Новини Софт 17.07.2023 о 15:05 comment views icon

Армія оборони Ізраїлю переосмислює війну — дедалі більше використовує ШІ-озброєння

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Ізраїльські військові чиновники підтвердили використання системи рекомендацій на базі ШІ, яка аналізує масиви даних для визначення цілей ударів з повітря. Потім рейди можна швидко організувати за допомогою іншої моделі штучного інтелекту Firefactory. Вона використовує дані про цілі для розрахунку навантаження боєприпасів, визначення пріоритетів та призначення тисяч цілей літакам та безпілотникам, а також пропонує графік атаки.

Надання штучному інтелекту більшого рівня контролю за військовими операціями викликало безліч розбіжностей та суперечок. Представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) спробував розвіяти побоювання, наголосивши, що за системами спостерігають люди, які перевіряють та затверджують цілі та плани, але технологія не підлягає державному чи міжнародному регулюванню.

Ізраїльські системи ШІ вже використовувалися на полі бою, зокрема в 11-денному конфлікті у секторі Газа у 2021 році. ЦАХАЛ назвав його першою «війною штучного інтелекту» через використання цієї технології для визначення стартових майданчиків ракет та розгортання роїв дронів. Якщо напруженість у відносинах з Іраном через його ядерну програму продовжить наростати, ізраїльські інструменти ШІ будуть залучені у великомасштабній війні на Близькому Сході.

Ізраїль є одним зі світових лідерів у сфері автономного озброєння та систем. Гарматні вежі зі ШІ на його кордонах можуть відстежувати цілі з підвищеною точністю, коли ведуть вогонь губчастими кулями або гранатами зі сльозогінним газом. Ізраїль також використовував автономні дрони-камікадзе. Вони «баражують» у повітрі, перш ніж вразити ціль, що відповідає раніше встановленим критеріям.

Прибічники використання ШІ у цих системах стверджують, що вони можуть знизити втрати серед цивільного населення. Ті, хто виступає проти їхнього використання, кажуть, що помилка машини може знищити безневинних, і ніхто не буде винен.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

Джерело: techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: