Новини Наука та космос 18.11.2022 о 18:28 comment views icon

NASA обрало SpaceX Starship для другої висадки екіпажу на Місяць за програмою «Артеміда» — вона очікується не раніше 2027 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

NASA все більше покладається на приватну космічну компанію SpaceX Ілона Маска в реалізації амбітної місячної програми «Артеміда» — днями американське космічне агентство повідомило, що обрало майбутній космоплан Starship (точніше його спеціальну версію, модифіковану під політ і посадку на Місяць) для другої висадки екіпажу на Місяць. Мова про місію «Артеміда-4»/ Artemis-4.

Співпраця NASA та SpaceX щодо Artemis

Попри те, що SLS у кінцевому підсумку випередила Starship — 16 листопада багатостраждальний довгобуд NASA (запуск, який спочатку планувався на 2016 рік, переносився понад 20 разів, а загальні витрати на ракету зросли з 6 до 23,8 мільярда доларів) вперше злітав в космос в межах місії Артеміда-1, відправивши корабель Orion в безпілотний обліт Місяця (якщо все піде за планом, то вже 11 грудня він повернеться на Землю) — саме Starship, як відомо, в межах майбутньої місії «Артеміда-3» (вона відбудеться не раніше травня 2024 року) має повернути американців на Місяць (і жоден Джефф Безос цьому не завадить). Якщо цікаво, детальніше про SLS, яка відібрала у Falcon Heavy титул найбільшої та найпотужнішої РН серед тих, що нині експлуатуються, ми розповідали в окремому матеріалі, а головні віхи розвитку програми «Артеміда» — згадувалися тут.

NASA все більше покладається на Starship

Отже, раніше NASA доручило SpaceX доставлення на Місяць першого з часів  Apollo екіпажу в межах вже згаданої місії Artemis 3 NASA обрало SpaceX Starship для другої висадки екіпажу на Місяць за програмою «Артеміда» — вона очікується не раніше 2027 рокуNASA обрало SpaceX Starship для другої висадки екіпажу на Місяць за програмою «Артеміда» — вона очікується не раніше 2027 рокуАртеміда 3 — майбутня перша висадка на Місяць з часів Apollo та перша експедиція за участю астронавта-жінки. До Місяця на кораблі Orion повинні вирушити чотири астронавти, два з яких пересядуть на Starship і висадяться в районі південного полюса Місяця для виконання наукової програми, розрахованої на шість із гаком земних днів. Після виконання завдань вони повернуться на Orion та вирушать на Землю., а тапер SpaceX отримала другий контракт — другий екіпаж на Місяць повезе також Starship. Можна також пригадати, що перші два модулі майбутньої навколомісячної стації Gateway також має доставити SpaceX на ракеті Falcon Heavy, а не SLS, як планувалося спочатку. І альтернатив Starship для місячних місій поки не видно попри те, що раніше NASA анонсувало конкурс на розробку другого посадкового апарату для висадки астронавтів на Місяць. І зайвими вони не будуть, оскільки NASA з «Артемідою» має дуже багато планів: повернення на Місяць — лише початок. Далі в планах колонізація супутника, видобуток корисних ресурсів та використання Місяця як майданчику для колонізації Марсу.

Сума початкового контракту SpaceX з NASA в межах «Артеміди» складає $2,9 млрд. За доставлення екіпажу в межах Artemis-4 компанія Ілона Маска додатково отримає ще 1,15 млрд. Для порівняння, вартість запуску SLS — $2,2 млрд, а всієї місії Артеміда-1 — $4,1 млрд. Офіційно перенесення Artemis-3 поки не було, проте головний аудитор NASA Пол Мартін у серпні визнав, що найімовірніше місія Artemis 3 відбудеться не раніше 2026 року, а Artemis 4 — не раніше 2027 року. Причини ті самі — технологічні труднощі та нестача фінансування. Від графіка відстає як розробка скафандрів xEMU (вони будуть готові не раніше квітня 2025 року), так і розробка місячних посадових модулів (читай: Starship).

Кілька слів про Starship

15 листопада SpaceX провела вогневі випробування першого ступеня ракети Starship із 14 двигунами (досі такі тести проводилися максимально з сімома двигунами). 14 двигунів Raptor 2 на прототипі Heavy Booster 7 видали тягу 3220 тс — це більше за стартову тягу Falcon Heavy, яка становить 2326 тс.  Теоретично Super Heavy у повній конфігурації з 33 двигунами зможе видавати тягу до 7590 тс. Це більш ніж удвічі перевищує можливості поточного рекордсмена — знамениту ракету NASA Saturn V.

Гендиректор Ілон Маск після тестів заявив, що через ще одне-два випробування ракета буде готова до першого орбітального польоту — є великі шанси, що він відбудеться до кінця 2022 року. Детальніше — в окремому матеріалі за посиланням нижче.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

У грудні SpaceX, ймовірно, нарешті відправить Starship у перший орбітальний політ

  • Після введення в експлуатацію система Super Heavy + Starship, призначена для виведення вантажів і людей на навколоземну орбіту, Місяць і Марс, стане найпотужнішою за всю історію освоєння космосу. Ракета зможе доставляти на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 150 тонн повністю багаторазової конфігурації — з поверненням обох частин (Super Heavy і Starship) на Землю, а також можливістю стикування і дозаправлення на орбіті.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: