Новини Новини 10.03.2022 о 23:48 comment views icon

Розробник: китайський виробник дронів DJI обмежив використання технології Aeroscope для української армії, але не для російської. У DJI заперечують

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяня Нечет

Автор новин

Китайський виробник дронів DJI Global обмежив можливості своєї технології Aeroscope для української армії, давши російським окупантам значну перевагу в повітряній розвідці. Про це повідомив в Twitter архітектор програмного забезпечення Володимир Шиманський.

Він зазначив, що це може стати технічною проблемою. Але такий варіант малоймовірний, оскільки є повідомлення про те, що DJI обмежить або припинить постачання своїх дронів до України. Тому Шиманський не рекомендував українським власникам DJI оновлювати будь-яке програмне забезпечення чи прошивку, але запропонував відключати геолокацію та реєструвати свої дрони лише за межами України.

“Російські використовують… цю технологію для відстеження позицій операторів безпілотників, щоб націлювати на них артилерійський/ракетний вогонь. Іншими словами, росіяни використовують технологію DJI, щоб вбивати операторів українських дронів. Згідно з останніми повідомленнями української армії, технологія Aeroscope фактично відключена для українських операторів. Тобто, поки у росіян є технічні можливості відслідковувати операторів українських дронів DJI, українська армія не може робити те саме, що, у свою чергу, означає, що найбільша китайська компанія з виробництва безпілотників таємно підтримує дії російської армії в Україні, надаючи росіянам доступ до всіх своїх технологічних можливостей та дистанційно відключаючи їх для українців”, — пояснив він.

Пізніше Шиманський додав, що є повідомлення про те, що кілька систем Aeroscope все ще працюють в Україні, проте багато інших (зокрема тих, що охороняють атомні станції), недоступні.

Представник DJI Ukraine Тарас Третяк не рекомендував українським власникам DJI оновлювати будь-яке програмне забезпечення або прошивку, але запропонував відключати геолокацію та реєструвати свої дрони лише за межами України.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Проте менеджер з комунікацій DJI у Північній Америці Адам Лісберг зазначив, що заяви Шиманського та Третяка — це брехня.

“Деякі пристрої в Україні працюють зі збоями, і ми намагаємось діагностувати проблему, щоб усунути її”, — написав він у Twitter.

Лісберг нагадав, що обмеження геозони для України (та решти світу) видно на спеціальній карті, яка служить лише для сповіщення користувачів.

DJI Aeroscope — це пропрієтарне обладнання, що дозволяє відстежувати рух будь-якого дрону DJI у радіусі 10 кілометрів. Разом з додатковими антенами виробництва DJI діапазон може бути збільшено до 50 км. Крім того, технологія Aeroscope дозволяє побачити точне положення оператора дрону, а також особисті дані, які він використовував при реєстрації. Українські військові використовують різні моделі дронів DJI у своїй розвідувальній діяльності. Ця китайська компанія є найбільшим виробником дронів у світі.

Дрони DJI популярні серед українських військових. Нещодавно фінські волонтери передали нашій армії 140 дронів DJI Mavic Mini.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: