Статті Статті 16.12.2022 о 10:00 comment views icon

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Маленька камера в телефоні має суперсилу: вона може бачити те, що недоступне нашим очам. Режим «Night Sight» (і йому подібні) – це суперкрок вперед для фотографії зі смартфона та приклад того, як наші фотографії стають суперфальшивими. За останні кілька років ситуація лише посилилася. Навіть бюджетні моделі оснащені «розумною» камерою, яка домальовує на льоту. Чи все так погано насправді? Чи навпаки – це правильний технологічний напрямок?

«Вночі протягом останніх кількох тижнів я тинявся по темних місцях, фотографуючи, використовуючи новий режим Google Pixel 3 за 800 доларів під назвою Night Sight. Друзі у освітленому свічками барі виглядають так, начебто привели бригаду освітлювачів. Темні вулиці потопають у червоних та зелених тонах. Північний міський пейзаж спалахує, ніби все ще вечір. Це виходить далеко за рамки фільтрів Instagram.» – Geoffrey A. Fowler – технічний оглядач The Washington Post

Несправжні фотографії

Це правда – ти не схожий на свої фото. Фотографія ніколи не обмежувалася тільки зйомкою реальності, але новітні телефони все частіше дозволяють фотографувати в «невидимому діапазоні».

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

AI (штучний інтелект) став головним гравцем у галузі мобільної фотографії. Саме завдяки йому фото виглядають так, наче їх обробили в Adobe Photoshop. Яскраві, вродливі, часто нереалістичні.

Але річ не в цьому. Виробники телефонів вихваляються тим, як круто виглядають їхні фотографії, а не наскільки вони відповідають реальності. “Портретний режим” iPhone (і будь-якого іншого телефону) застосовує штучне розмиття фону та ідентифікує риси обличчя, щоб зменшити ефект червоних очей.

Селфі на популярні в Азії телефони автоматично «поправляють голови», освітлюють очі та розгладжують шкіру. Багато телефонів використовується технологія під назвою HDR, яка об’єднує кілька знімків для створення гіпертонованої версії реальності.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

“Коли я нещодавно зробив одну і ту ж фотографію заходу сонця на iPhone 6 2014 року та iPhone XR цього року, я був приголомшений різницею — знімок нового iPhone виглядав так, ніби він був намальований аквареллю.” – Geoffrey A. Fowler – технічний оглядач The Washington Post

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

Ні, ви насправді так не виглядаєте. Старі моделі телефонів більш реалістично передають зображення. Джерело: Theatlantic 

Смартфони демократизували фотографію для мільярдів людей — раніше для створення чудових фотографій було потрібне спеціальне обладнання та посібник користувача.

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

Використання 30-кратного масштабування в реальному часі (без програмного обрізання). Огляд ITC.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

Тепер штучний інтелект та інші досягнення у галузі програмного забезпечення демократизують створення краси. Редагування фотографій більше не потребує навичок Photoshop. Тепер, коли їм показують мальовничий краєвид або обличчя, камери телефонів підключаються до алгоритмів. Вони навчені тому, що люблять розглядати користувачі, і видають попередньо налаштовані зображення.

У телефону справді високотехнологічне програмне забезпечення, а не великий і якісний сенсор. Думайте про свою камеру не як про відображення реальності, а саме як про штучний інтелект, який намагається зробити вас щасливими. Це фальшиво.

Програмне забезпечення

Зробити знімок на телефон не те саме, що й передати світло через об’єктив на датчик. Звичайно, це обладнання, як і раніше, має значення і покращилося за останнє десятиліття.

Але все частіше саме програмне забезпечення, а не апаратне забезпечення робить наші фотографії кращими.

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

“Це перебільшення, але правда”, – каже Марк Левой, колишній професор комп’ютерних наук зі Стенфорда, який колись навчав засновників Google Ларрі Пейджа та Сергія Бріна, а тепер працює з ними над проєктами з камерами.

Його робота ґрунтується на обмеженнях розмірів смартфона. Телефони не можуть вмістити великі об’єктиви (і датчики під ними) як традиційні камери, тому виробникам довелося шукати творчі способи компенсації. Існують методи, які замінюють оптику програмним забезпеченням. Наприклад, цифрове поєднання кількох знімків в один.

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

Всі нові телефони від Apple, Samsung та Huawei також використовують його, але «ми робимо ставку на програмне забезпечення та штучний інтелект», – каже Левой. Це дозволило Google досліджувати нові способи створення зображень.

З Night Sight програмне забезпечення Google працює на межі своїх можливостей, роблячи до 15 знімків при слабкому освітленні та змішуючи їх, щоб зробити обличчя яскравішими, забезпечити чіткі деталі та насичені кольори таким чином, який привертає увагу. Жодних спалахів не відбувається — вони штучно підсилюють вже чинне світло.

Будь-хто, хто намагався знімати при слабкому освітленні на традиційну камеру, знає, як важко не робити розмиті фотографії. З Night Sight ще до того, як ви натиснете кнопку, телефон вимірює тремтіння вашої руки та рух у сцені, щоб визначити, скільки кадрів потрібно зробити і як довго залишити затвор відкритим. Коли ви натискаєте затвор, він попереджає “замріть” і знімає до шести секунд.

Протягом наступної або двох секунд Night Sight ділить усі свої кадри на купу крихітних фрагментів, вирівнюючи та поєднуючи кращі фрагменти, щоб створити закінчене зображення. Нарешті, ШI та інше програмне забезпечення аналізують зображення, щоб вибрати кольори та тони.

У Night Sight були деякі труднощі з фокусуванням та у сценах майже без світла. І ви, і ваш об’єкт, дійсно повинні утримувати цю позу. Але у більшості моїх тестових знімків результат був фантастичним. Портрети згладжують шкіру, зберігаючи різкість очей. Нічні пейзажі підсвічували приховані деталі та розфарбовували їх, як шоколадну фабрику Віллі Вонкі.

Проблема в тому, як комп’ютер вибирає тони та кольори речей, які ми бачимо у темряві? Чи має він відображати зоряне небо як сутінки?

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

“Якщо ми його не бачимо, ми не знаємо, як він виглядає”, – говорить Левой. “Естетичних рішень дуже багато. Ми зробили їх одним способом, ви можете зробити їх іншим. Можливо, зрештою, цим телефонам знадобиться кнопка «Що я бачу», а не «Що є насправді».

Фальшивка та обман

Отже, якщо наші телефони створюють кольори та освітлення, щоб принести нам задоволення, чи дійсно це вважається фотографією? Чи це комп’ютерна графіка?

Що взагалі означає слово “фейк”? Професійні фотографи вже давно вносять корективи у Photoshop. А до цього творці фільму налаштовували кольори для певного вигляду. Це могло б бути академічною проблемою, якби ми не говорили про хобі.

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

AI вирішив, що коту вуса більше не потрібні. Огляд ITC.

Наскільки телефони вилучать наші фотографії від реальності? Яке програмне забезпечення може навчити нас думати, що це виглядає нормально? Які частини зображення ми дозволяємо редагувати комп’ютерам?

На фотографії Білого дому, яку я зробив (без нічного бачення), я помітив, що алгоритми Pixel 3, навчені згладжувати недоліки, видаляли насправді архітектурні деталі, які все ще були видно на знімку iPhone XS.

У DxOMark, фірмі з вимірювання камер, питання полягає в тому, як навіть оцінювати зображення, коли вони інтерпретуються програмним забезпеченням для таких функцій як краса обличчя.

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

“Іноді виробники заходять занадто далеко”, – говорить Тушар . «Зазвичай ми кажемо, що все гаразд, якщо вони не знищили інформацію, якщо ви хочете бути об’єктивним, ви повинні розглядати камеру як пристрій, який фіксує інформацію».

З іншого боку, я зателефонував Кенану Актулуну, засновнику щорічної премії iPhone Photography Awards. За останнє десятиліття він вивчив понад мільйон фотографій, зроблених на iPhone, які учасникам не рекомендується сильно редагувати.

“Кордон між цифровим мистецтвом і фотографією в якийсь момент стає дійсно розмитим”, – говорить Актулун.

Зрештою він вітає технологічні вдосконалення, які роблять процес створення фотографій та інструменти невидимими. Перевага фотографії на смартфоні в тому, що вона доступна усім. Одна кнопка, і ви вже там.

Висновки

Фотографії смартфона красиві та доступні кожному. Це головне. Їхня нереалістичність майже нікого не хвилює. До початку «експансії» AI в камерах телефонів люди активно користувалися фільтрами, і все одно робили реалістичні фото фейковими.

Більшість населення не переймається тим, що трава на фото стала надто зеленою, похмуре синє небо повністю вицвіло і стало яскравішим ніж у сонячний день, а на шкіру обличчя «нанесена тональна пудра».

Мобільні фото – фейк. І користувачі це обожнюють

Люди швидше приймуть цифровий малюнок, але яскравіший, красивіший, ніж справжнє фото. Адже топовий 1500$ камерофон без AI являє собою недорогий бездзеркальний фотоапарат рівня 2007-2009 року. Безглуздо не використовувати найсильніший бік смартфона – програмне забезпечення.

Нічого страшного у цьому немає. Любителі справжніх та реалістичних фотографій використовують професійну техніку, як і раніше. Сперечатись про те, що смартфон замінить фотоапарат безглуздо.

Це абсолютно різні речі, які передають абсолютно різну «реальність». А доступність смартфонів з AI камерами дає можливість пересічним користувачам, не знайомим із високими технологіями, робити красиві цифрові зображення для соціальних мереж.

Джерело:

The Washington Post

Матеріал по темі:

Samsung Galaxy S22 Ultra проти Canon 250D: детальне порівняння бюджетного фотоапарата та флагмана


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: