Новости Новости 09.11.2021 в 17:24 comment views icon

Офіційно: Україну виключили з «зеленого» списку для подорожей у ЄС

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

9 листопада на сайті Ради Європейського Союзу опублікували оновлений список «зелених» країн для поїздок до ЄС в умовах пандемії, і України в ньому не виявилося.

ЄС переглядає перелік безпечних для подорожей країн кожні два тижні та оновлює його залежно від обставин. Разом з Україною список залишив Сінгапур. Нагадаємо, Україна перебувала у «зеленому списку» для поїздок у ЄС з 15 липня. Розмови щодо ймовірного виключення не припинялись з початку жовтня цього року, коли в нашій країні (і по всьому ЄС також) почала стрімко погіршуватися ситуація з захворюваністю на коронавірус. На минулому тижні повідомлялось, що офіційне рішення оприлюднять після 7 листопада, і сьогодні це сталося.

Як вже неодноразово пояснювалось, саме рішення має рекомендаційний характер — кожна європейська країна має право сама вирішувати, кого пропускати до своєї країни, та встановлювати відповідні карантинні обмеження. Власне, деякі країни вже посилили обмеження — наприклад, з 11 жовтня Франція і Німеччина закрилися для невакцинованих українців.

Днями міністр закордонних справ Дмитро Кулеба роз’яснив, що виключення України з «зеленого списку» ЄС не призведе до тотального закриття кордонів Євросоюзу.

Рішення щодо виключення України з «зеленого» списку для подорожей у ЄС прийняли на тлі стрімкого погіршування ситуації з захворюваністю на коронавірус. На сьогодні через складну епідеміологічну ситуацію вже у 17 областях запровадили «червоний» рівень, який передбачає найжорсткіші обмеження (з 12 листопада приєднається також Черкаська область). Наразі перше щеплення отримали 36,7% дорослих українців, а повністю вакцинувалися — 25,6% населення. Водночас гостро стоїть проблема з підробленими тестами та сертифікатами про щеплення проти коронавірусу (попри кримінальну відповідальність).

  • Від початку пандемії в Україні виявили 3 107 489 випадків COVID-19. З них 2 537 565 — одужали, а 73 390 людини померли від ускладнень захворювання. Протягом 8 листопада в Україні виявили 18 988 нових випадків COVID-19, а від ускладнень померли 833 людини, що є новим рекордом за майже два роки пандемії.

Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: