Огляди Кіно 23.06.2024 о 10:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Шлях відплати» / Trigger Warning

21 червня сервіс Netflix презентував чергову екшн-новинку «Шлях відплати», цього разу вже з Джессікою Альбою як крутої войовниці. Акторка також виступила виконавчим продюсером стрічки, котра стала англомовним повнометражним дебютом для індонезійської постановниці Мулі Сурії. У рецензії нижче розповідаємо, чому це кіно абсолютно не конкурентоспроможне в рамках жанру.

у Джессіки Альби тут дуже милі кіски;

ганебне у всіх своїх проявах кіно;

3/10

«Шлях відплати» / Trigger Warning

Жанр бойовик, трилер
Режисерка Мулі Сурія
У ролях Джессіка Альба, Марк Веббер, Ентоні Майкл Голл, Алехандро де Ойос, Габріель Бассо, Джейк Вірі, Тон Белл, Кайві Лайман, Пітер Монро
Прем’єра Netflix

Після місії у Сирії крута офіцерка спецзагону з лаконічним ім’ям стейтемівського штибу Паркер повертається у рідне село, щоб поховати батька, котрий раптово загинув під час обвалення шахти. На місці героїня починає підозрювати, що це сталося не внаслідок нещасного випадку, та ще й місцеві бандити на додаток спокійненько розважаються з РПГ посеред пустелі. Занурюючись все глибше у своє розслідування, Паркер стикається зі зловісними торговцями зброєю, які, очевидно, мають безпосереднє відношення до смерті її батька.

«Шлях відплати»

Джессіка Альба останнім часом нечасто тішить своїх шанувальників новими появами у кіно: попередня повнометражна стрічка за участю акторки вийшла аж п’ять років тому. То була відверта маячня «Клуб анонімних кілерів», яка має, страшно уявити, приголомшливі 0% відсотків позитивних відгуків кінокритиків на Rotten Tomatoes. Але цей камбек навряд чи можна назвати тріумфальним, тому що «Шлях відплати» знаходиться приблизно на тому ж жалюгідному рівні.

Вже у першій же сцені автори сповіщають про кричущу старомодність свого дітища, коли у кадрі з’являється політ кулі у сповільненому русі. Вибачте, у нас зараз що, 2004-й на дворі, щоб отак безпідставно використовувати настільки застарілий візуальний прийом? Та й в цілому перші хвилини начебто серйозного екшену вже достатньо красномовні, адже бюджетне технічне виконання просто таки кидається в очі. Та це лише пролог, котрий не має жодного відношення до центральної сюжетної лінії та покликаний показати, наскільки героїня Джессіки Альби — крута воїтелька.

«Шлях відплати»

Але далі краще не стає. Паркер марно метається з однієї точки пустельної місцевості в іншу, іноді перемикаючись на короткочасні сутички з поганими хлопцями. Сюжету як такого нема; подібного штибу копійчаний примітивізм категорії Б знімали тоннами хоч у 80-ті, хоч у 90-ті, але тоді жанр бойовика був у розквіті, а зараз часи трохи інші. Тепер уже нікого не здивуєш рембівською непохитністю та вмінням гарно розмахувати мачете, а хореографія бойових сцен сучасних бойовиків просунулась далеко вперед.

Онлайн-курс "Tableau для аналізу та візуалізації даних" від robot_dreams.
Навчіться створювати інтерактивні візуалізації та працювати із широким спектром аналізу даних навіть без уміння писати код завдяки функціоналу Tableau.

Втім, «Шлях відплати» ледве можна назвати повноцінно бойовиком, адже майже увесь екшн, достатньо слабенький і невибагливий, тут припасений на заключний акт. А до того перед глядачем розгортається типу трилер про типу велике викриття злочинців. Це щось з фільмографії пізнього Ліама Нісона, або навіть гірше.

Взагалі, такі фільми, як «Шлях відплати» не особливо потребують якихось рецензій — тут ще до перегляду зрозуміло багато. А вже під час нього все стає ясно остаточно, тож тільки й лишається, що звертати увагу на дрібні нюанси. Наприклад, серед смертельно нудних альбівських походеньок є сцена бійки з застосуванням бензопили. Та ми пам’ятаємо, що Джессіка тут настільки крута, що у самого Шкіряного обличчя не було б жодних шансів щось їй протиставити.

«Шлях відплати»

Під час перегляду виникає дуже багато питань, але головне звучить, мабуть, так: чи достатньо для розуміння рівня стрічки абсолютно очевидного твердження, що це черговий екшн-фільм на Netflix? На жаль, зосередження на цій платформі жанрової посередності, або і того гірше, змушує відповісти, що так. І це буде красномовніше усієї кінокритики світу.

Netflix продовжує завзято штампувати відверте безглуздя у жанрі екшн, і «Шлях відплати» стає в один ряд з катастрофічними girl power одноденками у бібліотеці сервісу, такими, як, наприклад, торішня «Мати». Стримінговому сервісу потрібно терміново змінювати підхід до кіновиробництва, якщо вони хочуть якісно репрезентувати жанр з сильними дівчатами у центрі сюжету. Бо те, що пропонується зараз, нікуди не годиться.

За інших обставин «Шлях відплати» можна було б порекомендувати хоча б палким шанувальникам красуні Альби. Але навіть для них тут не знайдеться якихось приємних моментів. «Я завжди в нормі» — не втомлюється повторювати її героїня, але фільм переконує зовсім в протилежному — тут в нормі немає нікого і нічого.

«Шлях відплати» — влучна назва, тому що здається, що цим безмежно нудним фільмом Netflix за щось мститься власним глядачам.