Огляди Пристрої 25.06.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд монітора MSI MPG 274URF QD: надвисока щільність пікселів та реалістичні кольори

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд монітора MSI MPG 274URF QD: надвисока щільність пікселів та реалістичні кольори

Фанати високого PPI будуть в захваті від MSI MPG 274URF QD – цей монітор розмиває межі роботою та іграми, адже добре себе проявив в різних сценаріях. Попри вагон переваг, не обійшлося без кількох нюансів під час використання. Готові поділитися досвідом використання, а також результатами тестування: виміряли кольоровий простір з допомогою колориметра, енергоспоживання та затримки.

Огляд монітора MSI MPG 274URF QD: надвисока щільність пікселів та реалістичні кольори
MSI MPG 274URF QD
20999 грн.

Плюси:

надвисока щільність пікселів; непоганий запас яскравості; висока частота оновлення та низькі затримки; будований USB Hub; зручне керування параметрами з комп’ютера чи телефона; реалістичні кольори; функціональна підставка;

Купити в Rozetka

Мінуси:

повільна навігація в меню з допомогою джойстика; нав’язливі рекламні пропозиції при встановленні фірмового ПЗ; немає фіксації горизонтального положення при повороті; сіризна чорного кольору під кутом;

Купити в Rozetka
8.2/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики MSI MPG 274URF QD

Технічні характеристики MSI MPG 274URF QD
Діагональ 27″
Тип панелі Rapid IPS
Кут огляду 178°/ 178°
Крок пікселя 0.16 мм
Роздільна здатність 3840×2160
Яскравість (типова) 400+ кд/м²
Контраст 1000 до 1
Глибина кольору 8 біт + FRC
Час відгуку GtG 0.5 мс GtG
Частота оновлення 160 Гц
Підтримка HDR DisplayHDR 400
Аудіосистема
Аудіороз’єм 3.5 mm jack
Display Port 1 x DP 1.4a
HDMI 2 x HDMI 2.1
USB 2 x USB 2.0 Type-A
1 x USB 2.0 Type-B
1 x Type-C (DP alt.) w/ PD 65W
Інше Adaptive-Sync
Приціл, таймер
Flicker-Free
Блок живлення 120 Вт зовнішній
Енергоспоживання 19-50 Вт
Розміри 614x407x228 мм
Вага (з підставкою) 6.4 кг

 

Комплектація та пакування MSI MPG 274URF QD

Монітор має подвійне пакування та стандартний захисний кейс з пінопласту. Крім самої панелі в коробці знаходимо ніжку, опору, гвинти, паперову документацію, зовнішній блок живлення 120 Вт, короткий метровий кабель HDMI та кабель USB Type B.

Потужний БЖ потрібен не лише для живлення самого монітора, а й для інших пристроїв, які під’єднає потенційний власник до USB роз’ємів. Саме тому його потужність 120 Вт при споживанні монітором не більше 50 Вт з максимальною яскравістю.

Дизайн

Монітор має функціональну підставку, яка крутиться в усі сторони. Монітор можна повертати навколо своєї осі без зміни положення стопи, регулювати за висотою, нахилом та поворотом. MSI MPG 274URF QD повертається в обидві сторони, що є як перевагою, так і недоліком одночасно.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Такий підхід спрощує кабель-менеджмент, але ускладнює вирівнювання у горизонтальному положенні. Без водяного рівня зробити це не так аж і просто, адже немає чіткої фіксації в горизонтальному положенні.

Рамки навколо матриці середнього розміру. З правого боку розміщено джойстик для керування, а з самого низу індикатор роботи. Корпус пластиковий, але хоча б не скрипить після вимкнення. На задній панелі є невелика смуга зі світлодіодами. RGB підсвічування можна регулювати з допомогою фірмової програми.

Інтерфейси

MSI MPG 274URF QD має щедрий набір USB, Включаючи два USB Type A, по одному USB Type C (може працювати як відео вихід), USB Type B (для керування з ПК). Відео роз’єми 2x HDMI 2.1 та 1x Display Port. Поруч розмістився роз’єм живлення та 3.5 mm jack. Вбудованих динаміків немає.

Дисплей MSI MPG 274URF QD

Екран має високу роздільну здатність Ultra HD 4K 3840x2160p і побудований на основі Rapid IPS матриці. Текст дуже чіткий, плавний, без «сходинок». Працювати з документами на цьому моніторі приємно. Підключення будь-яким кабелем дозволяє отримати частоту 160 Гц та режим відображення 10 біт (8 bit + FRC).

З рівнем яскравості 32% колориметр фіксує біля 200 ніт. Максимальна яскравість може перейти мітку 500 ніт на білому фоні. Виробник заявляє про повну підтримку HDR з яскравістю 400 ніт.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Точність передавання кольорів залежить від вибраного режиму. Для тестування використовували готові налаштування, які пропонує виробник, а саме профілі sRGB, Adobe RGB та P3. Охоплення кольорового простору відрізняється залежно від вибраних параметрів.

Режим sRGB:

  • sRGB 95%;
  • NTSC 65%;
  • Adobe RGB 70%
  • P3 70%;

Режим Adobe RGB:

  • sRGB 99%;
  • NTSC 88%;
  • Adobe RGB 94%
  • P3 86%;

Режим P3:

  • sRGB 100%;
  • NTSC 83%;
  • Adobe RGB 85%
  • P3 93%;

Це досить гарні результати, як для універсального монітора, що позиціює себе більше як ігрове рішення. Геймери зовсім не переймаються за реалістичність зображення, зате цьому будуть раді представники творчих спеціальностей, перш за все працюють за комп’ютером, а не граються.

Кути огляду не дуже гарні, матове покриття змушує кольори трохи вицвітати. З іншого боку це рятує від попадання прямих сонячних променів. За умов яскравого освітлення, природного чи штучного, MSI MPG 274URF QD почуває себе добре, чого не сказати про глянсові моделі.

Помітити сіризну чорного найпростіше в повністю темній кімнаті. Кути огляду за таких умов розчаровують ще більше, адже чорний (вже сірий) колір дає про себе знати. Деякі бюджетні FHD моделі видають глибші темні тони при перегляді збоку. За мінімальної яскравості засвічування не такі критичні, а випалювати очі з яскравістю 250-300 ніт в темну пору доби не рекомендовано.

Програмне забезпечення

Керувати параметрами монітора з допомогою вбудованого джойстика незручно через сильні затримки самого меню налаштувань. Після кожної дії пристрій змушує чекати для наступного натискання кілька сотень мс. Це натякає на необхідність використання кабелю USB Type B.

Підключаємо монітор до комп’ютера і відразу завантажуємо програму Gaming Intelligence. Дивна назва для утиліти, яка керує параметрами монітора. Програма дозволяє вибирати готовий режим (яких тут дуже чимало) чи створити свій.

Користувач має право змінювати яскравість, контрастність, різкість, кольорову температуру, швидкість відгуку. Також є багато додаткових функцій, таких як екранний приціл, KVM, картинка в картинці, розділення вікон, ніжний режим та багато іншого.

Все це можна робити й зі свого смартфона, завантаживши програму MSI Remote Display. Достатньо під’єднатися телефоном до однієї мережі з ПК і отримуємо пульт віддаленого керування, якими можна вмикати/вимикати монітор чи змінювати будь-які параметри, вибирати готові профілі тощо.

Начебто все ідеально, але варто згадати за один нюанс. Несподіванкою стали нав’язливі прохання встановити антивірус Norton під час інсталяції ПЗ на комп’ютер. Компанія MSI агресивно просуває своїх партнерів, пропонуючи покращити захист ПК при підключенні монітора.

Від встановлення програми можна відмовитися, але в загальному складається враження використання якогось бренду другого-третього ешелону. Наче це чистокровний китайський флагманський смартфон тикає рекламою прямо в очі власнику, який віддав за нього 70% вартості Apple iPhone.

Енергоспоживання MSI MPG 274URF QD

З мінімальною яскравістю та зниженою контрастністю MSI MPG 274URF QD споживає трохи менше ніж 20 Вт. В ігрових сценаріях з середньою яскравістю можна побачити 24-28 Вт, а з увімкнутим HDR з розетки потрібно більше ніж 45 Вт. Зміна частоти оновлення майже не впливає на енергоспоживання. В загальному це прийнятні цифри для 27 дюймового монітора.

Досвід користування MSI MPG 274URF QD

Ефект плацебо змушує людей купляти смартфони з якомога більшим PPI, хоча це не має ніякого сенсу, чого не сказати про монітори чи телевізори. Зображення на MSI MPG 274URF QD виглядає приємно, малі шрифти згладжені та плавні, навіть, якщо придивлятися з кількох сантиметрів.

Якщо сидіти зблизька (30-40 см від монітора) все ще неможливо побачити нерівні краї в тексті. Якщо придивлятись напружуючи очі, ефект помітний після Full HD та Quad HD моніторів, але на практиці воно потрібно далеко не всім. За пів метра в іграх різниця між якісним 1440p монітором непомітна, буквально, а навантаження на відеокарту сильно зростає.

Огляд монітора MSI MPG 274URF QD: надвисока щільність пікселів та реалістичні кольори

Суб’єктивно, для 27 дюймів повністю вистачає Quad HD, але професійні фотографи мають право з цим не погодитися. В цілому зображення відмінне, за винятком незначної сіризни чорного, особливо під кутом. Очікувалося менших засвічувань по краях і насиченіших темних відтінків за умови повної темряви в кімнаті. Втім, це IPS панель, а не VA, яка б принесла інші недоліки.

Ще однією неприємністю стало енергоспоживання відеокарти. Записувати це в недоліки не можна, адже проблема стосується в першу чергу щасливих власників AMD Radeon. З моделями RX 7900 XTX та RX 6950 XT енергоспоживання в простої складало від 40 до 55 Вт.

Огляд монітора MSI MPG 274URF QD: надвисока щільність пікселів та реалістичні кольори

Як виявилось, справа в роздільній здатності 3840×2160. Якщо перемкнутися з 4K на Full HD енергоспоживання падає з 50 Вт до 9-10 Вт, тобто в п’ять разів. Частота оновлення ніяк не впливає на це, різниці між 160 Гц та 60 Гц немає. Неприємно, що навіть просте споглядання робочого столу з нульовим завантаженням CPU/GPU забирає на 30-40 Вт більше, ніж повинно.

Конкуренти та ціна MSI MPG 274URF QD

Огляд монітора MSI MPG 274URF QD: надвисока щільність пікселів та реалістичні кольори

Вартість монітора MSI MPG 274URF QD складає 20 999 гривень і наразі це один з найдешевших QLED моніторів такого класу. Він лише недавно поступив на полиці магазинів, тому ціна може ще знизитися через кілька місяців. Серед конкурентів розглянемо Ultra HD моделі з діагоналлю 27 дюймів та високою частотою оновлення.

Gigabyte M27U з 4K IPS матрицею і яскравістю 400 ніт виділяється вбудованою акустикою аж на 6 Вт. Універсальний варіант для розваг і роботи. Ціна 25 699 гривень.

AOC U27G3X/BK пропонує вищу яскравість з геймерським дизайном корпуса. Гарне поєднання реалістичності кольорів з високою частотою оновлення. Ціна 25 669 гривень.

Acer Nitro XV275KV своєю елегантною підставкою нагадує студійні монітори, хоча від них відрізняється частотою оновлення 160 Гц. Також ця модель має колонки 2х3 Вт. Неофіційна вартість від 22 000 гривень.

8.2/10
Оцінка ITC.ua
Яскравість, HDR
9
Гарний запас яскравості, HDR контент виглядає чудово.
Кольори, кути огляду
7
Монітор реалістично передає кольори, але дає поганий чорний колір під кутом.
Частота, затримки
9
Добре підходить для активних відеоігор.
Інтерфейси, ене-вність
8.5
Середній рівень енергоспоживання та наявність всіх необхідних роз’ємів.
Ціна
8.5
Відносно недорога QLED модель.

Висновок:

MSI MPG 274URF QD сподобається не лише геймерам, адже завдяки своїм характеристикам герой огляду охоплює значно ширшу аудиторію. Прямих технічних недоліків монітор майже не має, пропонуючи чудові ігрові можливості та реалістичне зображення з надвисокою щільністю пікселів.

На ринку не так багато 160 Гц 4К моніторів з діагоналлю 27 дюймів, тому MSI MPG 274URF QD однозначно буде мати попит серед дизайнерів, художників, контентмейкерів, фотографів та просто заможних геймерів, які звикли сидіти близько до екрана.

Більшість недоліків MSI MPG 274URF QD можна вважати мінорними, а переваги серйозними. Не дивно, що враження від використання були виключно позитивні. Звісно, далеко не всі готові платити таку суму за 27 дюймовий монітор, але свого покупця він неодмінно знайде.

Купити в Rozetka

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду монітор MSI MPG 274URF QD


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: