Новини Софт 28.10.2022 о 10:14 comment views icon

«Пташка вільна»: Ілон Маск завершив купівлю Twitter за $44 млрд і одразу звільнив 5 керівників, включно з гендиректором

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Після кількох місяців судових розглядів Ілон Маск таки придбав Twitter, додавши компанію до своєї й без того не маленької бізнес-імперії.

За даними Reuters, Маск звільнив Парага Агравала (що змінив Джека Дорсі на посаді генерального директора Twitter), фінансового директора Неда Сігала та головного юрисконсульта Шона Еджета. Віджая Гадде (політична керівниця компанії, яку Маск публічно критикував) та головна спеціалістка із роботи з клієнтами Сара Персонетт також були скорочені. Повідомляється, що колишніх топменеджерів компанії вивели у супроводі охорони.

Варто зазначити, що ексспівробітники Twitter отримали солідні виплати: Агравал – 38,7 мільйона доларів, Сігал – 25,4 мільйона доларів, Гадде – 12,5 мільйона доларів, а Персонет (яка вчора написала у Twitter про те, як вона була схвильована поглинанням Маска отримала 11,2 мільйона доларів.

Судові розгляди

Спочатку Ілон Маск пропонував купити компанію у квітні, однак у травні передумав і заявив, що Twitter не повідомив про спам і ботів на своїй платформі, що, як стверджував мільярдер, призведе до суттєвих негативних наслідків. Компанія спростувала ці звинувачення та подала на Маска до суду.

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

4 жовтня Маск заявив, що таки готовий придбати Twitter за попередньо встановленою ціною – 44 млрд доларів (по 54,20 долара за акцію).

Під час довгих судових розглядів було опубліковано особисті листування Маска – проте не всі (частина повідомлень мільярдера із програми Signal, що мали відношення до справи, були видалені). Наприкінці вересня Ілон мав знову давати свідчення, але суддя погодилася дати час сторонам для завершення угоди, призначивши крайній термін – 28 жовтня.

Подальші плани

Після покупки Twitter виникає багато питань про те, що мільярдер планує робити з компанією. The Washington Post повідомила, що Маск планував звільнити 75% співробітників Twitter, пославшись на оцінки, дані потенційним інвесторам компанії. Ілон повідомив персоналу, що 75% – це не правильна цифра.

У листуванні Маска з його другом, підприємцем Джейсоном Калаканісом, представленим юристами Twitter, обговорювалося скорочення штату з пропозицією “повернути співробітників до офісів” (це означало б, що 20% співробітників підуть добровільно).

“Генеральний директор Twitter – це робота моєї мрії”, – також написав Калаканіс.

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Ще одна ідея Маска — впровадити систему ранжування стеків (лідери в командах повинні оцінювати співробітників, які працюють під їх керівництвом, як кращих, хороших, середніх або поганих). Ця практика, як відомо, закінчилася в Microsoft у 2013 році, оскільки сприяла формуванню поганої культури та скорочення чисельності персоналу.

Хоча Ілон і заявляв, що придбання Twitter не є для нього “способом заробити гроші”, він також повідомив інвесторам, що планує подвоїти дохід за три роки та потроїти кількість щоденних користувачів, які можуть переглядати рекламу за той самий період, хоч і не надав подробиць про те, як досягатиме цілей.

Також з урядів та корпорацій може стягуватися “невелика плата” за використання Twitter.

Мільярдер припустив, що він змінить спосіб модерації у Twitter, потенційно послабивши ті види політики, які призвели до того, що колишньому президентові США Дональду Трампу назавжди заборонили доступ до платформи.

Деякі з нинішніх співробітників Twitter розкритикували плани Маска щодо платформи як “непослідовні” і недостатньо деталізовані.

У ширшому сенсі Маск говорив про використання Twitter для створення програми “X” – це відсилання до китайської програми WeChat, яка починала своє життя як платформа для обміну повідомленнями, але з того часу еволюціонувала у своєрідний мініінтернет, яким щодня користуються понад мільярд китайців.

“В основному ви живете у WeChat у Китаї. Якщо ми зможемо відтворити це за допомогою Twitter, ми досягнемо великого успіху”, – сказав Маск співробітникам Twitter у червні.

У середу, 26 жовтня, Ілон Маск побував у штаб-квартирі компанії. Під час прогулянки офісом Маск тримав у руках умивальник, а в коментарі до опублікованого відео візиту написав: “let that sink in”. Це відсилання до популярного американського мему і натяк на те, що угода з Twitter все ж таки відбулася.

Очікується, що сьогодні, 28 жовтня, Маск поділиться зі співробітниками більш детальними планами щодо подальшої долі Twitter.

Пізно ввечері в четвер він опублікував твіт, повідомивши що “пташка (емблема Twitter) тепер вільна”:

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: