon

Binance допомогла іранським компаніям здійснити транзакції на $8 млрд попри санкції США — Reuters [Оновлено: позиція Binance]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

З 2018 року Binance обробила іранські транзакції на загальну суму у 7,8 мільярда доларів – всупереч санкціям США, спрямованим на відключення Ірану від глобальної фінансової системи. Майже всі кошти перетікали між Binance та найбільшою криптобіржею Ірану Nobitex – остання опублікувала на своєму сайті інструкції щодо того, як обійти санкції.

Три чверті іранських коштів, які пройшли через Binance, були у відносно маловідомій криптовалюті під назвою Tron, яка дає користувачам можливість приховувати свою особу. У торішньому дописі в блозі, Nobitex заохочувала клієнтів використовувати Tron — токен середнього рівня — для анонімної торгівлі без “загрози активам через санкції”.

Про масштаби іранських криптопотоків та їх тривалість стало у відомо у той час, як Міністерство юстиції США проводить розслідування щодо “відмивання” грошей компанією Binance (яка домінує в криптоіндустрії з капіталом 1 трильйон доларів і має понад 120 мільйонів користувачів). Юристи та експерти з торговельних санкцій заявили, що транзакції компанії порушують заборони США на ведення бізнесу з Іраном.

У липні агентство Reuters виявило, що Binance продовжує обслуговувати клієнтів в Ірані. У день публікації статті криптобіржа повідомила у блозі, що дотримується правил міжнародних санкцій щодо Ірану та блокує доступ до платформи всім, хто там знаходиться. Мільярдер-засновник біржі Чанпен Чжао написав у Twitter:

“Binance забанила іранських користувачів після санкцій, 7 знайшли обхідний шлях, їх усе одно забанили пізніше”.

Binance не відповіла на детальні запитання про нові транзакції, виявлені Reuters. У заяві прессекретара Патріка Хіллманна сказано:

Онлайн-курс "English for Designers" від Vocabulaba.
Навчіться описувати деталі своєї роботи, формувати CV англійською та вільно обговорювати флоу проєктів із замовниками.
Детальніше про курс

“Binance.com не є американською компанією. Проте ми вжили проактивних заходів, щоб обмежити наш вплив на іранський ринок, працюючи з галузевими партнерами та внутрішніми інструментами”.

У серпні 2021 року Binance оголосила, що клієнти більше не зможуть відкривати облікові записи та користуватися її послугами без ідентифікації. Але з того часу біржа обробила майже 1,05 мільярда доларів угод безпосередньо з Nobitex та інших іранських бірж, згідно з даними Chainalysis, які тривали до листопада цього року. З моменту твіту Чжао в липні Binance обробила близько 80 мільйонів доларів в іранських угодах.

У заяві прессекретаря Binance також сказано, що компанія вимагає повної перевірки “Знай свого клієнта” для всіх користувачів, а жителям Ірану заборонено відкривати або підтримувати обліковий запис:

“Ми постійно оновлюємо процеси та технології, коли дізнаємося про нові ризики та потенційні ризики. У результаті цих зусиль, включаючи моніторинг транзакцій у режимі реального часу в координації із зовнішніми постачальниками, у період з червня 2021 року по листопад 2022 року вплив Binance на пов’язані з Іраном організації різко зменшився”.

Дані, перевірені Reuters, показують, що з 2018 року між іранськими біржами та Binance загалом було переміщено близько 2,95 мільярда доларів криптовалюти.Також ще 5 мільярдів доларів криптовалюти переміщувалися між іранськими біржами та Binance через посередників. Регулятори кажуть, що такі “непрямі” потоки можуть свідчити про відмивання грошей та ухилення від санкцій.

Онлайн-курс "English for Designers" від Vocabulaba.
Навчіться описувати деталі своєї роботи, формувати CV англійською та вільно обговорювати флоу проєктів із замовниками.
Детальніше про курс

Nobitex своєю чергою радить на вебсайті своїм 4 мільйонам клієнтів уникати “прямої передачі” криптовалют між іранськими та іноземними криптоплатформами для “безпеки”.

Tron

На додаток до токена Tron, решта іранських транзакцій були здійснені в основних криптовалютах: біткойн, ефір, tether і XRP, а також менший токен лайткойн.

Відповідно до галузевих даних, Binance є найбільшим ринком для торгівлі Tron. Деякі інші великі біржі, включно з регульованими США Coinbase і Gemini, не містять цього токена. До недавнього часу Tron майже не потрапляв у поле зору трекерів криптовалют. Лідер ринку Chainalysis, який використовується урядовими установами США, почав повністю підтримувати його відстеження лише у травні.

Набір даних Tron детально описує понад 1,15 мільйона прямих переказів між Binance та Nobitex з квітня 2020 року, коли були зареєстровані перші потоки Tron. Дані містять адреси гаманців і унікальний ідентифікаційний номер для кожної транзакції.

Reuters отримав цифри Tron, а також додаткові набори даних, що охоплюють інші криптотокени, від трьох фірм, які мають доступ до програмного забезпечення для дослідження Reactor від Chainalysis.  Четверта фірма також підтвердила деякі дані щодо прямих переказів на основі окремого набору даних, зібраного за допомогою іншого програмного забезпечення.

Тут опубліковані Reuters дані про прямі транзакції з 20 серпня 2021 року на суму близько 1 мільярда доларів.

Загальний обсяг іранських транзакцій, що проходять через Binance, набагато більший, ніж через будь-яку іншу біржу. Після Binance наступною за популярністю біржею для користувачів Nobitex з 2018 року стала KuCoin на Сейшельських островах, яка обробила 820 мільйонів доларів прямих і непрямих транзакцій.

KuCoin і шість інших іранських бірж у наборі даних – CoinNik Market, Iranicard, Rabex, Wallex, Sarmayex і Tether Land – не відповіли на запити про коментарі.

Криптобіржа Binance допомогла іранським компаніям здійснити транзакції на $8 млрд - всупереч санкціям США
Графіка: Reuters

Санкційні ризики

Binance різко зросла з моменту свого запуску у 2017 році. Минулого місяця компанія розширила охоплення криптовалюти, інвестувавши 500 мільйонів доларів у викуп Twitter Ілоном Маском.

Основна увага розслідування Міністерства юстиції США спрямована на те, чи порушила Binance закони США про боротьбу з відмиванням грошей. У рамках справи, яка триває з 2018 року, департамент також розслідує дії Binance на предмет можливих порушень санкцій для Ірану, повідомили троє людей, обізнаних у розслідуванні. Наприкінці 2020 року департамент запитав у Binance записи про її програму відповідності, включаючи будь-які документи, пов’язані з переказом криптокоштів для людей або організацій у країнах, включаючи Іран.

У 2018 році уряд США відновив санкції проти Ірану, які були призупинені трьома роками раніше в рамках ядерної угоди Ірану зі світовими державами. З 1979 року Захід і ООН запровадили санкції проти Тегерана за його ядерну програму, а також за ймовірні порушення прав людини та підтримку тероризму.

Шість юристів і експертів із питань санкцій заявили, що іранські транзакції, задокументовані Reuters, ставлять Binance під загрозу “вторинних” санкцій США, спрямованих на те, щоб завадити неамериканським фірмам вести бізнес із санкціями або допомогти іранцям уникнути американського торгового ембарго. Вторинні санкції можуть перекрити доступ компанії до фінансової системи США.

Binance також може бути піддано прямим “первинним” санкціям, якщо компанія має те, що Міністерство фінансів США називає “зв’язком зі Сполученими Штатами”, заявили юристи та експерти. За їх словами, такі посилання можуть включати будь-яких юридичних осіб, зареєстрованих у США, або транзакції, що обробляються через фінансову систему США або з використанням долара.

У 2019 році британська Standard Chartered погодилася виплатити майже 930 мільйонів доларів владі США за порушення кримінальних санкцій, які включали переміщення приблизно 240 мільйонів доларів через фінансові установи США для іранських клієнтів. Французький банк BNP Paribas у 2014 році погодився визнати себе винним у порушенні санкцій США проти країн, включаючи Іран, і виплатити 8,9 мільярда доларів. Обидва банки взяли на себе зобов’язання покращити свій контроль.

Binance каже, що не приймає клієнтів у Сполучених Штатах. Натомість американських клієнтів направляють на окрему біржу під назвою Binance.US, якою керує американська компанія, яка з 2019 року зареєстрована в Міністерстві фінансів як бізнес, що надає грошові послуги.

Генеральний директор Binance Чжао назвав Binance.US “повністю незалежною організацією”. У жовтні агентство Reuters повідомило, що він фактично контролював біржу США та керував нею з-за кордону. Радник Binance у зверненні до керівників у 2018 році описав підприємство в США як “де-факто дочірнє підприємство”.

Переважна більшість із 8 мільярдів доларів іранських криптовалютних транзакцій, визначених Reuters, стосувалися головної біржі Binance. Але Binance.US також обробив криптовалютні транзакції на суму 1,5 мільйона доларів з іранських бірж Nobitex, Wallex і Tether Land, свідчать дані Chainalysis.

Організації США, які порушують санкції проти Ірану, можуть зіткнутися з кримінальними штрафами в розмірі до 1 мільйона доларів за порушення. Фігурантам загрожує до 20 років позбавлення волі. У жовтні цього року Міністерство фінансів оштрафувало криптобіржу Bittrex із Сіетла на 24 мільйони доларів за порушення санкцій щодо Ірану та інших країн шляхом обробки криптовалютних транзакцій на суму понад 260 мільйонів доларів. У Bittrex тоді заявили, що “раді повністю вирішити” цю проблему.

Представник Binance.US, сказав, що цифри Reuters щодо їх транзакцій з іранськими біржами не точні, і що включення прямих і непрямих даних про транзакції від Chainalysis “роздуває їх обсяг”. Альтернативної цифри прессекретар не назвав.

Криптобіржа Binance допомогла іранським компаніям здійснити транзакції на $8 млрд - всупереч санкціям США
Графіка: Reuters

Nobitex

Nobitex, найбільша іранська біржа, була запущена в 2017 році. Її співзасновник і генеральний директор Амірхосейн Рад захистив докторський ступінь з філософії та хімічної інженерії в Іранському технологічному університеті Шаріфа, свідчить його профіль у LinkedIn.

Мета Nobitex, заявлена ​​на сторінці в LinkedIn на початку цього року, полягає в тому, щоб дозволити іранцям інвестувати в криптовалюту, незважаючи на “тінь санкцій”. Оскільки санкції вдарили по здатності Ірану вести бізнес із зовнішнім світом, криптовалюта стала популярною там для транскордонної торгівлі. Біржа заявила, що служить “безпечним мостом між 3,5 мільйонами іранців і світом криптовалют”.

У своєму звіті за 2021 рік компанія Nobitex заявила, що обробляє 70% іранських криптовалютних транзакцій. Біржа рекомендувала своїм клієнтам використовувати Binance у кількох публікаціях на своєму вебсайті та в соціальних мережах, починаючи з цього року.

За даними Chainalysis, користувачі Nobitex почали переміщувати біткойни через Binance у квітні 2018 року.

У торговому посібнику на вебсайті Nobitex, вперше опублікованому в 2019 році та оновленому в жовтні цього року, компанія радила користувачам відкривати облікові записи для конвертації своїх іранських ріалів у криптовалюту, а потім здійснювати перекази на іноземну валюту і називала Binance “найнадійнішою”.  У наступних публікаціях у 2020 році говорилося, що “для нас, іранців, Binance все ще є найкращим варіантом” і що Binance “створює менше проблем для іранських користувачів”.

Відзначаючи ризик, пов’язаний із санкціями США, загальнодоступні умови використання Nobitex рекомендують клієнтам уникати “прямого переказу” криптовалюти від Nobitex до Binance і натомість створювати кілька цифрових гаманців для переміщення коштів окремими етапами.

Згідно з даними Chainalysis, обсяг транзакцій Tron між Nobitex і Binance зріс із серпня 2020 року.

Того ж місяця засновник Tron повідомив у Twitter, що цифрова монета увімкнула нову функцію, яка дозволила трейдерам маскувати свої особи. Ця функція, відома як zk-SNARK, надасть “даним користувачів найсильніший захист конфіденційності в галузі”.

Клієнти Nobitex могли використовувати Binance для торгівлі Tron та іншими криптотокенами після того, як 20 серпня 2021 року Binance посилила перевірку клієнтів. Криптогігант обробив прямі транзакції від Nobitex на загальну суму понад 1 мільярд доларів США з цієї дати до листопада цього року. У жовтні цього року 20 мільйонів доларів США в Tron перейшли безпосередньо між Binance та Nobitex.

Згідно з вересневим звітом Chainalysis, іранці, на яких накладено санкції Міністерства фінансів США за кібератаки та програми-вимагачі, використовували Nobitex. За даними Chainalysis, у період з 2015 по 2022 рік на цифрові гаманці іранців, які потрапили під санкції, надійшло понад 230 000 доларів США у вигляді біткойн-програм-вимагачів, причому більша частина криптовалюти була надіслана Nobitex.

Того ж місяця Міністерство фінансів заявило, що всі іранці, які потрапили під санкції, пов’язані з Корпусом вартових Ісламської революції, потужною фракцією, яка контролює бізнес-імперію, а також елітні збройні та розвідувальні сили Ірану. Іранська влада не відповіла на запит про коментар. Міністерство закордонних справ Ірану назвало санкції США “односторонніми, незаконними та жорстокими”.

Що кажуть в Binance

В Binance повідомили, що це безсумнівно проблема всієї індустрії й найкраще її пояснила провідна компанія з блокчейн аналітики Elliptic.

«Люди схильні робити висновки та висувати різкі звинувачення в недотриманні санкцій беззастережно і без розуміння повної картини всіх подій та викликів. Це особливо шкідливо, в разі коли ці звинувачення висуваються на адресу VASP(постачальник послуг з віртуальних активів), що має намір дотримуватися нормативних вимог, має якісно розроблені програми відповідності та прагне вирішити проблеми, зазначені вище. Висуваючи звинувачення вирвані з контексту, вони тільки відволікають увагу від зловмисників і їх співучасників, які, можливо, залишаються поза увагою. Нещодавні звіти Reuters про одного з найбільших гравців галузі є прикладом цієї проблеми».

з офіційного блогу Elliptic

В Binance своєю чергою підкреслюють, що не є американською компанією, проте активно блокують користувачів із регіонів, які потрапили під санкції, вимагаючи від усіх наших клієнтів повного проходження процедури KYCПроцедура KYC (у перекладі “знай свого клієнта”) зобов'язує всі фінансові організації, у тому числі біржі криптовалют, ідентифікувати та верифікувати особу кожного клієнта..

«Громадянам Ірану заборонено відкривати акаунт, або вести торгову активність. Ми постійно оновлюємо процеси та технології, коли дізнаємося про нові та потенційні ризики. Ці зусилля, включаючи моніторинг транзакцій у режимі реального часу в координації із зовнішніми постачальниками, у період з червня 2021 року по листопад 2022 року експоненціально зменшили вплив Binance на пов’язані з Іраном організації».

з офіційної заяви Binance

Джерело: Reuters

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: