Новости Новости 03.11.2021 в 15:22 comment views icon

Другий пішов: Кіберполіція Харківщини затримала 17-річного юнака, який створив ще одну фейкову копію «Дії»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Харків’янин розробив сайт, який із мобільного телефону виглядав як застосунок «Дія», а користувачі на платній основі мали змогу створити будь-який документ — від паспорта до COVID-сертифіката. Про це повідомляє пресслужба Кіберполіції.

Протиправну діяльність 17-річного юнака викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Харківській області спільно зі слідчим управлінням обласної поліції та у співпраці з Мінцифрою.

Як повідомляється, фігурант на віддаленому сервері створив сайт, який із браузера мобільного телефону виглядав як оригінальний застосунок «Дія». За умови передплати юнак надавав користувачам посилання на свою розробку через бот у месенджері, а ті власноруч могли створити підробні документи.

Крім цього, вебплатформа генерувала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації. Підписка на сервіс коштувала 200 гривень. Також за 200 гривень користувачі мали можливість згенерувати фейковий паспорт громадянина України, фіктивний COVID-сертифікат вартував 300 гривень, а посвідчення водія —  100 гривень.

У боті правопорушника авторизувалися понад 20 тисяч користувачів. Наразі його заблоковано, а кіберполіція встановлює осіб, котрі безпосередньо використовували підроблені документи.

Під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання фігуранта правоохоронці вилучили жорсткий диск, смартфони та банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. Наразі продовжуються слідчі дії в межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке може загрожувати зловмиснику – до трьох років позбавлення волі.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Це вже другий (відомий) випадок створення копії популярного державного застосунку «Дія» для створення підробних COVID-сертифікатів та інших документів. Нагадаємо, наприкінці жовтня Кіберполіція за два дні відшукала розробника першої фейкової копії Дії, а потім Мінцифра з метою «‎перевиховання» взяла його до себе на роботу — до винесення судового рішення по справі. До речі, тоді міністр цифрової трансформації Михайло Федоров застеріг від створення фейкових Дія заради привернення уваги. Він підкреслив, що «цей канал доступу до Мінцифри не працює».


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: