Новини Технології 20.05.2022 о 17:50 comment views icon

Інженери розробили дрона, здатного літати, маневрувати під водою та подорожувати автостопом на рибі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяна Нечет

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Група дослідників з Університету Бейхан спільно з колегами з Імперського коледжу Лондона та Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства та технологій розробила квадрокоптер, здатний літати у повітрі та маневрувати під водою. Він також має присосок. Дрон докладно описаний у журналі Science Robotics.

Квадрокоптерів зараз безліч. Одним із головних недоліків є їхня нездатність витримати посадку на воду. У своїй роботі дослідники не тільки розв’язали цю проблему, але навчили свого робота маневрувати під водою і прикріплюватися, наприклад, до підводних істот подібно до риби-причепи. Ремори мають присосок, який дозволяє їм прикріплюватися до інших риб, акул і китів, заощаджуючи таким чином енергію. З цією метою дослідники створили диск на зразок того, що є у причеп.

Диск робота з дистанційним керуванням і може прилипати до вологих і сухих поверхонь з різною текстурою. Навіть до об’єктів, що рухаються, і якщо частина присоска відпала. Дрон призначений для біологічного та екологічного моніторингу морських екосистем, наприклад для спостереження за забрудненням океану.

Швидке перемикання між режимами, менш ніж за одну секунду, стало можливим завдяки особливій конструкції гребного гвинта, розробленого групою вчених із Китаю, Великобританії та Швейцарії.

Завдяки використанню режиму автостопу, робот зменшив споживання енергії майже у 20 разів, ніж якби він пересувався автономно.

Щоб дрон був ефективним у будь-якому середовищі, його надрукували на 3D-принтері. Робот складається із чотирьох шарів. Верхній — гнучкий, а нижній — жорсткіший. Вчені також додали невеликі канали до нижньої частини пристрою, щоб їх можна було накачувати водою. Також у нього два моторчики: один для подачі води в диск і з нього, а ще один — для керування кутом атаки.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Дослідники також забезпечили універсальний квадрокоптер гідроізоляцією та модифікували пропелери, щоб вони автоматично складалися при вході у воду.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: