Новости Наука и космос 13.01.2022 в 16:53 comment views icon

Трансляція місії SpaceX Transporter 3 — із запуском українського «Січ 2-30» та ще 104 супутників [Оновлено: запуск пройшов вдало]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Менше ніж за пів години має відбутись запуск українського супутника дистанційного зондування землі «Січ 2-30» — на орбіту його виведе SpaceX ракетою Falcon 9 у складі місії Transporter-3. SpaceX, як завжди, буде транслювати запуск у прямому ефірі, тож охочі можуть стежити за подією у реальному часі. У ці хвилини на пусковому майданчику комплексу SLC-40, який розташований у Флориді на мисі Канаверал, завершується підготовка до запуску. Розрахунковий час старту — 17:25 за Києвом.

Оновлено [22:18]: Національний центр управління та випробувань космічних засобів поблизу м. Дунаївці на Хмельниччині успішно провів перший сеанс зв’язку зі супутником «Січ-2-30», який сьогодні був виведений на космічну орбіту, повідомив Telegram-канал президента України. Наразі з апаратом встановлено стійкий зв’язок, усі його бортові системи працюють у штатному режимі.

Оновлено [18:49]: Ракета з супутниками стартувала о17:25 за київським часом із пускового майданчика комплексу SLC-40 на мисі Канаверал. Через дві з половиною хвилини перший ступінь відокремився, здійснив за допомогою трьох двигунів U-подібний розворот і вже через шість хвилин м’яко приземлився на сушу в посадковій зоні (LZ-1) неподалік місця старту.

Решта місії пройшла за планом — другий ступінь відпрацював штатно та по черзі вивів усі супутники на заплановані орбіти.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Розгортання українського супутника «Січ 2-30» відбулось майже в самому кінці (він був четвертий з кінця) — підтвердження прийшло о 18:49 за Києвом.

Офіційна трансляція місії SpaceX Transporter 3 із запуском українського супутника «Січ 2-30» (англійською мовою)

Трансляція SpaceX Transporter 3 від каналу Alpha Centauri (українською)

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

«Січ 2-30»

«Січ-2-30» — український супутник оптико-електронного спостереження Землі, який спочатку розроблявся під назвою «Січ-2-1». Він є дещо покращеною версією Січ-2, який своєю чергою був дещо доробленою версією EgyptSat-1. Супутник розроблений в рамках Національної космічної програми України та виготовлений ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля». Супутник призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому й інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль і передачі інформації отриманих зображень наземному інформаційному комплексу космічної системи.

Трансляція місії SpaceX Transporter 3 — із запуском українського «Січ 2-30» та ще 104 супутників [Оновлено: запуск пройшов вдало]
«Січ-2-30»

Востаннє супутник дистанційного зондування землі Україна запускала 10 років тому. Спочатку «Січ-2-30» планували запустити у грудні 2021 року до 30-річчя незалежності України, але запуск довелось відтермінувати.

Основні технічні характеристики «Січ-2-30»

  • Маса супутника: 180 кг
  • Висота польоту: 663-682 км, кругова сонячно-синхронна
  • Роздільна здатність на місцевості: багатоспектральні знімки — 7,8 м
  • Смуга захоплення на місцевості: багатоспектральні знімки — 46,6 км
  • Обсяг пам’яті: 10 Гбайт
  • Швидкість передачі даних: 30,72 Мбіт/с
  • Вартість супутника: $0,98 млн
  • Вартість запуску: $1,99 млн
  • Термін активного існування: не менше 5 років

Дані, отримані завдяки «Січ-2-30», будуть використовуватися українськими аграріями, картографами, а також у сферах лісового та водного господарства, безпеки й оборони, моніторингу надзвичайних ситуацій і стихійних лих.

Крім того, супутник буде інтегрований у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.

Напередодні запуску очільник Державного космічного агентства (ДКАУ) Володимир Тафтай розповів про плани щодо збільшення (поки що віртуального) космічного угрупування до восьми супутників.

Transporter-3

Transporter-3 — третя місія з масового виведення малих супутників на орбіту програми SmallSat Rideshare Program. Мова про ті самі «космічні маршрутки» SpaceX — за допомогою Falcon 9 компанія Ілона Маска пакетом відправляє десятки невеликих супутників для різних замовників. Попередня місія Transporter-2 відбулась у липні 2021 року, а під час першої Transporter-1 у січні 2021 року було встановлено світовий рекорд за кількістю одночасно запущених супутників — 143 штуки.

У складі місії Transporter-3 на орбіту одночасно вирушать 105 невеликих супутників. Серед них —  «Січ-2-30».

Інші цікаві факти щодо місії Transporter-2

  • 136-й запуск Falcon 9;
  • 76-й політ Falcon 9 із випробуваним у польоті прискорювачем;
  • 80-й повторний політ ракети-носія;
  • 2-й повторний політ ракети-носія у 2022 році
  • 102-а посадка ракети-носія
  • 28-ме приземлення поспіль (новий рекорд)
  • 2-й запуск SpaceX у 2022 році
  • 78-й запуск SpaceX з пускового майданчика SLC-40
  • 2-а спроба запуску на орбіту у 2022 році

Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: