Новини Наука та космос 26.11.2022 о 18:15 comment views icon

Китай планує побудувати на Місяці атомну базу до 2028 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Китай і Сполучені Штати конкурують у багатьох сферах, і, схоже, Місяць може стати ще одним приводом суперечок для двох держав. Азійська країна планує побудувати свою першу місячну базу до 2028 року, а Білий дім хоче вивести людей на поверхню до 2025 року.

Видання South China Morning Post повідомляє, що китайська база на Місяці, ймовірно, буде живитись атомною енергією. ЇЇ базова конфігурація, що складатиметься з посадкового модуля, бункеру, орбітального апарату та марсохода, буде створена в рамках місій “Чаньє” 6, 7 та 8.

Китай планує побудувати на Місяці атомну базу до 2028 року
Фото: China National Space Administration

Китайська база, ймовірно, буде побудована в південній полярній області Місяця. Згодом вона розшириться до міжнародної науково-дослідної станції, і астронавти з Китаю, росії та інших потенційних країн-партнерів інколи перебуватимуть там, але більшу частину часу вона працюватиме безпілотно.

“Зараз ми розробляємо нову систему, яка використовує ядерну енергію, щоб задовольнити довгострокові потреби місячної станції в енергії високої потужності. Сподіваємося, що наші астронавти зможуть відправитися на Місяць через 10 років”, — сказав Ву Вейран, головний розробник китайської програми дослідження Місяця, під час інтерв’ю державній телерадіокомпанії CCTV на початку цього тижня.

Китай уже багато років кидає виклик США у сфері освоєння космосу. Країна будує власну космічну станцію та відправила зонди на Місяць — у 2019 році вона першою посадила місяцехід на зворотному боці його поверхні.

Китайский луноход «Юйту-2» побил рекорд длительности работы на поверхности Луны

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Оголошення Китаю з’явилося лише через пару тижнів після того, як національна науково-технічна рада Білого дому опублікувала свою нову “National Cislunar Science and Technology Strategy”. Деякі з планів стосуються Місяця, включаючи пропозиції щодо постійного форпосту на південному полюсі.

У червні NASA та Міністерство енергетики вибрали три компанії, включаючи Lockheed Martin, для розробки концепцій енергетичної системи для забезпечення ядерної енергії на Місяці. Кожен 12-місячний контракт коштує приблизно 5 мільйонів доларів і вимагає попереднього проєктування енергосистеми потужністю 40 кіловатів, яка зможе опрацювати на поверхні Місяця щонайменше 10 років.

У 2018 році космічне агентство продемонструвало портативну енергосистему з ядерним реактором, але цей пристрій був здатний генерувати лише 10 кіловатів електроенергії. У ньому використовувалася тверда лита активна зона реактора з Ураном-235, розміром з рулон паперових рушників.

У 2018 році космічне агентство продемонструвало портативну енергосистему з ядерним реактором

У 2020 році вісім країн підписали очолювані США так звані Угоди Артеміди, в яких сторони погоджуються на функціональну сумісність та мирне дослідження з наміром уникати конфліктів у космосі. Нині трохи більше ніж 20 країн погодилися з цими принципами, але росія і Китай не поспішають цього робити.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

У листопаді після безлічі скасувань та перенесень космічне агентство NASA нарешті здійснило запуск ракети Space Launch System в рамках місії Artemis I. Попереднім спробам завадили технічні проблеми та погодні умови. Через 5 днів після запуску космічний корабель Orion наблизився до Місяця на відстані близько 80 миль (близько 129 км) від поверхні.

Космічний корабель Orion наблизився на 130 км до поверхні Місяця перед виходом на цільову орбіту місії Artemis 1

Джерело: Techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: