Новини Наука та космос 26.09.2023 о 13:45 comment views icon

Генерал Космічних сил США закликає захистити комерційні супутники (як Starlink) від Китаю та росії

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

Генерал Космічних сил США закликає захистити комерційні супутники (як Starlink) від Китаю та росії

Як ВМС давно захищають морські шляхи під час конфліктів, так і військові можуть бути покликані захищати комерційні супутники від нападу, особливо з огляду на те, що Пентагон більше покладається на комерційні мережі для зв’язку і спостереження, заявив командувач Космічними силами США.

Генерал Ченс Зальцман на Гаваях повідомив, що військові космічні можливості США перебувають під загрозою з боку Китаю і росії, військові лідери потребують більше інформації про те, що роблять інші країни в космосі, а комерційні супутники відіграють дедалі більшу роль у військових космічних програмах, передає ArsTechnica.

Коли Зальцмана конкретно запитали про роль військових у захисті комерційних супутників від атак, та як американські військові можуть відреагувати, якщо росія атакує широкосмугову мережу Starlink компанії SpaceX, що активно використовується українськими військовими для підключення до інтернету для протидії росіян-загарбників, навіть зважаючи на відмову Ілона Маска забезпечувати зв’язком операції в поки ще анексованому Криму.

Військові цілі?

Причини для тривоги є, раніше заступник голови департаменту МЗС росії Костянтин Воронцов заявляв, що використання Україною західних комерційних супутників створило «вкрай небезпечну тенденцію».

Хоча Воронцов не назвав конкретних супутникових угрупувань, він майже напевно мав на увазі супутникову систему Starlink компанії SpaceX, яка використовується ЗСУ для зв’язку і відстеження пересування російських військ і танків, також послугами Starlink користуються і військові США. Використання цивільних супутників у військових цілях, за словами Воронцова, по суті, перетворює їх на військові цілі.

Як можливо атакувати Starlink?

Фізична атака на мережу Starlink була б величезним викликом для будь-якого супротивника. У SpaceX на орбіті понад 5000 супутників Starlink, і збиття кількох угрупувань не нанесе критичних ушкоджень для системи зв’язку. Атака на наземну інфраструктуру, яка використовується для Starlink, таку як центр управління супутниками SpaceX або пускові майданчики, також здається надуманою. Оскільки потрібно атакувати територію США.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

З боку росії можлива кібератака. Представники SpaceX і Пентагону заявили, що мережа Starlink вже стикалася зі спробами заглушити зв’язок з їхнього боку.

Китай має кращі можливості в космосі, які можуть бути використані для атаки на американські військові або комерційні супутники, такі як Starlink, у разі майбутнього конфлікту, такого як війна за Тайвань, Китайським дослідникам вже було наказано «розробити й докласти енергійних контрзаходів проти використання Starlink».


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: