Новини IT-бізнес 04.11.2023 о 08:00 comment views icon

CEO Intel Пет Гелсінгер назвав три найбільших помилки компанії

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

CEO Intel Пет Гелсінгер назвав три найбільших помилки компанії

В інтерв’ю Digit глава Intel Пет Гелсінгер розповів про те, що, на його думку, було трьома найбільшими прорахунками Intel: невдалий бізнес компанії зі смартфонами, скасування раннього графічного процесора, орієнтованого на штучний інтелект, і недостатні зусилля з розбудови літографічного виробництва.

Мобільні процесори

Intel Atom

Одним з найвідоміших бізнес-провалів Intel є виробництво чипів для смартфонів. Перші процесори Atom були анонсовані у 2008 році – вони в основному були розроблені для смартфонів, у яких домінували чипи ARM. Імпульс розвитку Atom дуже швидко втрачався: у 2012 році був випущений перший смартфон на базі процесорів Intel, а у 2016 році проєкт був остаточно скасований.

Відеокарти та ШІ

Інша невдача – скасування Larrabee у 2010 році, який мав бути першим GPU загального призначення. Відомо, що програма була згорнута після виходу Гелсінгера з компанії. Intel планувала запустити Larrabee як для споживчого ринку, так і для HPC, але спочатку були скасовані користувацькі відеокарти, а потім згорнута уся програма створення GPU. Xeon Phi продовжив там, де зупинився Larrabee, хоча проєкт не був таким амбітним. Більш рання розробка потужних відеокарт могла б допомогти Intel і у конкуренції на ринку процесорів для ШІ.

Intel Larrabee

Гелсінгер розкритикував придбання Intel компаній штучного інтелекту, які, на його думку, були б непотрібними, якби Intel вчасно запустила Larrabee. Він не вказав жодних конкретних покупок, хоча, ймовірно, малася на увазі купівля Intel Nervana у 2016 році – через чотири роки усі напрацювання придбаної компанії були скасовані. Придбання DeepLabs за $500 млн у 2014 році також не мало успіху.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Літографічний бізнес

В інтерв’ю Digit Гелсінгер найбільше говорив про літографічний бізнес Intel і про те, як компанія була «фундаментально схильна до створення чудового літографічного виробництва». Хід думок CEO Intel з цього приводу не зовсім зрозумілий, але це може означати, що Intel мала б більше займатися літографічним виробництвом.

Зараз Гелсінгер все ще зосереджений на літографії. Intel відкриває свої фабрики для клієнтів, навіть для конкурентів, які прагнуть створювати високопродуктивні мікросхеми на основі технологій компанії. По суті, це бізнес-модель TSMC та Samsung, двох інших передових світових виробників. Раніше Intel використовувала передові техпроцеси лише для власних потреб, але Гелсінгер вважає це помилкою.

Intel fab

Генеральний директор Intel підсумував свої думки висновком про те, що важко скористатися тенденціями, які тільки зароджуються: «Ви не розумієте їх правильно». Коли Гелсінгер очолив компанію, він окреслив новий курс, який, схоже, приносить плоди. Лише час покаже, чи амбітний план перетворення дасть можливість краще відповідати на подібні виклики.

Запам’ятаймо цей «твіт»: CEO Intel Пет Гелсінгер каже, що чипи ARM не здатні конкурувати (Apple тихо посміхається)

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Джерело: Tom’s Hardware


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: