Новини Софт 05.10.2022 о 12:08 comment views icon

Ілон Маск після повернення до угоди з Twitter анонсував загадковий суперзастосунок X «для всього» — схоже, він вирішив скопіювати китайський WeChat

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Ілон Маск, як відомо, знову передумав — бізнесмен більше не хоче судитися з Twitter та згоден повернутися до угоди про купівлю соцмережі за ті ж самі $44 млрд (з розрахунку $54,20 за кожну акцію). Ба більше, після цього лідер Tesla та Space на своїй сторінці в Twitter розповів про плани щодо створення загадкового застосунку X «на всі випадки життя». Беручи до уваги попередні висловлювання мільярдера, цей потенційний сервіс може бути натхненним та дуже схожим на популярний китайський суперзастосунок WeChat.

Ніяких подробиць щодо цього загадкового суперзастосунку X «для всього» поки немає — Ілон Маск лише зазначив, що купівля Twitter допоможе прискорити його створення на 3-5 років із застереженням, що може помилятися в цій оцінці. Так, Ілон став значно обачніший у своїх заявах та оцінках термінів реалізації різних проєктів (цікаво, з чого б це?).

Ілон Маск після повернення до угоди з Twitter анонсував загадковий суперзастосунок X «для всього» — схоже, він вирішив скопіювати китайський WeChat

Як згадує Bloomberg, раніше «Технокороль» Tesla відкрито захоплювався застосунком Tencent Holdings Ltd. (WeChat), який зі звичайного менеджера еволюціонував у своєрідний мініінтернет, яким щодня користуються понад мільярд китайців.

Нещодавно Ілон Маск вголос міркував, як зробити Twitter кориснішим, чітко показуючи, що хоче, зробити соцмережу більш схожою на WeChat та нашумілий TikTok, який належить ByteDance та досить успішно витісняє Facebook та Instagram в США. Між іншим, він проводив паралелі з так званими суперзастосунками, поширеними в деяких частинах Азії, які дозволяють людям використовувати один застосунок для цілого спектру різних послуг від зв’язку до виклику автомобіля. І тут мимоволі згадується застереження Білла Гейтса, що купівля Twitter Ілоном Маском не віщує нічого хорошого. З іншого боку, Ілон Маск та Білл Гейтс ніколи не були друзями (1 та 2).

На щорічнім зібранні акціонерів Tesla в серпні Маск підкреслив, що він багато використовує Twitter і має немало ідей, як зробити платформу «радикально кращою». Він порівняв свої амбіції щодо Twitter з баченням фінтеху X.com, який він заснував у 1999 році разом з Харрісом Фрікером, Крістофером Пейном та Едом Хо.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Феномену успіху WeChat, яким так захоплюється Ілон Маск, значною мірою посприяла цензура в Китаї — Google, Facebook, Instagram, WhatsApp та інші американські сервіси в країні просто заблоковані. Сервіс піддається жорсткому моніторингу та цензурі з армією ботів та людей-модераторів, які ефективно фільтрують небажаний для панівної Комуністичної партії контент. І під фільтри потрапляє все, від непристойних дописів до інакомислення та критики уряду.

Сам Маск називає себе захисником конституційних прав і свобод в інтернеті, проте його репутація далеко не бездоганна та суттєво заплямована численними скандалами. У квітні на CNBC виходив великий матеріал (ми робили конспект), де висвітлювалась «темна» сторона одного з найвидатніших IT-підприємців сучасності, яким захоплюються мільйони. І існує кілька гучних випадків, які яскраво демонструють нетерпимість Ілоном Маском критики у свою адресу — можна, наприклад, пригадати нашумілий конфлікт між Маском та британським спелеологом Верноном Унсвортом, який розкритикував компактний підводний човен SpaceX (ось він) для операції з порятунку дітей із затопленої печери у Таїланді влітку 2018 року.

Власне, тільки позавчора Ілон Маск неприємно здивував своїм нерозумінням дійсності — глава Tesla та Space втрапив у дуже гучний скандал зі своїм «мирним планом» російсько-української війни та поширенням кремлівських наративів. А втім за таку «експертизу» українці та притомні вестерни сповна відсипали ексцентричному мільярдеру «лагідних» слів, а заразом «скинулися» грошима на «підручник історії для Ілона Маска».

Ілон Маск влаштував у Twitter опитування щодо «миру між Україною та росією» — він, серед іншого, запропонував віддати окупантам Крим


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: