Новини Технології 01.08.2024 о 15:54 comment views icon

«Знадобиться один енергоблок АЕС»: оператори кажуть, що забезпечити 100% автономності зв’язку «вкрай важко»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png

Ігор Панченко

Автор новин

«Знадобиться один енергоблок АЕС»: оператори кажуть, що забезпечити 100% автономності зв’язку «вкрай важко»

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

«Київстар», Vodafone та lifecell оприлюднили спільну заяву щодо вимог Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) про 10-годинну автономну роботу мережі під час відключень електроенергії.

Для реалізації поставлених завдань операторам потрібно розв’язати низку технічних та логістичних проблем. Зокрема, йдеться про необхідність отримання дозволів від обленерго на збільшення потужності для заряджання акумуляторів. За оцінками компаній, для забезпечення 10-годинної автономної роботи базових станцій щодоби потрібно 2,8 ГВт·год електроенергії, що можна порівняти з потужністю одного енергоблоку АЕС.

Оператори також зазначають про брак кваліфікованих фахівців для обслуговування нового обладнання. За їхніми підрахунками, додатково потрібно найняти десятки тисяч працівників. Крім того, є обмеження щодо встановлення генераторів та акумуляторів на дахах будівель, де розташовані більшість базових станцій, через будівельні та санітарні норми.

Постанова НЦУ від 16 липня зобов’язує операторів до 1 лютого 2025 року обладнати всі базові станції акумуляторами та генераторами. Додатково, до 1 грудня 2024 року 25% базових станцій мають забезпечити безперебійну роботу протягом 72 годин.

За оцінками галузевих експертів, реалізація вимог НЦУ потребуватиме інвестицій у розмірі понад 13 млрд гривень. Попри це, оператори вже вклали значні кошти у підвищення енергонезалежності своїх мереж. Зокрема, інвестували понад 3 млрд гривень, оновили 370 000 акумуляторів на базових станціях і придбали 5400 генераторів та інших джерел безперебійного живлення.

Мобільні оператори повинні забезпечувати 10 годин роботи мережі без світла, — Держспецзв’язку

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Джерело: Forbes

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: