Новини Наука та космос 04.11.2025 comment views icon

Риб'ячий жир від злості: кислоти омега-3 на третину знижують агресивність

author avatar

Олександр Федоткін

Автор новин та статей

Риб'ячий жир від злості: кислоти омега-3 на третину знижують агресивність
Depositphotos

Дослідники з Пенсільванського університету встановили, що омега-3 у вигляді харчових добавок стабілізують психічний стан та знижують рівень агресії.

Дослідники спирались на попередні масштабні дослідження впливу омега-3 на рівень агресії. Їхній метааналіз охопив 29 рандомізованих контрольованих досліджень за участю загалом 3 тис. 918 осіб. У всіх дослідженнях був виявлений короткостроковий ефект зниження агресії приблизно на 28% залежно від віку, статі, стану здоров’я, тривалості та дозування.

“Я думаю, що настав час почати приймати добавки омега-3 для зниження агресії, незалежно від того, де це відбувається — у суспільстві, клініці чи системі кримінального правосуддя”, — заявляє нейрокримінолог Адріан Рейн. 

Дослідження, які увійшли до метааналізу, проводились у період з 1996 по 2024 рік та в середньому тривали по 16 тижнів. В них взяли участь люди різних вікових категорій, від дітей до 16 років, до літніх людей у віці від 50-60 років. Зниження стосувалось як реактивної агресії (виникає у відповідь на провокацію), так і проактивної агресії (поведінка спланована заздалегідь). Для подальшого підтвердження взаємозв’язку необхідні додаткові масштабні дослідження.

“Батьки, які шукають лікування для агресивної дитини, повинні знати, що на додаток до будь-якого іншого лікування, яке отримує їх дитина, додаткова порція або дві риби щотижня також можуть допомогти”, — підкреслює Адріан Рейн. 

На думку дослідників, завдяки механізму зниження запалення та підтримки ключових процесів у мозку, омега-3 може сприяти регуляції агресії. Інші дослідження продемонстрували, що препарати на основі риб’ячого жиру можуть допомогти знизити ризик фатальних серцевих нападів, інсультів та інших проблем зі здоров’ям серця.

Нещодавно дослідники з Університету Міссурі виявили, що кето-дієта із високим вмістом жирів та низькою кількістю вуглеводів може покращити здоров’я мозку в людей з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

Риба, морепродукти, м’ясо, овочі без вмісту крохмалю, ягоди, горіхи, насіння, яйця та жирні молочні продукти можуть мати велику користь для здоров’я мозку. Результати дослідження демонструють, що кето-дієта може допомогти у підтримці здоров’я мозку та навіть сповільнити або запобігти погіршенню когнітивних функцій в людей з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

Результати дослідження опубліковані у журналі Aggression and Violent Behavior

Джерело: Science Alert

Що думаєте про цю статтю?
Голосів:
Файно є
Файно є
Йой, най буде!
Йой, най буде!
Трясця!
Трясця!
Ну такої...
Ну такої...
Бісить, аж тіпає!
Бісить, аж тіпає!
Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: