Огляди Пристрої 16.10.2023 о 14:00 comment views icon

Огляд Nokia 2660 Flip: розкладний телефон для тих, хто втомився від Інтернету та соціальних мереж

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Nokia 2660 Flip: розкладний телефон для тих, хто втомився від Інтернету та соціальних мереж

Nokia 2660 Flip позиціює себе як телефон для тих, хто хоче менше відволікатися на соцмережі, згадати старі добрі часи кнопкових телефонів і просто використовувати телефон за його головним призначенням. В цьому огляді Nokia 2660 Flip розповімо про переваги, а також зробимо акцент на найбільших проблемах та недоліках цієї моделі. В ході тижневого експерименту визначили чи може соціально активна людина повністю відмовитись від смартфона на користь кнопкового телефону. Також поділимось враженнями від особистого використання цієї розкладачки.

Огляд Nokia 2660 Flip: розкладний телефон для тих, хто втомився від Інтернету та соціальних мереж
Nokia 2660 Flip
2400 грн.

Плюси:

зручна клавіатура і компактні розміри, недосяжна для смартфонів автономність, наявність 3.5 mm jack та FM-радіо, синхронізація контактів з Android, хороші GSM модулі, які добре ловлять мережу

Купити в Comfy

Мінуси:

екран з поганими кутами огляду, камера низької якості, деякі програмні недоліки, телефон неможливо відкрити однією рукою

Купити в Comfy
7/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Nokia 2660 Flip

Технічні характеристики Nokia 2660 Flip
Діагональ 2.8 “
Роздільна здатність 320×240
Тип матриці TN
Частота оновлення 60 Гц
Процесор Unisoc T107
ОЗП 48 МБ
ПЗП 128 МБ
Камера 0.3 МП
Bluetooth  v4.1
Основний порт micro USB
Аудіо порт 3.5 mm
Акумулятор 1450 mAh
Потужність заряджання 5 Вт
Розміри 108x55x18.9 мм
Вага 123 грам

Комплектація

Телефон поставляється в коробці мініатюрного розміру. Всередині телефон, зарядний пристрій 5 Вт зі штекером micro USB, акумулятор 1450 мАг і паперова документація, включаючи інструкцію з використання.

Блок живлення максимально простий, нерозбірного типу, потужність лише 5 Вт (5В 1А), чого достатньо для такого невеликого акумулятора. Заряджається телефон не швидко, потрібно більше ніж 2 години для повного поповнення батареї, та це не є проблемою, зважаючи на дивовижну автономність. Про те, як Nokia 2660 Flip тримає заряд трохи нижче в огляді.

Телефон випускається в різних кольорах: червоний, рожевий, зелений, чорний. На огляд було вибрано рожеву версію, щоб привернути побільше уваги сучасної і перспективної молоді, яка ніколи в житті не бачила телефонів без сенсорних екранів, тим більше розкладного типу.

Зовнішній вигляд Nokia 2660 Flip

Nokia 2660 Flip використовує класичний формфактор розкладачки. Телефон зручно лежить в руці, поміщається в будь-яку кишеню, користуватись ним приємно. В розкладеному стані він стає досить довгим, наче трубка провідного домашнього телефону.

Розмовляти в такому стані зручно, адже динамік знаходиться біля вуха, в той час, коли мікрофон біла рота. Ергономіка Nokia 2660 Flip вельми хороша, та досить нахвалювати його, за тиждень використання знайшлося кілька нюансів, про які варто розповісти.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Перш за все розчаровує сам механізм розкладання. Сам телефон зібраний якісно, механізм відкривання надійний і не викликає підозри, але відкрити його однією рукою неможливо. Половинки тісно пристають одна до одної, а заокруглені грані не дозволяють легко зачепити пальцем верхню частину і відкрити. Здавалося б, це невелика проблема, але вона стоїть в корені самого формфактору і стилю використання телефону, тому має таке велике значення.

Клавіатура величезна, кнопки гігантських розмірів, попадати по них легко, навіть людям літнього віку з поганим зором. Неабияке значення має великий розмір шрифту на кнопках. Вочевидь, виробник зробив акцент на старшу категорію людей, для яких клавіатура і розмір екрана є головними факторами вибору телефону.

Екран і звук

Nokia 2660 Flip має два екрани, обидва досить низької якості. Справа зовсім не в роздільній здатності, яка не створює жодних проблем, а в самій матриці, яка пропонує погані кути огляду і невисокий діапазон яскравості. Однозначно, дисплей — слабка сторона Nokia 2660 Flip.

Розмір головного екрана складає 2.8″, зовнішнього 1.77″. Додатковий екран відображає дату, годину, пропущені дзвінки, сповіщення тощо. Під час заряджання на цьому дисплеї показується чи повністю зарядився акумулятор.

Максимальна яскравість достатня, щоб комфортно користуватись ним вдень, а от мінімальна надто висока, щоб довго просиджувати за телефоном вночі. Також неабияк заважав неприємний баг з підвищенням яскравості: виставляємо рівень підсвічування на мінімальний, закриваємо телефон, відкриваємо і це налаштування збивається, яскравість стає значно вищою за мінімальний рівень. Автоматичного регулювання також немає, виробник не встановив датчик освітлення.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Ще одна проблема Nokia 2660 Flip – кути огляду. Вони погані, а зображення вицвітає при перегляді знизу і зверху, хоча з боків екран себе поводить досить добре. Ймовірно, екран стане головним розчаруванням для власника цього телефону, якщо той раніше користувався будь-яким телефоном з хорошою IPS матрицею.

Динамік максимально простий, які я його якість звучання. Звук здається плоским, та все ж не ріже вуха. Запас гучності хороший, знайому мелодію Nokia чути здалеку. В громадському транспорті це приємна мелодія, яка привертає увагу, особливо після монополістичного стандартного рингтону Apple iPhone, який чутно з кожної другої кишені.

Інтерфейси та зв’язок

З правого боку встановлено кнопку блокування і клавіші регулювання звуку. Кнопка блокування може використовуватись для сигналу SOS, якщо її затиснути на кілька секунд. Звук регулюється навіть в заблокованому стані, тому цілком можливий варіант, коли користувач ненароком змінюватиме гучність, притискаючи Nokia 2660 Flip в кишені.

Зліва бачимо роз’єм micro-USB і 3.5 mm jack. Слухати музику можна також і через Bluetooth, та наявність класичного роз’єму точно не завадить. Як варіант, Nokia 2660 Flip слугуватиме в якості mp3 плеєра, якщо встановити карту пам’яті відповідного об’єму (макс. 32 ГБ).

Nokia 2660 Flip можна заряджати від док-станції, на нижній частині для цього є два контакти. Док-станції, звісно, немає в комплекті та на офіційному сайті не вказано де її можна придбати.

Мережу телефон ловить добре, не гірше за будь-які інші смартфони. За належного покриття обидві сімки працювали в режимі 4G. Швидкість завантаження файлів з Інтернету становила 2-5 Мбіт/с, що є нормою для Івано-Франківської області, а особливо провінційних районів. Наприклад, на завантаження оновлення прошивки розміром 40 МБ знадобилося понад хвилину часу.

Модуль Bluetooth неабияк спрощує життя власнику Nokia 2660 Flip, адже дозволяє синхронізувати контакти, відправляти та отримувати файли, підключати безпровідні навушники тощо. Корисним буде і FM радіо, яке працює без гарнітури, та з підключенням навушників сигнал стає стабільнішим і телефон бачить більше радіостанцій.

Камера Nokia 2660 Flip

Виробник встановив модуль 0.3 МП, який видає знімки низької якості, хоча від такого телефону ніхто не чекає більшого. Тут це базова необхідність, ніж реальний інструмент для фото. В умовах поганого освітлення спалах трохи врятує ситуацію, але не кардинально. Світлини все одно будуть слабенькими навіть при денному освітленні.

Цікаво, що в Nokia 2680 Flip використали адекватний 5 МП сенсор, але, на жаль, ця модель вже недоступна в Україні. Все ж, від старих телефонів 20 річної давності Nokia 2660 Flip відрізняється тим, що використовує обробку (алгоритми).

Текст середнього розміру легко прочитати, хоча тут немає автофокусу. Деякі зображення виглядають так, наче намальовані масляними фарбами. Це саме стосується селфі, які чимось схожі на те, як фотографують недорогі Android смартфони, але в низькій роздільній здатності.

На жаль виробник не передбачив можливість робити селфі знімки з використанням зовнішнього екрана і клавіші блокування. Це було б зручно для користувача, а розробникам точно не було б складно реалізувати такий функціонал.

Програмне забезпечення

Nokia 2660 Flip використовує пропрієтарну прошивку без можливості встановлення сторонніх програм. Завантажити ігри чи додатки неможливо, доведеться обходитись тим, що встановив виробник. На щастя, в Nokia подбали, щоб користувач отримав базовий набір утиліт з коробки: диктофон, конвертер, калькулятор, календар, браузер, музичний програвач, файловий менеджер, переглядач відео і фото тощо.

Небажані номери можна блокувати, додаючи їх в чорний список. Можливості записувати розмови немає. Для синхронізації контактів найкраще використати Android смартфон. Nokia 2660 Flip скопіює всю контактну книгу при з’єднанні по Bluetooth.

Та не все так гладко, насправді Nokia 2660 Flip має чимало проблем пов’язаних з ПЗ. Почнемо з того, що тут немає текстових нотаток. Записати щось можна хіба що в чернетках повідомлень, що не дуже зручно. В головному меню неможливо створювати теки чи видаляти непотрібні ігри.

Вбудовані забавки платні (окрім змійки), користувач може зіграти кілька разів, а потім його попросять заплатити невелику суму (16-20 грн). Дивує погане сортування в меню. Чомусь в теці «Ігри» знаходяться не всі ігри, деякі розміщені окремо в меню і немає можливості їх засунути в цю теку.

Вбудований браузер Opera Mini 4.4 дозволяє переглядати сайти, та далеко не всі. Переглядач не підтримує Java Script, тому багато сайтів будуть відображатися неправильно. Все ж це не завадило почитати новини на найкращому, найперспективнішому та найдосконалішому в Україні сайті про високі технології ITC, переглядати стрічку Facebook, а також шукати інформацію про телефон на Gsmarena. Також є програма для вивчення англійської мови, щоправда, за неї доведеться заплатити кілька гривень після завершення пробного періоду.

Nokia 2660 Flip вміє відкривати фото з високою роздільною здатністю (зроблені на цифровий фотоапарат), має вбудований файловий менеджер і непоганий музичний програвач. Java тут немає, тому ігри з класичних кнопкових телефонів встановити неможливо. Дуже шкода, адже процесора Unisoc T107 вистачило б для будь-яких java-додатків. Зауважимо, що максимальний об’єм карт пам’яті 32 ГБ, швидкісну карточку Kingston класу A1 на 64 ГБ телефон не побачив.

Оновлення телефон вміє отримувати “повітрям” (стільникова мережа). Після розпакування пристрій двічі оновлювався невеликими пакетами по 30-40 МБ. Оновлення додали деякі корисні опції, наприклад можливість переміщувати додатки в головному меню, хоча чимало критичних багів залишились. Рівень яскравості все ще повертається на початковий, не тримаючи мінімально встановлений, деякі пункти не зовсім правильно перекладені тощо.

Для людей з обмеженими можливостями є спеціальний режим, а також тішить можливість налаштувати телефон для екстрених ситуацій. Наприклад, власник може вписати свої дані, включаючи групу крові, номери рідних для зв’язку, щоб в разі непередбачуваних ситуацій йому могли надати допомогу.

В загальному Nokia 2660 Flip накладає чимало обмежень і відчувається аж надто простим після сучасних смартфонів. Можливо, саме так було й задумано, та неприємно бачити програмні баги, які навряд чи виправлять в майбутніх оновленнях, якщо їх не пофіксили до цього часу.

Автономність

Акумулятор об’ємом 1450 мАг чудово справляється зі своєю роботою. Nokia 2660 Flip з легкістю працює 5-7 днів від одного заряду і це при умові активного використання. Під час тестування редакція ITC використовувала цей телефон в такому сценарії: кілька дзвінків в день, читання новин в браузері, кілька знімків на камеру, гра в змійку і тетріс, а також детальні дослідження всіх можливостей телефону, що було потрібно для огляду.

Огляд Nokia 2660 Flip: розкладний телефон для тих, хто втомився від Інтернету та соціальних мереж

Батарея тримає дуже добре, лише одного заряджання вистачило для тестування телефону і його використання як основного пристрою продовж 7 днів. Після Android девайсів Nokia 2660 Flip виглядає чимось дивовижним.

Неабиякий вплив на автономність робить сам стиль використання пристрою. Цей телефон так довго тримає акумулятор не тому, що має надто енергоефективні компоненти, а тому, що не відволікає свого власника на різні дурниці, наприклад, переписування в соціальних мережах чи гортання стрічки Facebook, Instagram, TikTok.

Nokia 2660 Flip точно не сподобається тим, хто став залежним від споживання контенту з соціальних мереж, адже пропонує лише мінімальний доступ до Інтернету, в основному до текстового контенту. В телефоні немає чим зайнятись та чим вбивати час, звідси й маємо добрий рівень автономності. Це ще раз доказує нам той факт, що найбільшою проблемою є залежність користувача від свого ж телефону, а все решта відходить на другий план, коли мова йде про батарею.

Ціна та конкуренти

Огляд Nokia 2660 Flip: розкладний телефон для тих, хто втомився від Інтернету та соціальних мереж

Офіційно Nokia 2660 Flip продається за ціною 2400 грн. Вартість може коливатись, в залежності від вибраного кольору, найважче в магазинах знайти чорну версію цієї розкладачки. Зважаючи на загальну якість пристрою, його функціонал і чисельні недоліки ціна виглядає завищеною, але це до тих пір, поки не глянути на конкурентів, які також встановити шалені цінники на свої розкладачки.

Аналогів на ринку України справді небагато. Nokia 2660 Flip – єдиний представник серед відомих брендів в цьому класі, адже розкладачки Motorola Razr і Samsung Flip відносяться до зовсім іншого рівня.

AGM M8 Flip має схожі характеристики, хоча відрізняється добре захищеним корпусом. Стандарт IP69 для розкладачки – велика рідкість. Ціна від 2500 грн.

Uniwa X28 – стильна розкладачка від маловідомого бренду. Компромісний варіант, який все ще можна вважати конкурентом Nokia 2660 Flip. Ціна 2000 грн.

Sigma mobile X-style 241 Snap – ідеальний варіант для тих, хто хоче розкладачку не за всі гроші світу. За свої 855 грн цей телефон точно не розчарує свого власника, хоча має значно слабший функціонал, як в героя огляду.

Висновок:

Nokia 2660 Flip підійде тим, хто хоче позбутися поганої звички просиджувати в соціальних мережах цілими днями. Цей телефон економить чимало часу, хоча накладає багато обмежень на свого власника. Він сподобається людям літнього віку завдяки великим клавішам, достатньому базовому функціоналу та ергономіці.

З іншого боку Nokia 2660 Flip принесе безліч розчарувань шанувальникам класичних розкладачок з 2000-х. Цей телефон має досить поганий екран (обидва), деякі програмні проблеми, а також його неможливо відкривати однією рукою, що вже стане перепоною для багатьох потенційних покупців.

За свої гроші це адекватний вибір, якщо не покладати на нього надто великі надії. Nokia 2660 Flip однозначно не для всіх. Це пристрій вузького направлення, який знайде своїх покупців, хоча точно не западе їм в серце, як це робили розкладачки 20 років тому.

Ймовірно, Nokia 2660 Flip мав би успіх, якби виробник не пожалів якісний екран, трохи кращу камеру і прискіпливіше ставився до поняття ергономіки та програмного забезпечення. За таких умов навіть ціна в 3000-3500 грн не завадила б йому знайти своїх фанатів. А поки Nokia 2660 Flip – звичайний телефон для дзвінків і базових потреб невимогливого користувача.

Купити в Comfy

Висловлюємо подяку компанії Nokia за наданий для огляду мобільний телефон Nokia 2660 Flip


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: