Новини Технології 07.08.2023 о 08:03 comment views icon

SpaceX провела вогневі випробування першого ступеня Starship з 33 двигунами Raptor 2 для другого орбітального польоту

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Пізно ввечері 6 серпня інженери SpaceX на майданчику Starbase у Техасі провели статичні вогневі випробування першого ступеня корабля Starship Super Heavy B9 SpaceX провела вогневі випробування першого ступеня Starship з 33 двигунами Raptor 2 для другого орбітального польотуSpaceX провела вогневі випробування першого ступеня Starship з 33 двигунами Raptor 2 для другого орбітального польотуПовнорозмірний 70-метровий прототип багаторазової надважкої ракети Super Heavy — першого ступеню корабля Starship у конфігурації із 33 киснево-метановими двигунами Raptor. За випробуваннями можна було стежити наживо в X (колишній Twitter); ясна річ, вже є багато фрагментів з найсоковитішими кадрами випробувань з оновленого стартового столу з новою системою гасіння полум’я (її успішно випробували нещодавно) — зокрема й з дрона.

Перша спроба Starship досягнути навколоземної орбіти відбулася 20 квітня 2023 року і почалася успішно — після успішного старту кілька двигунів самовільно відключилися і до етапу роз’єднання ступенів система не дійшла, її підірвали командою з центра керування після досягнення максимальної висоти 39 кілометрів.

Оновлено: SpaceX вперше запустила Starship — до орбіти він не дістався (але це все одно успіх!)

Відео статичних вогневих випробувань Super Heavy B9 з 33 метановими двигунами Raptor — з дрона

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Випробування тривали 2,74 секунди замість запланованих п’яти секунд. Крім того, чотири з 33 основних двигунів ракети Raptor передчасно вимкнулися. Вочевидь, SpaceX досі має певні труднощі з підтримкою стабільної роботи Raptor в такому сценарії, попри інтенсивне покращення їх продуктивності. Цей бустер оснащений двигунами Raptor 2, і прямо зараз SpaceX працює над оновленою версією Raptor 3, яка насамперед вирізнятиметься підвищеною надійністю та відмовостійкістю. З очевидних успіхів — прототип після тестів у повному порядку, так саме як і стартовий стіл. Нова система полум’ягасіння відпрацювала на відмінно.

Невідомо, чи планує SpaceX провести додаткові випробування. Для порівняння: інтервал між статичним випробуванням Booster 7, який забезпечив перший запуск Starship, і його стартом склав 70 днів.

Super Heavy B9 та Starship S25 (вогневі випробування другого ступеня відбулися 27 липня 2023 року) використовуватимуться для другої спроби системи досягти навколоземної орбіти. Коли саме він планується, поки що невідомо. З поточних проблем нетехнічного характеру — позов екологів та переліцензування регулятором FAA, зокрема через значні руйнування території навколо стартового майданчика після першого запуску. Також є технічний момент, пов’язаний із 40-секундною затримкою між відправленням сигналу та виконанням команди самознищення ракети.

Оновлено: SpaceX вперше запустила Starship — до орбіти він не дістався (але це все одно успіх!)

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Команда інженерів Starship до другої спроби орбітального запуску внесла понад 1000 змін — з врахування досвіду, отриманого під час першої спроби. Серед головних — переосмислення розділення ступенів (гаряча схема розділення, коли запалювання двигунів другого ступеня відбуватиметься ще під час роботи частини двигунів першого), удосконалення в силовій установці та зміцнений стартовий майданчик, який зможе вистояти під час запалювання 33 головних двигунів. Раніше Ілон Маск заявив, що ймовірність того, що Starship на цей раз досягне орбіти складає 60%, а сам запуск може відбутися вже за 6 тижнів.

SpaceX внесла понад 1000 змін у нову версію Starship і планує стартувати вже за 6 тижнів

  • Starship та Super Heavy — перспективні багаторазові надважка ракета та корабель, що розробляються SpaceX щонайменше з 2016 року для заміни поточного сімейства ракет Falcon та кораблів Dragon та призначені для доставлення вантажів та людей на навколоземну орбіту, Місяць та Марс.
  • Після введення в експлуатацію система Super Heavy + Starship стане найпотужнішою за всю історію освоєння космосу. Ракета зможе доставляти на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 150 тонн повністю багаторазової конфігурації — з поверненням обох частин (70-метрової Super Heavy і 50-метрового Starship) на Землю, а також можливістю стикування і дозаправлення на орбіті.
  • SpaceX наразі продовжує розробляти за контрактом NASA варіант Starship для місячної програми Артеміда, яка передбачає пілотований політ і висадку на Місяць. Наприкінці 2022 року NASA обрало SpaceX Starship для другої висадки екіпажу на Місяць за програмою «Артеміда» — вона очікується не раніше 2027 року.
  • Також SpaceX планує використовувати Starship для запуску нового покоління інтернет-супутників Starlink V2.0 (якщо Джефф Безос не завадить). Власне це має стати першим комерційним запуском Starship, але термінів поки що немає (вони залежатимуть від того, як пройде перший тестовий запуск). Окрім того, SpaceX планувала у 2023 відправити на Starship до Місяця (обліт без висадки) туристичну делегацію на чолі з японським мільярдером (місія DearMoon). Ще одна туристична місія на Starship входить у програму Polaris, але поки що немає ні подробиць, ні навіть приблизних термінів.
Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: