Новини Технології 14.09.2023 о 10:07 comment views icon

Торік Starlink Ілона Маска заробив $1,4 млрд – на $11 млрд менше за початкові прогнози

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

SpaceX передбачала, що у 2022 році Starlink заробить $12 млрд, а кількість передплатників послуги супутникового інтернету сягне 20 млн.

Згідно зі звітом The Wall Street Journal, Starlink катастрофічно не дотягує до цих прогнозів – торік сервіс супутникового інтернету приніс лише $1,4 млрд (хоча це й значно більше за заробітки 2021 року у розмірі $222 млн).

Раніше керівник SpaceX Джонатан Хофеллер заявив, що компанія більше не зазнає збитків від виробництва супутникових антен Starlink. Згідно з документами, які переглянув The Wall Street Journal, прибутковість зазнала удару у 2022 році, але у звіті компанії йдеться про те, що їй все-таки вдалося отримати прибуток у першому кварталі 2023 року.

У 2015 році на презентації для інвесторів, компанія заснована Ілоном Маском, передбачала, що сервіс супутникового інтернету отримає $12 мільярдів і $7 мільярдів доларів операційного прибутку вже у 2022 році. SpaceX також прогнозувала, що на кінець 2022 року у підрозділу буде 20 мільйонів абонентів.

Натомість до кінця року у Starlink було понад 1 мільйон активних передплатників, а у травні 2023-го – близько 1,5 мільйона. Як повідомляє CNBC, Хофеллер заявив, що зараз Starlink «значно перевищив» цю позначку.

У жовтні 2022 року Ілон Маск поскаржився у Twitter на те, що Starlink втрачає близько $20 мільйонів на місяць, щоб підтримувати свої послуги, та погрожував припинити надання безплатних послуг в охопленій війною Україні. Згодом мільярдер звертався до Пентагону з вимогою перехопити витрати з фінансування українських Starlink, але врешті-решт написав:

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

«Хоча Starlink все ще втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів від платників податків, ми просто продовжимо безплатно надавати послуги українському уряду».

В біографії Ілона Маска, написаній Волтером Айзексоном, цитуються слова президента SpaceX Гвінн Шотвелл, яка каже, що перед відмовою мільярдера «Пентагон був готовий передати чек на $145 млн». Зрештою у червні Міноборони врешті-решт оголосило, що досягло домовленості зі SpaceX, однак умов угоди так і не розкрили.

В тому ж таки уривку згадується й те, як Маск завадив українським морським дронам атакувати російський флот, відмовивши в активації Starlink біля Криму.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: