Пристрої Статті 14.06.2022 о 12:00 comment views icon

Рейтинг суперкомп’ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/32fe52d29ee5412b07ed1ff5b8f64b69?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Офіційний рейтинг найпотужніших обчислювальних систем планети ведеться з 1992 року. Хоча першим суперкомп’ютером вважається Cray-1, створений 1976 року Сеймуром Креєм. Американського інженера в результаті прозвали «батьком суперкомп’ютерів», а його компанія Cray Inc, вже під крилом Hewlett Packard, досі є одним із лідерів суперкомп’ютеробудування. Основним мірилом швидкодії є бенчмарк щільних систем лінійних алгебраїчних обчислень Linpack. Хоча з 2017 року провадиться перетест альтернативним бенчмарком розріджених матриць HPCG.

Стаття написана за підтримки компаній nJoy, Patriot і FSP.

79 і 105 місце — Karolina та Athena. Передові обчислювальні системи східної Європи розташовані в суперкомп’ютерних центрах чеської Острави та польського Кракова. Перший побудований силами техногіганта Hewlett-Packard, а другий порівняно невеликою польською компанією Format. На додачу Athena займає 9 місце у рейтингу найенергоефективніших суперкомп’ютерів Green500.

57 і 60 місце — Gadi та Dragao. Найпотужніші суперкомп’ютери в південній півкулі знаходяться в Австралії та Бразилії відповідно. Перший створений компанією Lenovo, що не вимагає представлення, а другий — найбільшим європейським будівельником суперкомп’ютерів Atos (Франція).

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

Dammam-7

Power Skills For Tech.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

18 і 74 місце — Dammam-7 та Artemis. Топові суперкомп’ютери Близького Сходу, які належать приватній нафтовидобувній компанії Saudi Aramco (Саудівська Аравія) та хмарному провайдеру Group 42 (ОАЕ). Спроектовані HP та NVIDIA відповідно. В альтернативному бенчмарку HPCG займає Dammam-7 більш почесне 8 місце. До речі, Saudi Aramco належать ще чотири позиції у рейтингу суперкомп’ютерів TOP500.org.

23 місце — Piz Daint (читається німецькою як «Піц Дайнт»). Був запущений на підтримку Великого адронного коллайдера силами вищезгаданої Cray Inc. А після об’єднання з іншим швейцарським суперкомп’ютером Piz Dora, довгий час був найпотужнішим у Європі.

Партнерська модель?

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

nJoy Cadu 1000 — румунське лінійно-інтерактивне джерело безперебійного живлення корпоративного рівня. Дозволяє підключати комп’ютери та іншу периферію сумарною потужністю до 600 Вт за допомогою чотирьох розеток із заземленням. А ємності вбудованої батареї вистачає на 5 хвилин автономної роботи при 50 % навантаженні або до півгодини при 25 %. Залишок заряду, а також іншу сервісну інформацію, показує на вбудованому РК-екранчику. Синхронізується з комп’ютером за допомогою USB-кабелю та фірмового програмного забезпечення nJoy. Також виконує функцію стабілізатора напруги (вирівнює перепади від 176 до 280 В) і грозозахисту Ethernet-кабелю інтернет-провайдера. Підтримує холодний старт та заряджання у вимкненому стані.

12, 13 і 15 місце — HPC5, Voyager-EUS2 і SSC-21. Найпродуктивніші суперкомп’ютери, що належать не державним науковим установам, а приватним компаніям. А саме італійській нафтогазовій компанії Eni S.p.A., а також Microsoft і Samsung. Перший побудований інженерами Dell, а другий і третій — власноруч Microsoft і Samsung. Причому Voyager клієнтоорієнтований — надає хмарні послуги Azure.

Power Skills For Tech.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

Voyager-EUS2

9 місце — Tianhe-2A (інша назва Milkyway-2A). Побудований китайською компанією Inspur для Національного суперкомп’ютерного центру Гуанчжоу. У середині 2010-х залишався найпотужнішою обчислювальною системою у світі аж два з половиною роки (зазвичай лідер змінюється кожні півроку). Грунтується на процесорах Intel Xeon E5-2692v2 сумарно із майже 5 мільйонами ядер. Є третім найбільш енерго-ненажерливим у світі — 18 МВт.

6 місце — Sunway TaihuLight. Ще один китайський обчислювальний монстр, розташований у місті Усі. Замість класичних CPU та GPU, використовує вузькоспеціальні RISC-процесори Sunway SW26010, кожен із 260 ядрами. Сумарно виходить 10 мільйонів ядер, хай і архітектурно слабших, ніж x86_64. В результаті Sunway видає 93 PFLOPS у Linpack, тоді як у альтернативному тесті HPCG показує лише 18 результат у світі.

Партнерська модель?

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

Patriot Burst Elite 1.92 TB – серія твердотільних накопичувачів американського бренду у металевому 2.5-дюймовому корпусі, об’ємом від 120 до 1920 ГБ. Версії меншого об’єму використовують 3-бітну TLC-пам’ять, тоді як більш місткі — вже 4-бітну QLC. Але швидкісні показники, незалежно від типу флеш-пам’яті, приблизно однакові за рахунок розпаралелювання на декілька чипів — до 560 МБ/с, що є межею можливостей інтерфейсу SATA 3. А менша в теорії довговічність компенсується на практиці великим обсягом зарезервованого місця під автоматичну заміну зношених комірок (ні багато ні мало 128 ГБ). Якщо вам потрібен Full Size SSD, зверніть увагу на модель Patriot P210 на чесні 2048 ГБ.

4 і 5 місце — Summit і Sierra (149 і 95 PFLOPS). Американські брати-суперкомп’ютери на базі 22-ядерних процесорів IBM POWER9, що знаходяться в Окріджській та Ліверморській національних лабораторіях. Використовуються для досліджень у галузі атомної енергетики та ядерної зброї. Крім CPU, використовують відеокарти NVIDIA Volta GV100. У тесті HPCG займає Summit більш високе 2 місце.

3 місце — LUMI (зображений на першій картинці статті, з вовком, 152 PFLOPS). Фінляндія славиться не лише найшвидшими автогонщиками, а й найшвидшим у Європі суперкомп’ютером. В обох бенчмарках Linpack і HPCG займає LUMI однакове 3 місце. До речі, у Фінляндії знаходяться ще два суперкомпи з TOP500, названі Mahti та Puhti.

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

Supercomputer Fugaku

2 місце – Supercomputer Fugaku. Торішній чемпіон Linpack (442 PFLOPS) родом з Японії все ще утримує лідерство в тесті HPCG. Все завдяки ставці на центральні процесори, замість відеокарт — Fujitsu A64FX з 48 ядрами архітектури ARM. Та й енерго-апетит у нього чемпіонський — майже 30 МВт.

1 місце – Frontier. Схоже, суперкомп’ютера Summit Окріджської національної лабораторії виявилося замало — і HP збудувала для них нового монстра з потужністю 1.1 EFLOPS (1100 PFLOPS). Вирватися настільки сильно вперед вдалося завдяки 64-ядерним процесорам AMD EPYC 3rd Gen і відеокартам AMD Instinct MI250X. Енергоспоживання склало 21 МВт, що є другим найкращим показником у перерахунку на продуктивність. Екологічніший тільки молодший брат Frontier TDS (29 місце у Linpack).

Партнерська модель?

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

FSP Cannon Pro 2000W — найпотужніший на сьогоднішній день споживчий блок живлення в асортименті тайванського бренду, і єдиний 2 кВт у вітчизняному роздробі. Конструкція БП модульна, із плоскими м’якими кабелями. Має цілісну лінію +12 вольт потужністю 167 ампер, яка може живити двопроцесорну Workstation материнську плату, 9 флагманських відеокарт (з двома 8+2-pin конекторами кожна) та 14 дисків SATA (плюс ще 5 через перехідники з Molex). Схемотехніка власної розробки та виробництва FSP, японські конденсатори високотемпературні Rubycon, а вентилятор Power Logic з подвійним шарикопідшипником. Все це результує у золотий сертифікат енергоефективності 80 PLUS Gold.

Рейтинг суперкомп'ютерів 2022: найпотужніші та просто цікаві

Frontier

Нескінченна гонка

Якщо рахувати в штуках, то більше третини суперкомп’ютерів зі списку TOP500 розташовані на території Китаю. Але за сумарною обчислювальною потужністю лідирує США — майже половина. На третьому місці знаходиться Японія з часткою в штуках 7 %, а в потужностях — 14 %. За нею слідує Німеччина, Франція, Канада та Великобританія. Мільярдна Індія у своєму розпорядженні має всього три суперкомпи, тоді як півмільйонний Люксембург — аж два. Чемпіоном Африки вважається марокканський Toubkal (162 місце у глобальному рейтингу). А з чуток, Китай вже завершив будівництво двох екзафлопних систем — Sunway Oceanlite та Tianhe-3, але поки що тримає результати бенчмарків у секреті. А який суперкомп візуально чи за описом сподобався вам найбільше?

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: