Огляди Пристрої 03.10.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

Ноутбук MSI Cyborg 15 (A12VF) хоч і не має чим дивувати, та він чудово справляється з повсякденними завданнями й без проблем відтворює вимогливі відеоігри. В міру збалансоване начиння лептопа підходить не лише для розваг, а й для роботи, хоча не обійшлося без компромісів у вигляді звичного для ігрових моделей шуму, слабкої автономності та чималих втрат продуктивності при роботі від акумулятора. Ми перевірили MSI Cyborg 15 в типових сценаріях використання, виміряли нагрів, шум системи охолодження, зіграли в кілька забавок та готові поділитись результатами з читачами.

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060
MSI Cyborg 15
66 999 грн грн.

Плюси:

ефективна система охолодження, зручна клавіатура і тачпад, висока продуктивність в робочих завданнях та іграх; гарне співвідношення ціна/якість

Купити в click.ua

Мінуси:

невисока реалістичність кольорів екрана (67% sRGB), шум системи охолодження в легких сценаріях і простої, сильні обмеження енергоспоживання GPU (45 Вт)

Купити в click.ua
7.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики MSI Cyborg 15

Технічні характеристики MSI Cyborg 15 A12VF
Екран 15,6″ 1920×1080 IPS 144 Гц
Процесор Intel Core i7-12650H
Оперативна пам’ять 16 ГБ DDR5 4800 МГц
Накопичувач 1 ТБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта NVIDIA RTX 4060 45 Вт
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6
Провідні інтерфейси HDMI, 2х USB A, 1x USB C, 3.5 mm, LAN
Блок живлення 120 Вт
Акумулятор 54 Вт*год
Вага 1,98 кг
Розміри 359x250x23 мм

На огляд потрапила топова конфігурація Кіборга, адже крім комбінації і-7+4060 на ринку представлені дешевші версії на базі і-5+4050 з меншим об’ємом ОЗП та ПЗП.

Комплектація MSI Cyborg 15

Ноутбук запаковано у дві коробки, до якості пакування жодних претензій, та все це за гроші покупця. Всередині знаходиться сам ноутбук, зарядний пристрій 120 Вт з пропрієтарним роз’ємом, недорогий чохол, паперова документація.

Компактний блок живлення без проблем справляється з невимогливим начинням ноутбука. За потреби пристрій можна заряджати з допомогою Type C адаптерів чи павербанка. Операційної системи в комплекті немає, що трохи знижує кінцеву вартість.

Зовнішній вигляд, інтерфейси MSI Cyborg 15

Ноутбук виконаний з пластику та алюмінію. Корпус не відчувається преміальним, але й не дешевим, якість збірки добра, немає поскрипувань, нічого не хитається та не викликає підозр перфекціоніста. В загальному MSI Cyborg 15 має досить акуратний зовнішній вигляд, хоча рекламні наклейки дещо псують враження для естетів.

Також напівпрозорі елементи корпуса сподобаються далеко не всім, як і сам геймерський дизайн. Підборіддя екрана величезне, та й зверху залишилось чимало місця. Механізм відкривання плавний, підняти кришку можна однією рукою, як в більшості ігрових ноутбуків.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Ліва сторона MSI Cyborg 15 має роз’єм для замка Kensington Lock, 3.5 мм jack та USB Type A. Решту місця на з цього боку займає величезний радіатор. Протилежна сторона розмістила ще один USB Type A, HDMI, RJ-45, роз’єм живлення та USB Type C. Заді ніяких додаткових інтерфейсів немає, лише трохи видніється система охолодження.

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

Безпровідні інтерфейси включають Bluetooth 5.2 і Wi-Fi 6. В режимі 5 ГГц ноутбук тримає максимально можливу швидкість, яка впирається в можливості дешевого 100 Мбіт/с Інтернету та недорогого роутера. Радіус приймання сигналу середній, є ноутбуки з потужнішими приймачами, та жалітись на MSI Cyborg 15 не можна, бо з ним можна ходити по всьому 3-кімнатному помешканню і все ще отримувати добру швидкість.

Клавіатура, тачпад

Виробник поставив досить непоганий тачпад чималого розміру. На відміну від таких моделей як Crosshair, Bravo в MSI Cyborg 15 значно приємніше користуватись тачпадом, завдяки його адекватним розмірам. Працює добре, підтримує жести, чутливість хороша, присутній характерний звук клацання.

Клавіатура має підсвічування і зроблена в угоду геймерам. Це стосується не лише виділених клавіш WASD, а й деяких інших ергономічних рішень. Наприклад, лівий Shift не вкорочений, а Ctrl навпаки видовжений, через що довелось змістити FN на праву сторону.

Стрілки також повноцінного розміру і мають альтернативний режим для клавіатурних скорочень. Нікуди не подівся Num PAD, що можуть оцінити студенти та бухгалтери. Звісно, присутнє підсвічування, яке регулюється гарячими клавішами.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Дисплей, камера, звук MSI Cyborg 15

Кіборг оснащений класичним Full HD екраном діагоналлю 15 дюймів. Матриця IPS, покриття матове, кути огляду не розчаровують, хоча реалістичність кольорів під знаком питання. Суб’єктивні відчуття підтвердились колориметром Datacolor SpyderX Elite.

Отримали лише 67% sRGB, чого буде недостатньо професійним фотографам. Для геймерів екран досить хороший: 144 Гц, адекватний запас яскравості та все ще достатній PPI.

Звук відносно гучний, низькі частоти відчуваються слабо, та нарікати на загальну якість звучання не можна. Два динаміки цілком влаштують широке коло користувачів.

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

Вебкамера HD, максимально проста, за денного освітлення якість знімків на рівні смартфонів 2010 року, а ввечері за штучного освітлення з’являється багато шумів. Шторки для закривання немає, але камеру можна «закрити» вимкнувши її апаратно комбінацією клавіш.

Робоча продуктивність

Від процесора Intel Core i7-12650H не очікували сильних результатів в автономному режимі, як і передбачалось, від блока живлення ноутбук до двох разів сильніший, в залежності від вибраного сценарію.

Енергетичний голод відображається в більшості бенчмарків. MSI Cyborg 15 втрачає 30-50% процесорної продуктивності від акумулятора, в деяких бенчмарках. Наприклад, Geekbench демонструє майже двократне відставання по всіх ядрах, як і CPU-Z. Різниця в Cinbench 2024 дещо менша.

Рендерити графіку на процесорі у 2023 році – невдячна справа, що підтверджують результати тестування. Начебто ноутбук не надто довго обробляв сцену в Corona 1.3, впорався з Blender Benchmark і адекватно себе поводив в новому Cinebench 2024, та все в цьому світі відносно.

Достатньо перемкнутись на RTX 4060 Mobile і все стає на свої місця. Відеокарта блискавично виконує свою роботу. Щобільше, недорогий представник RTX ADA для ноутбуків перевершує чимало десктопних моделей RTX 3000, не залишає шансів флагманам RTX 2000 і більшості сучасних Radeon середньо-високого класу.

Зауважимо важливий момент, який стосується обмежень енергоспоживання дискретної відеокарти. Офіційно заявлений TDP RTX 4060 в цьому ноутбуці складає 45 Вт, інші виробники ставлять значно більші ліміти. Не виключаємо, що якийсь умовний конкурент може мати RTX 4060 з більшим TDP, яка видає на 5-20% більше балів в синтетичних тестах.

Все ж для рендеру RTX 4000 підходять дуже добре, тому цей ноутбук можуть розглядати для себе не лише любителі «намальованих чоловічків на екрані» (відеоігор), а й ті, хто займається дизайном, моделюванням тощо.

Крім RTX 4060 тут ще є інтегрована відеокарта Intel, якої може бути достатньо для деяких ігор, а не лише малювання графічного інтерфейсу операційної системи. В браузері ноутбук добре працює від акумулятора, та увімкнення в розетку добряче пришвидшує його роботу. Іноді різниця складає 30-40%, що приблизно пропорційно швидкодії одного ядра.

Вбудований накопичувач M2 NVMe демонструє середні показники, при наповненості 80-95% швидкість все ще більше ніж 3 ГБ/с, SSD від Samsung досить якісний, на цьому виробник не зекономив.

Ігрова продуктивність MSI Cyborg 15

Перевірили ноутбук у вимогливих відеоіграх і створили важкі умови для тестування. Виставляли максимально можливі налаштування графіки, в деяких іграх вмикали DLLS та Ray Tracing.

Умовні позначення:

  • DQ – DLSS Quality
  • RT – Ray Tracing
  • FG – Frame Generation
  • FSQ – FSR Quality
  • Competitive – кіберспортивні налаштування
  • BB – Bora Bora (MFS 2020)
  • NY – New York (MFS 2020)

Неофіційний мод для Stafrield дозволяє повноцінно насолодитись грою на відеокартах NVIDIA. Цей мод підтримує апскейл DLSS і генерацію кадрів, тому отримали значно кращі результати, відносно рідного FSR. Дивно, що розробники проігнорували DLSS, адже картинка виглядає значно краще з апскейлом від NVIDIA. В результаті з модом краща продуктивність і значно чіткіше зображення, особливо в русі, в активних сценах.

Генерація кадрів хоч і чудова технологія, та працює вона стабільно далеко не у всіх відеоіграх. Наприклад, в Diablo IV приріст був або відсутнім, або негативним (в легких локаціях). Зіграти в цю чудову RPG можна і від акумулятора. З максимальними налаштуваннями графіки отримуємо 90-100 FPS в інтенсивних боях на 50+ рівні персонажа.

Продуктивності начиння достатньо для комфортного проведення часу в будь-яких відеоіграх. Зауважте, що всі налаштування графіки Ultra, жодних компромісів. За бажання можна підвищити частоту кадрів майже без змін візуальної складової, якщо користувач пограється з налаштуваннями.

Цікаво й те, що активація профілю DLLS Quality не впливає на якість зображення на діагоналі 15 дюймів. Розгледіти недоліки, артефакти зображення на такому невеликому Full HD екрані з профілем DLSS Quality справді важко.

Автономність, охолодження, енергоспоживання

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

Ноутбук досить швидко заряджається. Потрібно дещо більше ніж годину часу й акумулятор поповнено до 100%. Сідає батарея, на жаль, також швидко. Півтори години Ultra HD відео на YouTube з максимальною яскравістю, година гри Cyberpunk 2077 або трохи менш як дві години роботи в текстових редакторах і батарея розряджена.

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

Звісно, в економному «офісному» режимі можна подвоїти ці результати. З максимальним енергоощадженням вийде працювати до 4 годин, а також акумулятора вистачить для повнометражного офлайн фільму на 3 години з невисокою яскравістю.

Максимально зафіксоване енергоспоживання склало 108 Вт під час стрес-тесту AIDA 64. Під час заряджання з розетки «витікало» до 66 Вт (коли акумулятор розряджений). Якщо рівень батареї 80+%, то потужність заряджання падає до 20 Вт.

За замовчуванням система охолодження шумить в будь-яких сценаріях, навіть, під час простою на робочому столі. В стрес-тестах та відеоіграх рівень шуму помірний, цілком звичні значення для ігрових моделей 40-50 дБ. Не тихий, але й не «рій бджіл», типовий середняк у світі ігробуків.

Здавалося б, програмне забезпечення MSI Center допоможе це виправити. Вибравши режим Silent або Super Battery вдалось вимкнути вентилятори, але не на довго. Вони все ж вмикались після запуску кількох маленьких програм чи перегляду веб-сторінок.

Зауважимо невисокі температури під час стрес тесту AIDA 64. Датчики фіксують менше 70 градусів для CPU та 75 градусів для GPU. Звісно, процесор скинув частоти для отримання таких показників, але це все ще дуже гарні результати, які мають свою причину. Металева частина корпуса добре проводить тепло, тому над клавіатурою можна було зафіксувати значення до 45-55 градусів. Найгарячіше місце було трохи вище верхнього ряду клавіш і на самому радіаторі.

Можна впевнено заявити, що система охолодження MSI Cyborg 15 справді непогана, вона справляється з відведенням 100 Вт тепла і при цьому видає не надто високий рівень шуму. Зате взимку можна гріти руки над клавіатурою, буквально.

Ціни та конкуренти MSI Cyborg 15

Огляд MSI Cyborg 15: ігровий ноутбук середнього класу на NVIDIA RTX 4060

Конфігурація MSI Cyborg 15 A12VF 237XUA з Intel Core i7-12650H, RTX 4060 і 16/1024 ГБ пам’яті продається за ціною 67 000 грн. За таку солідну суму в нього є чимало конкурентів, які несуть свої переваги і недоліки. Найголовніше, що героя огляду можна придбати офіційно, на відміну від більшості «сірих» конкурентів. Різниця в ціні між «білим» і «сірим» Кіборгом незначна, тому немає сенсу шукати способи зекономити конкретно в цьому випадку.

Asus ROG Zephyrus G14 2022 GA402RJ – конкурент з рідкісним начинням від AMD (Ryzen 6800HS + Radeon 6700S). Ця компактна модель може похвалитись Quad HD екраном і потужним БЖ. Ціна дуже приваблива – від 51 000 грн.

Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 має значно продуктивніший процесор Intel Core i7-13700HX і Quad HD екран. Дещо дорожчий варіант для тих, кого не лякає невеликий об’єм SSD 512 ГБ. Ціна від 65 000 грн.

Дещо більший і важчий Acer Predator Helios 16 PH16-71 має сучасніший процесор вищого класу (13700HX), більший акумулятор і Quad HD 165 Гц екран з яскравістю 500 ніт. Ціна від 74 000 грн.

Висновок:

MSI Cyborg 15 – черговий ігровий ноутбук середнього рівня, який покликаний покрити потреби широкої аудиторії геймерів та тих, хто працює з 3D графікою. Попри відеокарту невисокого класу, MSI Cyborg 15 видає хороші результати в робочих завданнях та іграх.

Потенційний власник цього лептопу точно не буде жалітись на якість збірки, ергономіку і продуктивність самого пристрою, а от вимогливі фотографи розчаруються колірною палітрою екрана. Також любителі ідеальної тиші не зможуть безшумно працювати в текстових редакторах чи просто переглядати вебсторінки.

Компромісний, але все ще вдалий ноутбук, який зберіг баланс характеристик, якості, ергономіки. MSI Cyborg 15 не опускає планку, гідно конкуруючи з моделями інших виробників, хоча широкий вибір аналогічних лептопів змусить покупця добре подумати.

Купити в click.ua

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду ноутбук MSI Cyborg 15


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: