Новости Новости 06.01.2022 в 13:47 comment views icon

МОЗ дозволило бустерні щеплення проти коронавірусу для всіх дорослих

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 6 січня повідомив, що підписав наказ, яким дозволив в Україні колоти третю додаткову дозу вакцини (так зване бустерне щеплення) проти коронавірусу для всіх вакцинованих віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

4 січня МОЗ дозволило робити бустерну дозу вакцини проти коронавірусу для людей від 60 років (через 6 місяців після другого щеплення), і тоді ж повідомлялось, що бустерні щеплення незабаром стануть доступні й іншим категоріям.

Необхідність такого рішення пояснили різким зростанням захворюваності на COVID-19 у зв’язку з поширенням по всьому світу нового штаму коронавірусу «Омікрон». Як повідомив Віктор Ляшко, у світі зафіксовано новий абсолютний рекорд добових випадків COVID-19 — 2 мільйони 552 тисячі. Наразі США (704 тис.), Франція (332 тис.), Великобританія (194), Італія (189), Іспанія (137) — п’ятірка лідерів, але зростання кількості випадків відбувається на всіх континентах. Водночас в Україні наразі лише три регіони країни подолали 50% повністю вакцинованого дорослого населення — Київ (73%), Київська (55%) та Полтавська (51%) області.

«Пункти щеплення та центри масової вакцинації працюють (окрім 7 січня, коли вихідний день). Вакцина в Україні є, і для першого, і для другого щеплення, а також для введення додаткової і бустерної доз»

Віктор Ляшко

міністр охорони здоров’я України

Навіщо бустерна доза, коли потрібно щеплюватись та якою вакциною?

  • Бустерна доза має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму коронавірусу «Омікрон».
  • МОЗ рекомендує колоти бустерну дозу через 6-9 місяців після отримання другого щеплення.
  • Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам — Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.
  • Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано також вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.
  • За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.
  • Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19 (13 грудня МОЗ дозволило робити третю дозу вакцини проти коронавірусу людям з послабленим імунітетом), теж зможуть отримати бустерну дозу, оптимальний період введення становить від 3 до 6 місяців після додаткової.

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Наприкінці січня щеплені бустерною дозою українці зможуть отримати COVID-сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: діятимуть 270 днів


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: