Огляди Пристрої 15.08.2023 о 11:00 comment views icon

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Acer Predator Helios 16 є типовим представником преміальних моделей для геймерів. Цей лептоп приємно здивував своїм екраном та високою продуктивністю, хоча розчарував в деяких інших моментах. Розберемось в чому саме, детально перевіривши ноутбук в робочих завданнях, відеоіграх, оцінимо якість збірки, звук, вебкамеру, автономність та інші важливі параметри, на які варто звернути увагу.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: чудовий екран з реалістичними кольорами, хороші підсистема пам’яті, процесор та відеокарта, суб’єктивно приємний дизайн, ефективна система охолодження.
Мінуси: невисока якість корпусу, скрипучі завіси і пластик, погана робота жестів.

Технічні характеристики Acer Predator Helios 16

Технічні характеристики Acer Predator Helios 16 
Екран 16″ 2560х1600 IPS 240 Гц
Процесор Intel Core i7-13700HX
Оперативна пам’ять 32 ГБ DDR5 4800 МГц
Накопичувач 1 ТБ PCI-E 4.0 NVMe SSD
Відеокарта NVIDIA RTX 4070 140 Вт
Безпровідні інтерфейси Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6E
Провідні інтерфейси HDMI, 3х USB A, 2x USB C, 3.5 mm, LAN, microSD
Блок живлення 330 Вт
Акумулятор 90 Вт*год
Вага 2,9 кг
Розміри 358x279x27 мм

Параметри ноутбука в міру збалансовані: достатній об’єм ОЗП, швидкий SSD, потужний процесор і хороша відеокарта. Приємним бонусом є дуже гарний (без перебільшень) екран, про який піде мова трохи нижче.

Комплектація Acer Predator Helios 16

Ноутбук запаковано у дві картонні коробки, верхнє пакування можна використовувати як валіза для перенесення, адже воно має пластикову ручку. Всередині знаходиться менша коробка з самим лептопом, паперовою документацією та змінними заглушками для задньої панелі.

Блок живлення знаходиться в окремій коробці і має чималу вагу. Його потужність 330 Вт говорить сама за себе – цей БЖ з легкістю витримає потужне начиння Acer Predator Helios 16 і не перегріється. Роз’єм живлення пропрієтарний, за необхідності пристрій можна зарядити з допомогою Type C кабелю. Окрім недорогого тканинного чохла в комплекті немає нічого цікавого.

Зовнішній вигляд, інтерфейси Acer Predator Helios 16

Ноутбук має агресивний геймерський дизайн, скошені грані та «рубаний» стиль, що надає легкого спортивного відтінку, але сподобається далеко не всім. Суб’єктивно дизайн хороший, хоча є претензії до якості матеріалів та збирання.

В ноутбука металева кришка та зона клавіатури (алюміній відшліфовано піском потім анодовано і покрито фарбою. Усе інше пластикове. Корпус скрипучий, легко прогинається (особливо верхня кришка). Завіси поскрипують кожного разу, коли підіймається екран. В цій ціновій категорії є багато ноутбуків з вищою якістю збирання.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Поверхня легко збирає відбитки пальців, все брудниться від найменшого дотику спітнілих рук кіберспортсмена. До Acer Predator Helios 16 краще відразу придбати серветку і засіб для догляду. Задня кришка має величезні решітки системи охолодження, що дає надію на відносно тиху роботу ноутбука.

Виробник засунув чимало провідних інтерфейсів, серед яких HDMI 2.1, USB Type A 3.2, USB Type C, 3.5 mm jack, RJ-45 і кардридер micro SD. Варто додати, що обидва роз’єми Type C стандарту Thunderbolt 4. Безпровідні модулі цілком звичні як для сучасного лептопу: Bluetooth 5.1 та Wi-Fi 6E.

Клавіатура, тачпад

Клавіатура повноцінна, знайшлося місце для NUM PAD панелі, хоча стрілка «вправо» дещо залізла на територію цифрового блоку. Клавіші середнього розміру, тихі, розділені між собою і мають непогану ергономіку. Приємно, що лівий Shift не вкорочений, так само не зменшені стрілки. Клавіші мають індивідуальне підсвічування RGB Mini LED.

Тачпад середнього розміру, працює непогано, хоча жести розчарували – при роботі від акумулятора анімації жестів Windows 11 наскільки жахливі та рвані (на око 5-10 FPS), що відразу відбиває бажання ними користуватись. Вину тут покладаємо не на начинку пристрою, а на оптимізацію ПЗ.

Дисплей, камера, звук

Екран – сильна сторона Acer Predator Helios 16. Перш за все він підтримує високу частоту оновлення до 240 Гц і в користувача є можливість вибирати режим 60, 120 або 240 Гц, що також приємно. Роздільна здатність Quad HD чудово виглядає на 16-дюймовій діагоналі, щільність пікселів надто висока, щоб жалітись на нерівності екранних шрифтів.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Перевірка дисплея з допомогою колориметру SpyderX підтвердила суб’єктивні відчуття. Екран покриває майже всю кольорову палітру і показує дуже гарні, як для ігрової моделі, результати. Без перебільшень, Acer Predator Helios 16 підійде не лише для кіберспортсменів, а й для фотографів, контент-мейкерів, художників.

Запас яскравості середній, кути огляду досить хороші, а кольори приємні та реалістичні. Ним можна відразу користуватись без професійного калібрування, а плавність 240 Гц стане додатковим бонусом для приємнішого досвіду використання.

Два вбудовані динаміки грають в міру голосно, звук DTS непоганий, він точно не розчарує геймера, а за людей з музикальним слухом сказати важко. Вебкамера середньої якості, добре, що Acer не пожаліли Full HD вебку в ноутбук, адже деякі виробники додумуються класти 720p вебкамера в ноутбуки 2023 року випуску, причому елітні моделі. Єдине чого не вистачає – це шторки для закривання.

Робоча продуктивність

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

В серці Acer Predator Helios 16 знаходиться Intel Core i7-13700HX та NVIDIA RTX 4070. Така начинка дає надію, що ноутбук без проблем впорається з важкими завданнями.

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Продуктивність від акумулятора та блока живлення сильно відрізняється, що не дивно. Вимогливий процесор та не менш вимоглива відеокарта працюють повноцінно лише при підключенні до розетки.

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Різниця між АКБ і БЖ сягає 50% у важких сценаріях, іноді більше. Бенчмарки, які симулюють роботу в браузері показують меншу різницю, адже вони залежні більшою мірою від швидкодії одного ядра CPU. В браузері ноутбук почуває себе як риба у воді – результати в деяких бенчмарках кращі, як в десктопного AMD Ryzen 9 7900.

Відеокарта RTX 4070 добре підійде для рендеру 3D моделей чи роботи з нейронними мережами. Вона показує гарні результати в Geekbench Open CL та Vulkan, хоча до десктопної RTX 4070 (в якої 12 ГБ, а не 8 ГБ) досить далеко. Acer Predator Helios 16 найкраще себе проявляє в Blender.

Вбудований накопичувач демонструє високу швидкість навіть при наповненості 70-90%. Тут стоїть SSD PCI-E 4.0 від Micron, досить якісний, не якась дешева модель з жахливим контролером і бракованими чіпами, що виливається просіданням швидкості в 5-10 разів.

Оперативна пам’ять показує відмінні результати при адекватних затримках. Такі показники дуже близькі до сучасних десктопних комп’ютерів високого класу. DDR5 4800 МГц об’ємом 32 ГБ точно задовольнить потреби вимогливих геймерів і любителів хаотичної роботи з десятком програм одночасно.

Ігрова продуктивність

Перш за все Acer Predator Helios 16 позиціює себе як ігровий ноутбук високого класу, тому приділимо ігровим сценаріям трохи часу. Зауважимо, що відеокарта підтримує технологію DLSS 3, гріх не скористатись нею, коли лептоп має екран 240 Гц.

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Саме для таких випадків і потрібна генерація кадрів, а власникам 4K 60 Гц моніторів вона навряд чи згодиться. Протестували відеоігри з різним API, та одна забавка відмовилась працювати.

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Microsoft Flight Simulator 2020 не запускався в режимі DX11, гра вилітала ще до того, як вдавалось дістатись до налаштувань і виставити DX12. З рештою ігор проблем не було.

Продуктивність від акумулятора задовільна не у всіх випадках. Деякі вимогливі відеоігри працюють на межі комфортного сприйняття. DLSS 3 з низьким фреймрейтом краще не вмикати, в деяких іграх будуть помітні артефакти. Для Frame Generation раціональним є показник 70-100 FPS.

Автономність, охолодження, енергоспоживання

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Акумулятора 90 Вт*год вистачає не на багато, але це норма для ігрових ноутбуків. Не зважаючи на те, що в легких завданнях використовується інтегрована відеокарта Intel, це не дуже рятує. Вимогливий до живлення екран поїдає батарею дуже швидко.

Якісь дві години офісної роботи й АКБ розряджено. В іграх ноутбук тримається в середньому 60 хвилин. Перегляд відео на YouTube в роздільній здатності 4K можливий протягом 90 хвилин. Всі тести проводили з максимальним рівнем яскравості.

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Якщо скрутити підсвічування до мінімуму, цілком можливо, що Acer Predator Helios 16 протримається до 4-5 годин під час роботи з документами. Заряджається ноутбук з нуля до 100% за 75-80 хвилин, очевидно, що БЖ слугує більшою мірою для живлення компонентів напряму.

При АКБ 80+% блок живлення споживає 90 Вт, а більш спустошена батарея заряджається з потужністю до 120 Вт. Стрес-тест AIDA (на всю систему) показує енергоспоживання до 160 Вт.

Система охолодження ефективна. В простої (офісна робота) вентилятори неактивні, а під високим навантаженням рівень шуму все ще в межах норми. Серед ігрових моделей результати хороші. Нижче вимірювання в пасивному режимі та стрес-тестах (над клавіатурою і 50 см від ноутбука). Вмикати турбо-режим немає сенсу, адже показник шуму подвоюється, а продуктивність виростає на 3-5%.

Температури радіаторів підіймаються до 60-62 градусів. Над клавіатурою досить тепло – фіксували значення від 30 до 40 градусів за Цельсієм. Варто врахувати те, що тестування проводилось в літню погоду в кімнаті без кондиціонера.

Ціни та конкуренти

Огляд Acer Predator Helios 16: потужний ігровий ноутбук з чудовим екраном

Acer Predator Helios 16 в модифікації PH16-71 продається в Україні за ціною від 105 000 грн. За такі гроші він має чимало конкурентів, поглянемо на кілька найближчих аналогів.

Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 дещо дешевший і пропонує майже ідентичні характеристики. Гарна альтернатива за 90 000 грн.

Asus ROG Strix G16 2023 G614JI має більш продуктивний процесор Intel Core i9-13980HX і впевнено конкурує з героєм огляду. Версія на 32/1024 ГБ обійдеться в 110 000 грн.

MSI Stealth 17 Studio A13VG – стильний ноутбук з алюмінієвим корпусом, який відразу не справляє враження ігрового. Характеристики дуже схожі, за винятком обмеженого TDP відеокарти (105 Вт проти 140 Вт). Ціна 109 000 грн.

Висновок:

Acer Predator Helios 16 не претендує на звання найкращого ігрового ноутбука середньо-високого класу, та він має чим здивувати. Перш за все впадає в очі якісний дисплей з високою частотою оновлення і збалансоване начиння. З іншого боку розчарування приносять якість збирання і скрип, який видають завіси при кожному відкриванні.

Цей лептоп дозволяє працювати з вимогливим програмним забезпеченням і дає можливість бавитись в найвимогливіші відеоігри. Технологія Frame Generation точно не буде зайвою для такої високої частоти оновлення дисплея.

За більш м’якої цінової політики Acer Predator Helios 16 має всі шанси стати популярним в Україні, адже він легко замінить домашній комп’ютер середньо-високого класу з якісним монітором, та наразі йому буде непросто пробиватись до сердець і гаманців потенційних власників.

Висловлюємо подяку компанії Acer за наданий для огляду ноутбук Acer Predator Helios 16


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: