Новини Крипто 29.09.2023 о 16:22 comment views icon

WSJ: Найбільша криптобіржа Binance йде на дно

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Після падіння FTX здавалося, що світ криптовалюти майже повністю перейшов у руки Binance — однак за рік найбільша у світі криптобіржа теж опинилась в біді.

Імперія Binance «‎тремтить» під загрозою примусових заходів з боку офіційних установ США та втрачає своїх топменеджерів — лише за останні 3 місяці пішли щонайменше 1500 співробітників, бо компанія почала скорочувати витрати й готуватись до спаду бізнесу.

Попри те, що Binance все ще є великим гравцем у криптоіндустрії, за даними Kaiko, криптобіржа наразі обробляє близько половини всіх угод з купівлі/продажу криптовалюти — у порівнянні з 70% на початку року.

WSJ: Найбільша криптобіржа Binance йде на дно

Падіння великої криптобіржі матиме величезні наслідки для індустрії — і хоча на її місце прийдуть менші компанії, у короткостроковій перспективі ліквідність на ринку може випаруватися, що призведе до різкого зниження вартості токенів.

WSJ: Найбільша криптобіржа Binance йде на дно

Один інституційний трейдер в коментарі The Wall Street Journal розповів, що його компанія провела екстренні тренування, щоб швидко вивести свої активи з Binance у разі краху.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Ї Хе, співзасновниця Binance та головна маркетингова директорка, обіцяла, що компанія впорається з проблемами, у зверненні до співробітників минулого місяця:

«Кожна битва — це ситуація «переможи або помри», і єдине, що може нас перемогти, — це ми самі. Ми перемагали незліченну кількість разів, і нам потрібно це зробити й цього разу».

Binance часто інвестує у крипто- та інші проєкти — зокрема й у X, раніше відомий як Twitter. Співзасновник компанії Чанпен Чжао — або CZ, як його знають 8,6 мільйона підписників X — є найвідомішою особистістю у світі криптовалют.

«Ви просто не можете кількісно оцінити, що станеться з галуззю, якщо Binance зникне, враховуючи, що вона відповідала за величезну кількість інновацій і зростань», — сказав Ентоні Джорджіадес, генеральний партнер Innovating Capital.

Міністерство юстиції США провело багаторічне розслідування, яке, за словами обізнаних людей, може призвести до кримінальних звинувачень проти Binance та Чжао, і штрафів на мільярди доларів.

Чанпен Чжао. Фото: Bloomberg
Чанпен Чжао. Фото: Bloomberg

Binance також стикається з позовом Комісії з цінних паперів і бірж, який стверджує, що компанія і Чжао незаконно працювали в США та зловживали коштами клієнтів. Криптобіржа визнала минулі помилки, але каже, що гроші клієнтів у безпеці, і вона прагне дотримуватись вимог регуляторів.

«Ми невтомно працювали не лише над тим, щоб вивчити уроки минулого, але й продовжували інвестувати в команди та системи, які забезпечують захист користувачів», — сказав речник криптобіржі.

Binance була запущена в Китаї у 2017 році, хоча стверджує, що в неї немає місцеперебування, а співробітники розкидані по всьому світу. Глобальний вебсайт криптобіржі доступний трейдерам майже скрізь, але ситуація змінюється, зокрема в низці європейських країн.

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Активність на місцевій американській біржі Binance.US практично зникла, а гендиректор, начальник з юридичних питань і керівник відділу ризиків нещодавно залишили компанію. За кілька днів до звільнення CEO Binance.US Браян Шродер заявив, що дохід на біржі впав на 70% з початку року.

Співробітникам Шродер сказав, що Чжао має вирішити «нормативні питання, передати свої пакети .US у сліпий траст або продати свої акції», щоб американська платформа продовжила зростання. За його словами, ці кроки дозволять компанії розблокувати банківські відносини та отримати ліцензії. Чжао є мажоритарним власником Binance.US і глобальної біржі.

За словами людей, обізнаних з ситуацією, Binance та Міністерство юстиції вели перемовини місяцями, і всередині криптобіржі точилися дискусії щодо того, чи повинен Чжао піти у відставку.

За даними WSJ, потрясіння в компанії вдарили й по моральному духу працівників.

«Деяким звільненим працівникам повідомили за 0 днів про звільнення. Вони просто не могли увійти в систему. Чи це шанобливе ставлення до них? Чи є 2 тижні на звільнення?» — запитав Чжао один анонімний співробітник у загальному чаті (дев’ять інших вподобали це, однак питання залишилося без відповіді).

Міністерство юстиції також ініціювало розслідування щодо Binance та можливого порушення санкцій США проти росії та допитувала головного спеціаліста компанії з комплаєнсу Ноа Перлмана. Тиск з боку відомства був однією з причин рішення Чжао згорнути бізнес у рф — колись одному з її найважливіших ринків.

Binance уклала угоду про продаж всього свого російського бізнесу криптообміннику CommEX, і там впевнено заявили, що не належать Binance, але відмовилися розкрити імена власників, адже вони «не хочуть публічності»

Чжао публічно залишався зухвалим:

«Ми — одна спільнота», — написав він на X у день, коли керівники з росії покинули компанію. «Продовжуйте будувати!»

Але сидячи у своєму будинку в ОАЕ (які не мають угоди про взаємну екстрадицію зі США) Чжао залучав нових юристів для розгляду справи Міністерства юстиції, як стверджують люди, знайомі з ситуацією.

Джерело: The Wall Street Journal


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: