Статті Статті 18.01.2023 о 14:00 comment views icon

Павербанк для ноутбука: різновиди, критерії вибору та все, що потрібно знати

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

З початком регулярних відключень електрики набирають популярності павербанки для ноутбука. Багато користувачів просто купляють модель, яка сподобалась, не перевіряючи сумісність зі своїм пристроєм. В цій темі є кілька нюансів, які редакція ITC постарається пояснити простими словами. Розберемось з тим, які є види павербанків за напругою, що таке Power Delivery в ноутбуці, які є альтернативні способи підзарядки, різні комплектації з перехідниками тощо.

Напруга живлення

У світі ноутбуків нема єдиного стандарту як у смартфонів. Вони живляться від батарей з різним вольтажем, а усі мобільні телефони використовують елементи з напругою 3.7В. Це класичний літієвий елемент монолітного типу, не складений послідовно чи паралельно. Такої мізерної різниці потенціалів (напруги) недостатньо для живлення більшості лептопів.Павербанк для ноутбука: різновиди, критерії вибору та все, що потрібно знати

Деякі планшети на базі Intel Atom працювали від 3.7 В і мали блок живлення 5 В. Середньостатистичний ноутбук використовує акумулятори 12 В. Зарядні пристрої до них можуть мати значення 20-22 В.

Для того, щоб гаджет заряджався, необхідно подавати напругу більшу, як у його акумулятора. Тоді як заряджати ноутбук, коли павербанк працює з низьким значенням вольтажу? Виробники про все подбали. Сучасні зарядні станції та павербанки мають DC-DC перетворювачі, що автоматично міняють значення до необхідного.

Power DeliveryПавербанк для ноутбука: різновиди, критерії вибору та все, що потрібно знати

Сучасні ноутбуки (більшість) використовують роз’єм USB Type C для заряджання. Це накладає деякі обмеження на потужність, але дозволяє без жодних «костилів» зарядити лептоп з допомогою відповідного павербанку. Просто підключаємо і воно починає заправляти каністру лептопа.Павербанк для ноутбука: різновиди, критерії вибору та все, що потрібно знати

Вбудований перетворювач підніме напругу до потрібного значення. Ноутбук буде заряджатись безпечно і надійно, отримуючи рівно ту кількість енергії, яка йому потрібна. Виробники техніки уже подбали про це і залишається лише перевірити свій ноутбук на наявність такої корисної функції.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Якщо модель дещо старіша і не вміє таким методом поповнювати запас енергії, то не варто розчаровуватись. Розглянемо більш універсальний варіант, який підійде для будь-яких ноутбуків.

Моделі павербанків, що вміють заряджати ноутбуки:

Silicon Power QS15 Power Bank 20000mAh 2xUSB+USB-C PD 18W

Xiaomi Mi Power Bank 10000mAh 33W

Baseus Power Bank 20000mAh Elf Digital Display 65W

Комплектація павербанківПавербанк для ноутбука: різновиди, критерії вибору та все, що потрібно знати

Багата комплектація відрізняє ноутбучні павербанки від класичних. Розглянемо на прикладі невеликої моделі Sandberg 24000. У коробці лише половину місця займає павербанк. Виробник додає до нього чималу кількість перехідників і штекерів. Такий комплект підійде для будь-якого ноутбука. Нові, старі та доісторичні лептопи заряджатимуться від нього.

Вбудований контролер автоматично регулює напругу. Власнику достатньо лише підібрати кабель і під’єднати його до ноутбука. За таким принципом працюють майже усі павербанки цього класу.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Павербанки для ноутбуків з перехідниками:

Sandberg All-in1 Laptop Powerbank 24000mAh

Зарядна станція

Великі павербанки, які вміють подавати змінну напругу на виході, називають зарядними станціями. Усі вони вміють заряджати ноутбуки. Співвідношення ємності до вартості у них значно краще, як у малих павербанків. Достатньо переконатись, що лептоп підтримує заряджання від Type C або купити відповідні перехідники. Жертвуючи компактністю, отримуємо величезний запас енергії.Павербанк для ноутбука: різновиди, критерії вибору та все, що потрібно знати

До того ж, зарядні станції мають роз’єми 220В, що дозволить використовувати комплектний блок живлення ноутбука. Енергетичні втрати будуть дещо більшими. Але зарядна станція може значно більше, ніж заряджати портативну електроніку. Це значно універсальніший варіант, який став особливо цікавим після різкого зниження цін.

Недорогі зарядні станції:

Allpowers S200 154Wh

CTECHi GT200 240Wh

EcoFlow RIVER 2 256Wh

Альтернативні методи

Є спосіб зарядити батарею свого ноутбука з допомогою звичайного павербанку 5 В використовуючи DC-DC перетворювач. В інтернет-магазинах можна придбати готові варіанти у вигляді USB кабелю. Продаються комплекти із різними насадками, щоб бути певним у сумісності зі своєю технікою. Їх зазвичай використовують для живлення модемів і роутерів.

Найпопулярніші моделі цих кабелів на 9В і 12В. Ними можна зарядити ноутбук, в якого використовується двоелементна батарея 7.4В. Це досить дешевий і простий спосіб, але гарантій повної сумісності ніхто не дає. Павербанк втрачатиме додатково 15-20% (дешеві перетворювачі втрачають багато) енергії при підвищенні напруги.

Запас енергії

Скільки разів можна зарядити свій ноутбук від павербанка? При будь-якому перетворенні напруги втрачається значна частина енергії. Постараємось пояснити це методом математичної пропорції «на пальцях». Це стосується усіх видів павербанків і зарядних станцій.

Маємо простий павербанк з вихідною напругою 5 В. Його ємність складає 20 000 мАг. Напруга елементів живлення 3.7В (середнє значення, яке беруть до уваги). Визначимо скільки мАг отримає користувач на виході.

Ємність 20 АГ вказується для напруги самого акумулятора, тобто для 3.7В. Згадуємо молодші класи початкової школи:

3.7В – 20 000 мАг

5.0В – ? мАг

3.7*20000/5=14800 – теоретична ємність у мАг на виході (насправді менше)

До цього додаємо не ідеальний ККД перетворювача. Додатково павербанк втрачатиме 10-30% енергії, в залежності від якості виконання.

Дешеві китайські плати з Aliexpress втрачають велику частину ємності через низькоякісну компонентну базу. В дорогих павербанках втрати значно менші. Купити дешеву плату для павербанка з Китаю – це як придбати до комп’ютера БЖ 900 Вт за 1500 грн. Знавці ПК уже розуміють, що тут щось не так.

В результаті з павербанком 3.7В 20000 мАг на виході 5 В можна отримати в кращому випадку 13000 мАг. Якщо це неякісна модель, то 9000-11000 мАг. Так само і з моделями для ноутбуків. Більшість з них використовують елементи живлення 3.7В і підвищувальні перетворювачі DC-DC. Принцип залишається той же, але з одним нюансом.

Нехай у ноутбука акумулятор має лише 12 В 6000 мАг. Повністю зарядити його акумулятором 3.7В 20000 мАг не вийде. Як це так? Адже ємність майже в 3 рази більша! Звісно, але й напруга в три рази вища.

3.7В*20000мАг = 74 Вт*год

12В*6000мАг = 72 Вт*год

Виходить, начебто вистачає для одного заряду. Але не забуваймо про енергетичні втрати DC-DC перетворювачів. В ідеальних умовах такий павербанк зможе видати 60-65 Вт*год. Вибираючи модель для ноутбука, завжди потрібно перемножувати значення напруги та струму.

Це робиться для того, щоб була можливість порівняти показник у Вт*год зі своїм гаджетом. Мало в яких лептопах стоїть батарея понад 65-70 Вт*год, тому такого павербанка вистачає для більшості користувачів для одного циклу підзарядки.

Недавно тестували бюджетний ноутбук Prologix з АКБ 37 Вт*год. Він показував цілком нормальну автономність з такою малою батареєю і заряджається від 12 В блока живлення. Напруга самих елементів 7.4В. Цього малюка можна було б зарядити 1.5 рази з допомогою павербанку 3.7В 20000 мАг. Врахуймо ККД 80% (0.8) і отримуємо:

3.7В*20000 мАг*0.8 = 59 Вт*год

59/37=1.6 – коефіцієнт показує скільки разів можна зарядити ноутбук.

Користувач зможе поповнити батарею такого ноутбука на 160%. Це орієнтовно додаткових 15-25 годин автономної роботи.

Висновки

Павербанк середньої ємності дозволить збільшити автономність ноутбука у два рази. Найраціональніше придбати економний лептоп, в якому батарея тримає не менше 10 годин, а під час тривалих відключень мати резервний павербанк. Завжди варто розраховувати ємність у Вт*год, перемножуючи значення ємності та напруги (напруги елементів, а не на виході). Це спростить підбір і дасть орієнтовне знання того, скільки разів можна зарядити свій гаджет.

Варто звертати увагу на роз’єм живлення свого ноутбука і комплектацію павербанків. Деякі моделі мають велику кількість перехідників, що дозволить заряджати будь-які ноутбуки, навіть старого зразка.

Любителі екстриму та економії завжди мають нагоду скористатись додатковими DC-DC перетворювачами. Вони працюватимуть, але не у всіх випадках. Напруга у них зазвичай фіксована. Цей метод підійде для тих, в кого ноутбук заряджається від 9 В або 12 В.

Пропонуємо прочитати наш рейтинг найкращих автономних ноутбуків:

Рейтинг найавтономніших ноутбуків в Україні – ТОП 10 моделей 2022 року


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: