Статті Кіно 26.05.2024 о 14:00 comment views icon

Найкращі фільми 2004: Що ми дивилися 20 років тому

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Найкращі фільми 2004: Що ми дивилися 20 років тому

А чи пам’ятаєте ви, які фільми гриміли в кінотеатрах у далеких нульових? І що пропонував кінорепертуар 20-річної давнини, у сонячному травні 2004-го? Сьогодні хочемо нагадати, яким було кіно того року, коли губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер з’явився в абсолютно дурнуватому камео, Том Круз неочікувано зіграв зловісного лиходія, а Джим Керрі, вже не вперше, подався у драматичне кіно. Щоб спогади були автентичнішими, до уваги брали ті стрічки, які офіційно виходили в український прокат впродовж 2004 року.

Ця стаття є не стільки якимось кінорейтингом, скільки зліпком кіноепохи. Вона покликана в першу чергу прослідкувати, що формувало смаки тодішньої молодої авдиторії, які жанри та тренди були потрібними та що в загальному становив масовий кінематограф тих часів, ще до появи українського дубляжу, кіновсесвіту Marvel та стримінгових платформ. 

«Володар перснів: Повернення короля» / The Lord of the Rings: The Return of the King

Дата випуску: 22 січня 2004
Рейтинг IMDb: 9,0
Де подивитися: MEGOGO

Епічне завершення культової трилогії Пітера Джексона, заснованої на однойменному романі Дж. Р. Р. Толкіна, вийшло ще наприкінці 2003 року, але, як то часто трапляється, до наших кінотеатрів дісталося з помітним запізненням. Про неймовірну значущість та успіх фільму й усієї трилогії загалом навіть не варто зайвий раз нагадувати: «Повернення короля» заробило більше мільярда доларів та відзначилося 11 «Оскарами», що до того вдалося лише «Бег-Гуру» (1959) і «Титаніку» (1997).

А ще якісне виконання Ґолума за допомогою технології motion capture стало одним із чинників, які переконали Джеймса Кемерона, що вже можна розпочинати реалізацію «Аватара». До речі, нещодавно з’явилася новина, що у 2026 році планують випустити новий фільм за всесвітом «Володаря перснів» — «Полювання на Ґолума», причому з залученням Пітера Джексона. Оце так справді повернення короля.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

«Ефект метелика» / The Butterfly Effect

Дата випуску: 18 березня 2004
Рейтинг IMDb: 7,6
Де подивитися: MEGOGO

Якщо ви спитаєте себе, де зараз знаходяться зірки молодіжних та романтичних комедій нульових Ештон Кутчер та Емі Смарт, то знайти відповідь буде не так вже й просто. Перший зрідка з’являється у легковажних нісенітницях на кшталт торішнього «До тебе чи до мене», друга останніми роками здебільшого розпорошується на відверту маячню, про яку ви навряд чи коли-небудь чули.

Але 20 років тому сталося так, що обоє знялися у значно серйознішому кіно, ніж зазвичай — науково-фантастичному трилері «Ефект метелика», який розповідає про молодого хлопця, спроможного подорожувати у власне дитинство і таким чином впливати на майбутнє. Критики стрічку не оцінили, а от глядачам вона прийшлася до смаку і зірвала касу майже у $100 млн. при сміховинному бюджеті.

«Світанок мерців» / Dawn of the Dead

Дата випуску: 15 квітня 2004
Рейтинг IMDb: 7,3

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

На початку нульових повстав з могили, здавалося, вже загнилий жанр зомбі-горору. Пол В. С. Андерсон видав міцну «Оселю зла» за мотивами однойменної забавки Capcom (сиквел, до речі, вийде у 2004-му). Денні Бойл презентував «28 днів по тому». Його британський колега Едгар Райт «вистрілив» сатиричним «Зомбі на ім’я Шон». Навіть Уве Болл долучився до мертвецького флешмобу, за майбутньою звичкою ганебно екранізувавши відеогру, а саме — шутер House of the Dead від Sega.

Згодом вже і сам Джордж Ромеро, автор оригінального «Світанку» 1978 року, повернеться до улюбленої теми у «Землі мертвих», котра у 2005-му отримала абсурдну заборону на прокат тодішнім Міністерством культури та туризму України. У своєму ж повнометражному дебюті кліпмейкер Зак Снайдер теж долучився до когорти постановників, що сформували нову моду на жанр, і не прогадав — його фільм вийшов захопливим, динамічним та неймовірно ефектним. 

«Ван Хелсінг» / Van Helsing

Дата випуску: 7 травня 2004
Рейтинг IMDb: 6,1
Де подивитися: MEGOGO

Свою шану класичним монстрам Universal вирішив висловити Стівен Соммерс, котрий на той час відзначився декількома помітними роботами, зокрема, популярною пригодницькою франшизою «Мумія». Його «Ван Хелсінг» натхненний найвідомішими творами Брема Стокера та Мері Шеллі, а також «Дивною історією доктора Джекіла і містера Хайда» Роберта Луїса Стівенсона і класичним горором «Людина-вовк» (1941).

Стрічка отримала на горіхи від критиків та не так щоб потужно виступила у прокаті. Проте, якщо тоді ви були людиною достатньо молодою і, відповідно, не дуже досвідченою, «Ван Хелсінг» міг здатися найкращим фільмом на світі. Розрахований він в першу чергу на ту категорію юних глядачів, що встигли захопитися Росомахою і таємно закохатися у Кейт Бекінсейл, яка щойно вистрибнула з бойового латексу, щоб стати на протилежний бік і дати бій вже вампірському поріддю.

«Троя» / Troy 

Дата випуску: 20 травня 2004
Рейтинг IMDb: 7,3
Де подивитися: MEGOGO

Поряд з відродженим зомбі-горором розташувався і величний пеплум, розквіт якого прийшовся на 50-60-ті роки ХХ століття. Згодом популярність жанру зійшла нанівець і справжнє друге дихання він отримав аж у нульових. Перед тим сплеск активності відбувся у другій половині 90-х, після виходу «Хороброго серця», та про глобальний ренесанс цього напряму кіно є сенс говорити з огляду на тріумф «Гладіатора» Рідлі Скотта.

Лише у 2004 році вийшли такі історичні епіки, як «Король Артур», «Олександр», «Спартак», «Страсті Христові» і «Троя» німця Вольфганга Петерсена. Остання, звісно, виглядає найбільш переконливо з погляду масштабу постановки, бюджету, касових зборів, зірковості акторського складу тощо. «Олександр» Олівера Стоуна міг би позмагатися у цих показниках, але став великим розчаруванням і ганебним касовим провалом — так тому Стоуну і треба. А от на Ахіллеса у виконанні Бреда Пітта можна дивитися вічно.

«Післязавтра» / The Day After Tomorrow

Дата випуску: 27 травня 2004
Рейтинг IMDb: 6,5
Де подивитися: MEGOGO

Буквально через тиждень після прем’єри «Трої» на екрани виходить ще один гучний блокбастер, цього разу вже від іншого німецького постановника Роланда Еммеріха. О так, той травень приємно дивував подієвим кіно та жанровим розмаїттям. Не хочеш дивитися на бридких вампірів і перевертнів, заціни дорогущого представника жанру sword & sandal. А якщо тобі не цікавий торс Бреда Пітта, гайда в кіно на апокаліптичні сніги та молодого Джилленгола.

Про «Післязавтра» ми вже писали у Топі фільмів-катастроф (який став однією з найпопулярніших статей на ІТС у 2023 році), але маємо нагоду вкотре захопитися щирою тягою Еммеріха до високобюджетного знищення планети. Що ж, красиво трощити не заборониш!

«Вічне сяйво чистого розуму» / Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Дата випуску: 30 травня 2004
Рейтинг IMDb: 8,3
Де подивитися: MEGOGO

Серед тонн жанрової блокбастерщини острівцем видатної драматургії та самобутності виглядає науково-фантастична мелодрама Мішеля Гондрі «Вічне сяйво чистого розуму», котра недарма отримала «Оскара» за найкращий оригінальний сценарій. Окремої згадки заслуговують виконавці головних ролей Кейт Вінслет та особливо Джим Керрі. Тут він, зазвичай жартівник і кривляка, забуває про образ невиправного веселуна і видає чуттєвий перфоманс, вкотре доводячи свій драматичний талант.

«Вічне сяйво чистого розуму» виглядає прекрасною альтернативою гуркітливим блокбастерам травня 2004-го (а ще ж тоді вийшов останній епізод «Друзів»). Місяць нинішній так само пропонує три високобюджетні стрічки — «Королівство планети мавп», «Уявні друзі» й «Фуріоза: Шалений Макс. Сага». За умовний відповідник «Вічного сяйва» зійдуть «Суперники» Луки Гуаданьїно. А тепер поділіться в коментарях думками, який травень вам здається більш привабливим з погляду вартісного кіно.

«Гаррі Поттер і в’язень Азкабану» / Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Дата випуску: 4 червня 2004
Рейтинг IMDb: 7,9
Де подивитися: MEGOGO

Через пів року після третьої частини «Володаря перснів» на великі екрани спішить інше видатне фентезі, причому також втретє — це «Гаррі Поттер і в’язень Азкабану», знятий за мотивами однойменного роману Джоан Роулінг. Постановником цього разу став Альфонсо Куарон, який вирішив обрати більш похмурий тон оповіді в порівнянні з попередниками від Кріса Коламбуса. І це явно пішло на користь. Стрічка однаково сподобалася як глядачам, так і критикам.

Останні зауважували, що для франшизи це явний крок уперед, а дехто у підсумку не цурався назвати цю частину найкращою в усьому циклі про Гаррі Поттера. Позитивні відгуки підкріплювалися гарними касовими зборами, які склали близько $800 млн. (менше, ніж раніше, але теж дуже непогано) та двома «Оскарами» за найкращу музику і візуальні ефекти.

«Вбити Білла. Фільм 2» / Kill Bill: Vol. 2

Дата випуску: 17 червня 2004
Рейтинг IMDb: 8

«Вбити Білла» задумувався Квентіном Тарантіно як один фільм, але пізніше творці вирішили розділили його на дві окремі повнометражки. З усіх боків це кіно в першу чергу естетське. Воно по-тарантінівські завзято омажує улюбленому режисером грайндхаусу. Постмодерністські підморгує старим гонконзьким картинам про бойові мистецтва і самурайському кіно. Винахідливо виказує данину поваги спагетті-вестернам і аніме. Словом, запеклого кіномана пан Тарантіно видає і цього разу.

Наречена, вона ж Чорна мамба, вона ж Ума Турман, налаштована рішуче як ніколи: навіть вищезгадані зомбі не повставали з могил настільки химерно і водночас видовищно, як це зробила муза постановника. Питання «чи дістанеться вона клятого Білла?» виглядає риторичним ще з часів першої частини. Головне — як вона це зробить.

«Людина-павук 2» / Spider-Man 2

Дата випуску: 2 липня 2004
Рейтинг IMDb: 7,5
Де подивитися: MEGOGO

Після успіху «Блейда» (1998) та «Людей Ікс» (2000) на початку нульових відбувся ще один жанровий розквіт, власне, супергеройських фільмів. У той час вони почали з’являтися наче гриби після дощу, а це ж ще не існувало ніяких кіновсесвітів!

Успішність проєктів різнилася. Була суцільно провальна мисливиця на «Золоті малини» «Жінка-кішка». Був «Шибайголова», що не виправдав очікувань. «Фантастична четвірка» отримала нищівну критику, зате непогано виступила в прокаті. А от «Людина-павук» Сема Реймі та «Бетмен» Крістофера Нолана отримали визнання і надалі набули культового статусу. Змінився і жанр, і ставлення до нього, чому посприяла саме ноланівська трилогія. Супергероїка ускладнювалася, ставала похмурішою і реалістичнішою.

Вистрілив і «Спайдермен» Сема Реймі, котрий наситив історію чудовим екшеном, але й не забув, в межах жанру, зробити цікавими персонажів. Багато хто сходиться на думці, що саме другий фільм у трилогії Реймі є найкращим. Ну і як не згадати повернення Павучка Тобі Магвайра та його суперників Зеленого Гобліна, Доктора Восьминіга і Пісочної людини у «Додому шляху нема» (2021).

«Я, робот» / I, Robot

Дата випуску: 5 серпня 2004
Рейтинг IMDb: 7,1
Де подивитися: MEGOGO

«Я, робот», знятий за мотивами однойменної збірки оповідань Айзека Азімова, змагався з «Людиною-павуком 2» за «Оскар» в категорії «Найкращі візуальні ефекти», але програв. Стрічка не дуже сподобалася критикам, зате була високо оцінена глядачами. Про неї ми вже згадували у статті, присвяченій фільмам на тему штучного інтелекту. В цілому це захопливий і динамічний літній блокбастер, який лишає по собі виключно позитивне враження.

«Хеллбой» / Hellboy

Дата випуску: 9 вересня 2004
Рейтинг IMDb: 6,8
Де подивитися: MEGOGO

На хвилі піднесення супергеройського жанру серед інших якісно виділяється «Хеллбой» Ґільєрмо дель Торо. Здається, тільки цей майстер химерної інфернальщини міг адекватно перенести на екран однойменний комікс. Підтвердженням цьому став і ганебний перезапуск 2019 року, який виявився ще тим трешем. Основою для сюжету послужила дебютна мінісерія з підзаголовком «Зерно Руйнування» (українською мовою її було випущено у 2019 році видавництвом «Вовкулака»).

Дель Торо, набивши руку у сиквелі «Блейда», видав дійсно симпатичну річ. Завдяки його любові до колоритних почвар і властивому лише йому вмінню оживляти їх на екрані, картина разюче відрізнялася від стандартної супергероїки.

Червоний чортяка зі старанно спиляними рогами та щирим захопленням котами у виконанні Рона Перлмана вийшов надзвичайно чарівним персонажем. А ще ж були напівмеханічний нацист-фехтувальник Карл Кронен, людина-амфібія Ейб Сапієн (привіт, «Форма води»), живий мертвець Іван Климентійович і в усіх сенсах гаряча штучка Ліз Шерман.

«Співучасник» / Collateral 

Дата випуску: 16 вересня 2004
Рейтинг IMDb: 7,5
Де подивитися: MEGOGO

Немає жодних сумнівів, що неонуарний трилер «Співучасник» Майкла Манна — кіно видатне. По-перше, історія захоплює і тримає в напрузі. По-друге, за розвитком «стосунків» героїв цікаво спостерігати. І по-третє, не кожен день можна побачити сивочолого Тома Круза у ролі жорстокого негідника. В механістичності його рухів легко вгадуються до ідеалу відточені навички колеги Джона Уіка, не кажучи вже про суворий діловий костюм і стильні перестрілки в нічних клубах.

Втім, на відміну від «Уіка», «Співучасник» більше спирається на саспенс, ніж божевільний екшн, що йому чудово вдається. Безжалісний кілер може лишати після себе гори трупів, та здолати того, хто є невиправним романтиком — оце дійсно місія неможлива.

«Хроніки Ріддіка» / The Chronicles of Riddick

Дата випуску: 30 вересня 2004
Рейтинг IMDb: 6,6
Де подивитися: MEGOGO

Після успіху фантастичного горора «Чорна діра» продовження пригод космічного злочинця Ріддіка було лише питанням часу. Але замість скромного жахастика продюсер Він Дизель та сценарист/режисер Девід Туї запропонували повноцінний високобюджетний блокбастер, з розширеним лором, зірковим кастом і більшим масштабом дійства. Втім, публіка виявилася явно не готова до такого різкого контрасту: це якби епічний «Прометей» вийшов одразу після герметичного «Чужого».

Тож нині «Хроніки» можна вважати недооціненим фільмом, і саме через його негативне сприйняття у «Ріддіку» авторам довелося відмовитися від космооперних амбіцій і повернутися до історії скромніших масштабів. Відомо, що Дизель дуже любить цього персонажа, тому за камео у «Токійському дрифті» попросив студію Universal передати йому права на франшизу. Наразі відомо, що актор береться до роботи над наступною частиною «Ріддік: Фурія» вже у серпні.

«Чужий проти Хижака» / AVP: Alien vs. Predator

Дата випуску: 21 жовтня 2004
Рейтинг IMDb: 5,7
Де подивитися: MEGOGO

Ще задовго до цих ваших «Ґодзілл та Конґів» відбулася не менш знакова екранна зустріч: у 2004-му зійшлися у бою не на життя, а на смерть Чужий і Хижак в кросовері, створеному під керівництвом невтомного спеціаліста з екранізацій відеоігор Пола В. С. Андерсона. Щойно на екранах прогриміла успішна, з позиції бокс-офісу, битва двох ікон слешерів Фредді Крюгера та Джейсона Вурхіза, тепер от черга дійшла до поєдинку між культовими прибульцями.

Чи то Андерсону не стало духу впоратися з такою великою відповідальністю, чи то чудовиськам було затісно у кадрі, але стрічка була знищена критиками та отримала невтішні відгуки від глядачів (хоча і виступила непогано у прокаті). Так, причин для невдоволення дійсно вистачало, але те відчуття, коли бачиш своїх улюблених з дитинства кіномонстрів на великому екрані разом, справді незабутнє. Про «Реквієм» не будемо навіть згадувати, настільки все там було погано. А от яким вийде майбутній «Ромул» — то цікаво, на щастя, чекати на нього лишилося зовсім недовго.

З анімаційних проєктів варто згадати «Шрек 2», котрий став найкасовішим фільмом 2004 року, а також «Суперсімейку», що у підсумку отримала загальне визнання. Пишіть в коментарях, які фільми 20-річної давнини обов’язково варті згадки та в якому такому камео засвітився Шварц.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: