Новости Новости 30.11.2021 в 11:43 comment views icon

Уряд посилив карантинні обмеження — нові правила наберуть чинності з понеділка 6 грудня

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Як ми вже розповідали, що 24 листопада Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови №1236, посиливши карантинні правила, зокрема для невакцинованих громадян. Нові правила наберуть чинності вже 6 грудня, повідомив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він також додав, що локдаун для невакцинованих вже діє в Чехії, Словаччині та Австрії.

“У першу чергу нові правила торкнуться регіонів, які перебувають на жовтому рівні епіднебезпеки. Тепер відвідувати громадські заклади на жовтому рівні можна буде лише тим людям, які отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або мають негативний тест чи сертифікат про одужання.

Ця ж норма поширюється і на співробітників. Посилення правил для невакцинованих потрібне, щоб зменшити навантаження на лікарів та медичну систему, адже до стаціонарів у більшості потрапляють саме ті пацієнти, які не отримали повного курсу щеплення” – заявив Віктор Ляшко.

Отже, основні зміни до Постанови №1236 виглядають наступним чином.

Правила адаптивного карантину

У межах жовтого рівня буде заборонено:

  • робота закладів освіти, в яких вакциновано принаймні однією дозою менш як 100% співробітників;
  • проведення масових заходів, за виключенням атестації здобувачів освіти;
  • робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
  • робота закладів громадського харчування, окрім замовлень на виніс та доставки;
  • робота спортзалів, басейнів;
  • діяльність закладів із розміщення, окрім готелів, санаторних і соціальних закладів;
  • міжобласні та міжнародні перевезення.

Додані нові норми й для зеленого рівня. Зокрема, додалась заборона регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів у міському та внутрішньообласному громадському транспорті у кількості більшій, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Ця норма також буде чинна і на жовтому рівні. Тобто, якщо регіон перебуває на жовтому рівні, то громадський транспорт у конкретному населеному пункті має дотримуватись саме таких правил перевезень.

Окрім того, чинними для будь-яких рівнів епіднебезпеки залишаються чинними такі норми:

  • робота закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% здобувачів освіти та співробітників;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
  • самовільно залишати місце самоізоляції чи обсервації.

Ці правила не скасовуються навіть за наявності COVID-документів.

Всі інші обмеження, передбачені жовтим рівнем, не будуть діяти, якщо всі працівники та відвідувачі матимуть один із документів:

  • «жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів);
  • «зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів);
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів);
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів);
  • негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 години);
  • сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

Тобто для роботи та відвідування закладів на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасову довідку 063-О, видану сімейним лікарем або лікарем, який проводив щеплення.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Термін дії “жовтого” сертифіката зменшили до 30 днів. Раніше він був чинним 120 днів. Нагадаємо, що мінімально можливі інтервали між дозами вакцин: Comirnaty/Pfizer-BioNTech – 21 день, Moderna – 28 днів, CoronaVac/Sinovac Biotech – 14 днів, Oxford/AstraZeneca – 28 днів.

На червоному рівні, зокрема, забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  • робота закладів освіти, в яких повністю вакциновано менше 100% співробітників;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо;
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • проведення масових заходів;
  • робота закладів культури.

Важливо, що ці обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат, негативний результат ПЛР-тестування чи експрес-тестування на антиген (дійсний 72 години) або сертифікат про одужання.

“Жовтий” COVID-сертифікат не буде чинним для роботи та відвідування громадських закладів на червоному рівні епіднебезпеки.

Самоізоляція

Особи, які прибули із Російської Федерації та перебували на її території більше семи днів протягом останніх двох тижнів, підлягають самоізоляції. Самоізоляція має тривати 14 діб. Строк самоізоляції розпочинається з моменту перетину державного кордону та не може бути припинений навіть за наявності негативного результату тестування на COVID-19. Раніше вказана норма стосувалась і тих громадян, які прибувають із Республіки Індія.

Додатково розробляються зміни до Постанови, які зобов’яжуть мандрівників, що повернулись із країн, де виявили штам “Омікрон” відбувати самоізоляцію.

Робота закладів освіти

Для роботи закладів освіти в умовах карантину співробітники мають бути вакциновані принаймні однією дозою вакцини проти COVID-19 для жовтого рівня епіднебезпеки та двома дозами – для червоного рівня.

У випадку, якщо співробітник має протипокази до проведення щеплення або нещодавно перехворів на COVID-19, то повинен надати відповідний медичний висновок або сертифікат про одужання.

Нагадаємо, що для дотримання карантинних вимог, співробітники громадських закладів мають перевіряти у відвідувачів усі COVID-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком “Дія”.

Після зчитування на смартфоні перевіряючого відображається статус COVID-сертифікату: чинний/нечинний. Без перевірки та зчитування COVID-сертифікат не вважається наданим та перевіреним.

Важливо, що для зчитування не потрібно додаткових додатків чи засобів – достатню своєю “Дією” зчитати QR-код. Тобто представники закладів мають не просто запитувати про наявність сертифікатів чи перевіряти їх візуальну наявність – уповноважений працівник закладу має на вході до приміщення виміряти термометром температуру відвідувача та зчитати смартфоном QR-код його COVID-сертифікату.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею “Порушення правил щодо карантину людей” Кодексу України про адміністративні правопорушення. Йдеться про штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил.

Водночас починаючи з помаранчевого (сигнального) рівня, місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил у регіоні.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України 

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: