Статті Статті 26.10.2022 о 10:00 comment views icon

Зброя проти дронів: все, що потрібно знати про ЗРК Crotale від Франції

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Минулого тижня Президент Франції Емануель Макрон зробив чергову заяву про військову підтримку України. Президент наголосив, що пакет допомоги включатиме САУ Caesar, радари та засоби протиповітряного захисту. «Ми продовжуватимемо підтримувати український опір і посилюватимемо нашу військову допомогу», – написав Емануель Макрон у своєму Twitter. 

У французьких ЗМІ з’явилась інформація з конкретним переліком зброї – військові аналітики вважають, що найбільш ефективним є передача систем Crotale. Раніше, Франція вже передавала ПЗРК Mistral, однак Crotale є більш просунутою системою, яка здатна розв’язати актуальну проблему протидії іранським дронам. Crotale оснащена радаром і здатна уражати повітряні цілі в гранично низьких висотах (від 5 кілометрів до 15 метрів). 

В умовах необхідного захисту об’єктів критичної інфраструктури Crotale як ніколи будуть корисними, і якщо вірити словам очільника Франції, комплекси будуть передані за кілька тижнів. Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню наголошує, що для навчання українських військових і початку застосування зенітно-ракетних комплексів Україна потребуватиме близько двох місяців.

Франція також сприяє і підготовці військовослужбовців, адже долучається до спільної європейської програми та візьме на навчання до 2000 українських військових. Враховуючи, що раніше французи доволі швидко передавали САУ Caesar, сподіваємося, що і ЗРК Crotale надійде якнайшвидше. 

Crotale

Щодо кількості комплексів офіційної інформації не надавалося. Згідно з даними Military Balance за 2021 рік, Франція володіла 24 одиницями Crotale NG, а за словами очільника Міноборони Франції, то 12. У французьких ЗМІ шириться інформація про передачу 3-4 одиниць Crotale. Попередньо ті комплекси, які передадуться Україні будуть заміненими більш далекобійними ППО Mamba.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Наразі Mamba використовується для захисту авіабази НАТО в Румунії та стоять на озброєнні в обмеженої кількості країн. Під час саміту G7 Президент України Володимир Зеленський також звертався до урядів Франції та Італії для постачання цих систем в Україну. 

Збираючи від різних країн зброю, ми можемо поступово покращити протиповітряну оборону. Україна вже отримала американські системи NASAMS, німецький Iris-T та іспанські Hawks. За характеристиками, Crotale доволі схожі до перелічених комплексів. Назва комплексу з французької буквально перекладається як “гримуча змія”, а виробництвом займається компанія Thales.

Перше введення в експлуатацію відбулося у 70-х, а пізніше комплекс пройшов низку важливих модернізацій. Перші замовлення на комплекс надходили від Збройних сил Південної Африки, де він отримав назву ЗРК Cactus. У 1972 році комплекс взяли на озброєння сили Франції, де він був більш відомий як Crotale. Версія нового покоління має у назві приставку NG, операторами ЗРК є близько 15 країн, серед яких окрім Франції є Греція, Нідерланди, Португалія та інші. У Південній Кореї ця система більш відома як KM-SAM Chunma або Pegasus, а у Фінляндії – ITO 90. 

Crotale

Crotale створений як комплекс малої дальності, є найбільш ефективним в знищенні ракет, БПЛА, гвинтокрилів. Застосовується як протиповітряна оборона стратегічних об’єктів (інфраструктури, центрів управління, стартових позицій ракет), так і для захисту військ від ударів з повітря. Важливо, що Crotale впораються з повітряними цілями, які працюють на малій висоті, а застосовування комплексу можливе і з рухомого шасі та навіть з кораблів. 

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Crotale можуть використовуватися Збройними силами України як для боротьби на фронті, так і для захисту інфраструктурних об’єктів в тилу. Система працює ракетами з дальністю ураження цілей до 10 км та висотою ураження до 6 км. 

Як наголошував Міністр оборони Франції комплекс оснащений радарами – оглядовим (дальність виявлення 20 км), супроводу цілей та оптико-електронною системою виявлення цілей. Завдяки цьому комплекс швидко спрацьовує, як і перехоплює цілі – зі швидкістю до 1800 км/год. На розгортання потребує всього 5 хвилин, в русі діяти не може, тому потребує зупинки. Екіпаж складається з трьох людей. Завдяки тому, що системи відстежування цілей знаходяться в одному місці, комплекс стабільний і точний в роботі. 

Crotale здатен знищити до 4 одиниць одночасно, на озброєнні має 8 ракет VT-1, які працюють зі швидкістю до 3,5 Маха (1247 м/c). Осколково-фугасна бойова частина спрямованої дії має радіус ураження 8 м. Для перезаряджання комплексу використовується спеціальний автомобіль, адже на пусковому шасі не передбачено місця для запасного боєприпасу. Щоб перезарядити комплекс використовується легкий кран, процес займає близько двох хвилин. 

Crotale

Технічні характеристики ЗРК Crotale

Дальність стрільби 500-10 000 м
Висота ураження до 6000 м
Кількість ракет пускової установки  8 шт.
Максимальна швидкість цілей для ураження  500 м/c
Стартова маса ракети  73 кг
Довжина ракети  2290 мм

За свої 40 років виробництва комплекс Crotale продемонстрував свою ефективність і стабільно тримає позиції, адже адаптується до нових викликів. В Україні Crotale може допомогти захиститися від іранських дронів, які за останні тижні нанесли багато шкоди критичній інфраструктурі. 

Завдяки можливості працювати в будь-яких погодних умовах комплекс Crotale ідеально підходить для використання взимку. А дрони іранського виробництва навпаки у більшості не пристосовані для роботи в наших широтах. 

Відео про можливості системи:


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: