Думка Статті 05.07.2022 о 10:30 comment views icon

Автомобільний ринок України та перша половина 2022 року – що відбувається? Думка

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg

Роман Мельниченко

Автор статей, тест-драйвів та оглядів

Встоїть чи ні? Це питання сьогодні стосується абсолютно всього в Україні: самої країни, державних органів керування, компаній та бізнесу. А також ринку нових автомобілів. Що ж, констатуємо факт: зі скрипом та напругою, але автомобільний ринок в Україні тримається. Подивіться на показники таблиці нижче – за червень продано трохи більше трьох тисяч нових легкових автомобілів, що на 16% більше відносно травня 2022 року.

А за перше півріччя (за даними ІАГ AUTO-Consulting) загалом реалізовано близько 18,7 тис. автомобілів – і це майже на 62% менше, ніж було продано за аналогічний період минулого року. Причому після провального березня 2022 року, український автомобільний ринок намагався відновитися у квітні-травні: продажі зростали на +100% від місяця до місяця. Звісно, в абсолютних цифрах – це були сльози. Але все одно хоч щось.

За підсумками червня темпи зростання уповільнилися, проте тут потрібно тверезо розуміти чому: вичерпалися складські запаси автомобілів, які були сформовані на початок 2022 року. При цьому раніше були відсутні ритмічні поставки нових автомобілів. Але ця ситуація вже частково виправилася, що знайде своє відображення у продажах липня-серпня. А поки що – давайте подивимося, як червень «закрив» першу половину 2022 року.

ТОП-5 найпопулярніших автомобілів у червні 2022 року

В принципі все очікувано. П’ятірку найпопулярніших автомобілів червня сформували тільки кросовери: Renault Duster, Toyota RAV4, Toyota Highlander, Toyota Yaris Cross, Ford Kuga.

З першими двома автомобілями все зрозуміло – за минулу пару-трійку років вони лише зміцнилися у групі лідерів. А ось результати Toyota Highlander, Toyota Yaris Cross, Ford Kuga пояснюються, швидше за все, фізичною наявністю автомобілів: або завдяки швидкій поставці, або завдяки складським запасам.

Завдяки цьому, наприклад, кросовер Ford Kuga випередив своїх суперників SKODA Kodiaq, Volkswagen Tiguan, Mitsubishi Outlander. А присутність в переліку ТОП-5 одразу трьох автомобілів Toyota дозволила японцям зайняти позицію лідера бренду. Посунувши таким чином Renault: минулі бестселери Logan і Sandero опустилися до другого десятка загального заліку моделей.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Слідом за Toyota та Renault у загальному заліку марок розташувалися Volkswagen, Hyundai, Mitsubishi, SKODA, BMW, Mercedes-Benz, Nissan, Ford – саме так виглядає ТОП-10 найпопулярніших брендів за підсумками червня 2022 року.

Пікапи: у лідерах Mitsubishi L200

Крім звичних кросоверів або легкових моделей, також хочеться відзначити й інші яскраві та нестандартні автомобілі – наприклад, пікапи. Тим паче, що сьогодні пікапи стали такою собі «зброєю перемоги» для невеликих груп бійців-військових. Слід зазначити, що часто пікапи закуповуються у вживаному стані за кордоном. Але ж є й продаж нових автомобілів – вже в Україні і цілими партіями. Залежно від того, хто зміг вчасно поставити автомобілі, змінюється картина популярності між моделями.

Цього місяця лідер серед пікапів – Mitsubishi L200, який посів шосте місце у переліку всіх моделей: одразу після ТОП-5, зазначених вище. А ще у першій двадцятці за популярністю серед усіх моделей також виявився пікап Toyota Hilux.

Сподіватимемося, що скоро пікапи в Україні знову асоціюватимуться зі «зброєю перемоги» – але вже в «битві за врожай».

Електромобілі: а ось тут несподівані сюрпризи

Несподівано, але в переліку ТОП-20 найбільш популярних моделей також виявилося відразу два електромобілі. Причому обидва – своєрідний ексклюзив: Volkswagen ID.4 та DongFeng (Honda) X-NV.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Перший електрокар є кросовером, створеним на платформі МЕВ – аналогічно вже знайомому хетчбеку Volkswagen ID.3, тільки розміри більші та салоні просторіший. Другий електромобіль – це також кросовер, який є китайською електричною версією відомої моделі Honda HR-V: непростий родовід розбирали в окремому матеріалі.

Серед інших цікавих результатів червня можна відзначити бурхливе зростання продажів китайських автомобілів MG (+130% щодо травня 2022 року) та HAVAL (+80% до результатів травня). Ще один китайський бренд – Chery – продемонстрував скромне зростання продажів, проте загальні підсумки все одно дозволяють йому посідати місце впритул до ТОП-10 заліку популярності всіх брендів.

Ось так завершився червень та перша половина 2022 року. Хочеться вірити, що друге півріччя стане часом повернення миру та початку потужного відновлення України й нашого автомобільного ринку.

 

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: