Огляди Серіали 05.05.2024 о 14:00 comment views icon

Рецензія на мультсеріал «Зоряні війни: Оповідки про Імперію» / Star Wars: Tales of the Empire

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на мультсеріал «Зоряні війни: Оповідки про Імперію» / Star Wars: Tales of the Empire

4 травня, у неофіційний День «Зоряних війн» (May the fourth be with you, пані та панове), на стримінговому сервісі Disney+ вийшов анімаційний серіал-антологія «Оповідки про Імперію». Це збірка з шести короткометражних епізодів тривалістю 11-15 хвилин, яка слідує курсом, заданим раніше «Оповідками про джедаїв» (2022), та покликана розширити історії певних персонажів, у цьому випадку Морґан Елсбет та Баррісс Оффі. У рецензії нижче розмірковуємо, чому проєкт певною мірою програє своєму попереднику, але загалом має повне право на існування.

Рецензія на мультсеріал «Зоряні війни: Оповідки про Імперію» / Star Wars: Tales of the Empire

Плюси:

в міру захопливі коротенькі історії, які краще розкривають персонажів; якісна анімація у традиційному стилі «Зоряних війн»; приємні камео знакових лиходіїв

Мінуси:

Морґан Елсбет та Баррісс Оффі явно менш цікаві персонажі, ніж герої «Оповідок про джедаїв» Асока Тано і граф Дуку; мультсеріал не підійде для перегляду глядачам, погано знайомим з всесвітом ЗВ

7/10
Оцінка ITC.ua

«Зоряні війни: Оповідки про Імперію» / Star Wars: Tales of the Empire

Жанр анімація, антологія, фантастика
Автор Дейв Філоні
Ролі озвучували Діана Лі Іносанто, Джейсон Айзекс, Мередіт Селенджер, Ріа Кілстедт, Ларс Міккельсен, Метью Вуд
Прем’єра Disney+
Рік випуску 2024
Сайт IMDb

Поки у франшизі «Зоряні війни» кіношне затишшя, її автори продовжують нещадно бомбардувати глядачів проєктами для малих екранів. Останні, своєю чергою, теж диференціювалися за масштабом подієвості. Якщо флагманський «Мандалорець» з його читерським Бейбі Йодою задумувався як великий блокбастер для максимально широкої авдиторії, то скромні «Оповідки» розраховані хіба що на затятих шанувальників легендарного всесвіту, започаткованого Джорджем Лукасом.

«Зоряні війни: Оповідки про Імперію»

Попередня антологія «Оповідки про джедаїв» розповідала про важливі події з життя Асоки Тано та графа Дуку, а її наступник тим часом зосереджує увагу на датомирській сестрі ночі та магістратці Калодана Морґан Елсбет і колишній учениці Лумінари Ундулі та згодом джедайки Баррісс Оффі.

Перша була одним з ключових персонажів у торішній «Асоці». Друга фігурувала у мультсеріалі все того ж Дейва Філоні «Війни клонів» і навіть засвітилася у другому і третьому епізодах трилогії приквелів Джорджа Лукаса — це, нагадаємо, «Атака клонів» (2002) та шанована багатьма за її похмурість «Помста ситхів» (2005). Місцевий сюжет розповість про те, як після Наказу 66 склалася доля тієї, хто зрадила Асоку Тано.

Кожен епізод тривалістю 11-15 хвилин (і це разом з титрами) демонструє окрему історію, що відбувається в певному таймлайні. Тобто розрив у часі між подіями серій може становити цілу прірву, тож треба бути добре обізнаним у закутках цього всесвіту, щоб не упустити усі нюанси.

«Зоряні війни: Оповідки про Імперію»

В цілому місцеві пригоди достатньо захопливі, а ще настільки швидкоплинні, що тільки встигай серії перемикати. І така лаконічність точно йде на користь.

Ці маленькі локальні історії допомагають краще розкрити героїв, зрозуміти мотиви їхньої поведінки та вчинків. Водночас важко проігнорувати той факт, що у порівнянні з тими ж «Оповідками про джедаїв» ставки тут сильно нижче. Все-таки Морґан Елсбет і Баррісс Оффі персонажі не настільки цікаві та розкручені, як Асока Тано й особливо граф Дуку. Якщо серія продовжить рухатися в тому ж напрямі, в майбутньому можна чекати оповідки про персонажів калібру лот-кота Сабін Врен.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

А ще тут дуже імпонує старанність Дейва Філоні зберегти у всьому канонічність. Мультсеріал виконаний у традиційному для франшизи стилі анімації, а герої отримали звичні для себе голоси (до озвучки долучилася і Кеті Сакгофф, причому її Бо-Катан Крайз навіть не з’являється у кадрі, а лише промовляє пару слів через засіб зв’язку). Така прискіпливість і увага до дрібниць просто не може не тішити.

«Зоряні війни: Оповідки про Імперію»

Окрім головних героїнь на екрані з’являться і справжні суперзірки-важковаговики: от генерал Грівус розмахуватиме різнокольоровими світловими мечами, от гранд-адмірал Траун додасть у кадр синього, а от вже і сам Лорд Вейдер загрозливо сопітиме у свій блискучий шолом. О так, Імперія всерйоз націлена знищити ненависних джедаїв всіх до останнього.

У підсумку «Оповідки про Імперію» виявилися приємною дрібничкою на один раз для відданих шанувальників далекої-далекої галактики. Втім, вона точно не потрібна глядачам, не надто глибоко зануреним у всесвіт ЗВ. Наступна ж зупинка тут — «Аколіт», який премє’рується на Disney+ буквально за місяць, 4 червня. А поки що гарного вам Revenge of the Fifth, пані та панове.

Висновок:

«Зоряні війни: Оповідки про Імперію» є приємним доповненням до легендарного всесвіту, але точно не є тим проєктом, який прямо must see.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: