Новини WTF 11.12.2023 о 09:28 comment views icon

Ілон Маск відновив акаунт американського конспіролога Алекса Джонса в X/Twitter після 5-річної заборони

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Ілон Маск відновив акаунт американського конспіролога Алекса Джонса в X/Twitter після 5-річної заборони

Джонса забанили за заперечення терактів 11 вересня 2001 року і стрілянини в школі Сенді-Гук, що сталася у 2012 році.

У неділю Ілон Маск відновив обліковий запис прихильника теорій змови Алекса Джонса в X, відмовившись від річної «обіцянки‎» не допускати того у свою соціальну мережу. Раніше Джонс був «назавжди‎» заблокований через «‎образливу поведінку» — конспіролог зіткнувся з позовом про наклеп за поширення неправдивих тверджень про те, що стрілянина в початковій школі Сенді-Гук була містифікацією.

Попри те, що 14 грудня 2012 року в Ньютауні, штат Коннектикут, у початковій школі Сенді-Гук було застрілено 20 дітей і 6 педагогів, Джонс неодноразово заявляв у своєму шоу Infowars, що подія була постановочною і спрямованою на «‎посилення законів про зброю». Відповідно до звітів Associated Press, прихильники його оманливих заяв продовжували погрожувати та переслідувати сім’ї, які втратили рідних під час стрілянини — деяким довелось покинути свої домівки. Родичі жертв подали до суду на Джонса та виграли позов майже на $1,5 млрд, а той попри своє велике бажання не отримав захисту від особистого банкрутства, щоб уникнути виплати.

Користувачі очолюваної Ілоном Маском соцмережі X очікували відновлення акаунту Джонса принаймні з четверга, коли Маск заявив про це публічно, і традиційно провів опитування, де з понад 2 мільйонів учасників майже половина проголосувала за його повернення (зручна опція, як допомагає мільярдеру перекласти відповідальність на людей).

«Оскільки ця платформа прагне стати глобальним майданчиком, постійні заборони мають бути надзвичайно рідкісними», — написав Маск у дописі у четвер.

Маск сказав, що Джонс «не зможе порушувати правила», але якщо поширить дезінформацію, то його «‎виправить» функція нотаток спільноти X.

Джонс тим часом опублікував перший за 5 років допис, а вірніше репост вітального повідомлення Ендрю Тейта — блогера, відомого своїми мізогінними заявами, який нині очікує суду за звинуваченнями в зґвалтуванні, торгівлі людьми та створенні злочинної групи для сексуальної експлуатації жінок. X раніше дозволив Тейту монетизувати свій акаунт, і той говорив, що заробляв у соцмережі десятки тисяч доларів.

Основи Python для школярів від Hillel IT School.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Маск, який називає себе прихильником свободи слова, раніше також розблокував Дональда Трампа, але атакував «‎недружні акаунти», як-от облікові записи журналістів чи профіль ElonJet, який відстежував рух його приватного літака.

Днями Ілон тегнув Джо Байдена і репостнув допис Гонзало Ліри — проросійського блогера, який перебував у Харкові перед повномасштабним вторгненням, а згодом поширював у своїх соцмережах фото загиблих бійців ЗСУ та радів приходу загарбників. Коли СБУ затримало Ліру, Такер Карлсон зняв сюжет «‎Україна затримала журналіста, громадянина США‎» (також Карлсон зняв сюжет «Зеленський вбив кандидата в президенти, який його критикував» — мова йшла про іллю киву).

«‎Американський громадянин сидить у в’язниці в Україні після того, як ми відправили туди понад 100 мільярдів доларів? Чи є в цій історії щось більше, ніж просто критика Зеленського? Якщо це все, то у нас тут серйозна проблема», — написав Маск.

На тлі заяв Маска і репостів проросійських блогерів, він систематично і досить успішно знищує підтримку України серед американців. Рейтинг Трампа тим часом продовжує зростати — днями повідомляли, що він на 4% випереджає Байдена. Експрезидент США раніше заявляв, що у випадку переобрання припинить допомогу Україні та виведе США з НАТО, що зменшить бойовий потенціал Альянсу більш ніж вполовину.

Під керівництвом Маска X також подав до суду на наглядову групу Media Matters та одного з її співробітників за наклеп — після звіту про розміщення нацистського контенту поряд з оголошеннями основних рекламодавців. З того часу такі великі компанії як Apple та Disney призупинили рекламу на X, а Маск привселюдно послав їх.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: