Огляди Пристрої 01.04.2024 о 14:00 comment views icon

Огляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності

До релізу фантастичного Nokia 7650 залишається кілька місяців (29 червня цього року) та ми вже готові поділитися з читачами детальним оглядом найбільш функціонального мобільного телефону сучасності. В огляді використовувався інженерний зразок, який цілком відповідає тому, що компанія готує для споживача цього літа. Протестували новинку в робочих сценаріях, оцінили нову операційну систему Symbian 6.1, а також перевірили можливості вбудованої фотокамери з неймовірно високою, донедавна недосяжною, роздільною здатністю 307 000 пікселів.

Огляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності
Nokia 7650
3800 грн.

Плюси:

відмінна ергономіка та зручна навігація; величезний, яскравий екран з високою роздільною здатністю та трансрефлективною матрицею; хороша автономність; повноцінна багатозадачність з легким перемиканням між програмами; зручна навігація та вбудований буфер обміну; велика кількість вбудованих програм; динамічна телефонна книга та великий об’єм пам’яті; високоякісна інтегрована фотокамера; флагманський набір безпровідних інтерфейсів, включаючи Bluetooth; швидкісний Інтернет та робота в режимі GPRS модему; висока продуктивність в 3D відеоіграх завдяки процесору з частотою 104 МГц; майже необмежені можливості системи завдяки підтримці програм від сторонніх розробників;

Купити в Nokia Store

Мінуси:

не виявлено;

Купити в Nokia Store
10/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Nokia 7650

Технічні характеристики Nokia 7650
Розміри 114 x 56 x 26 mm
Вага 156 g
Екран 2.1 дюймів
TFT 4096 кольорів
176×208 (130 PPI)
Процесор 104 MHz ARM 9
Пам’ять 4 МБ
Операційна система Symbian 6.1, Series 60 v1.0 UI
Камера VGA інтегрована
Безпровідний зв’язок WAP GPRS
Bluetooth 1.1
IrDA
Акумулятор  BLB-2 750 мАг
Початок продажів 29 червня цього року
Орієнтовна вартість 700$

Комплектація

Крім самого телефону виробник в коробку кладе зарядний пристрій зі звичним для Nokia штекером, акумулятор Nokia BLB-2 чималої ємності 750 мАг, аудіо гарнітура 2.5 мм з вбудованим мікрофоном, CD диск, паперову документацію та інструкцію з експлуатації. Найголовніше, що камера в телефон вже вбудована і власнику Nokia 7650 непотрібно її підключати в якості аксесуара, як звикли любителі мобільної фотографії.

Дизайн, ергономіка, екран Nokia 7650

Новий флагман компанії виконаний в формфакторі слайдера. Зовнішній вигляд строгий, а розміри пристрою чималі. Навряд чи Nokia 7650 зацікавить тендітних жінок, адже позиціює себе девайс, як більш зручна заміна Nokia серії Communicator.

Механізм відкриття працює плавно, відкривати телефон можна однією рукою. В складеному стані користувачу доступні три клавіші на фронтальній панелі та ще дві збоку. Розберемось з функціоналом кожної з них.

Тривале натискання правої бокової клавіші вмикає і вимикає телефон, а короткочасне дозволяє перемикатися між режимами та блокувати пристрій. Ліва червона кнопка слугує для активації голосових команд, які потрібно попередньо записати. Це дозволяє керувати телефоном з допомогою голосу, що стане в пригоді водіям.

Головним навігаційним елементом виступає п’ятипозиційний джойстик, поміщений в невелику ямку. Ергономіка такого рішення на висоті, переміщення в системі легке та зручне. Трохи вище розміщені дві софтклавіші, а зліва кнопка меню, яка має подвійний функціонал.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Короткочасне натискання запускає меню програм, а тривале активує диспетчер завдань зі списком запущених програм. Між ними можна перемикатися, не закриваючи, або завершити роботу клавішею C, яка знаходиться в нижній частині слайдера.

Крім стандартного цифрового блоку Nokia 7650 має кнопки прийняття та завершення дзвінка, кнопку C, яка слугує для видалення тексту та будь-яких елементів в системі, а також кнопку ABC. Функціонал останньої важко переоцінити, адже клавіша дозволяє змінювати метод введення, перемикати мову, виділяти текст і працювати з буфером обміну, як на персональному комп’ютері.

Цифровий блок середнього розміру, попри малі кнопки вони мають вдалу ергономіку та достатню відстань між собою. Поверхня гумова, не слизька, набирати номер зручно. Присутнє приємне підсвічування білого кольору, що згодиться в темну пору доби.

В Nokia 7650 встановлено гігантський 2.1 дюймовий TFT дисплей з роздільною здатністю 176х208 пікселів. 14 квадратних сантиметрів, 4096 кольорів та надвисока щільність 130 PPI, роблять свою справу. Екран без перебільшення феноменальний і чудово себе поводить в будь-яких умовах.

Завдяки трансрефлективній матриці дисплей Nokia 7650 не боїться попадання прямого сонячного проміння. Також варто відзначити високу енергетичну ефективність, адже автономність пристрою хороша, чого важко було очікувати з використанням TFT панелі великого розміру.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

В режимі очікування екран показує час, дату та сповіщення з мінімальним рівнем енергоспоживання, втім функцією Always on Display вже нікого не здивувати в 2002 році – це обов’язковий атрибут всіх мобільних телефонів сучасності.

Програмне забезпечення

Смартфон працює на базі операційної системи Symbian 6.1 з інтерфейсом Nokia Series 60. Це повністю нова графічна оболонка, яку першим отримав герой огляду. Система побудована на основі знайомої всім Symbian EPOC, але адаптована під класичну форму мобільного телефону.

Одночасно на екрані відображається до 9 елементів головного меню, в якому можна переміщувати ярлики, створювати теки тощо. Це дає необмежений простір для організації свого робочого місця, як на персональному комп’ютері чи КПК. На телефоні бачити подібний функціонал незвично, але приємно.

Важливо відзначити чималу кількість вбудованих програм та ігор. Коротко функціонал смартфона можна описати, перерахувавши найважливіші пункти:

  • Калькулятор;
  • Конвертер;
  • Годинник;
  • Будильник;
  • Календар;
  • Записник;
  • Диктофон;
  • Композитор мелодій;
  • Електронна пошта;
  • Голосова пошта;
  • Режим модема;
  • Переадресація викликів;
  • Менеджер програм;
  • Швидкий набір;
  • Голосове керування;
  • Файловий менеджер;
  • Галерея;
  • Камера;
  • Профілі;
  • Контактна книга;
  • Менеджер SIM;
  • WAP браузер;

Список вражає, адже саме лише базове дослідження смартфона займає багато часу, не кажучи про детальне вивчення всіх можливостей Nokia 7650. Після примітивних конкурентів герой огляду здається мультимедійним монстром, якому під силу буквально все.

Nokia 7650 підтримує встановлення сторонніх програм у форматі *sis. На цей час кількість сумісного програмного забезпечення невелика, але популярність Symbian EPOC та неймовірний ажіотаж до першого у світі смартфона з камерою дають надію, що вже до кінця року ми побачимо цілу бібліотеку софту для Symbian 6.1.

Корисною виявилась утиліта для фотографування екрана (ентузіасти називають це скриншотами) на рівні системи. Знімки зберігаються в оригінальній якості у вбудованій пам’яті телефону, звідки потім можуть надсилатися поштою, MMS, інфрачервоним портом чи Bluetooth.

Не менше цікавою є опція запису розмови. Ця програма сторонніх розробників дозволяє автоматично записувати телефонні розмови та такий функціонал важко переоцінити. Для певної категорії людей він є обов’язковим.

Для тестування ігрових можливостей завантажили перегоновий симулятор з тривимірною графікою. Так, продуктивності Nokia 7650 достатньо, щоб відтворювати відеоігри, як на персональних комп’ютерах чи ігрових консолях. Рівень деталей карти високий, а автомобіль має якісну 3D модель.

Не менш важливо, що працює все швидко, з високою частотою кадрів. З такими можливостями герой огляду виводить мобільні відеоігри на принципово вищий, недосяжний для конкурентів рівень.

Огляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності

Також є можливість працювати з *jar програмами, адже Nokia 7650 має вбудовану Java машину, яка також показує гідний результат. Телефон підтримує 3D графіку як для рідного Symbian софту, так і для більш поширеного серед телефонів нижчого класу Java. За замовчуванням в Nokia 7650 встановлено 3 гри, одна з яких є Java додатком.

Цифрова камера Nokia 7650

Вбудована камера має роздільну здатність 307 000 пікселів і здатна робити знімки в кількох режимах. Сам модуль схований у верхній частині слайдера і недоступний в складеному стані. Доступ до камери максимально швидкий – за замовчуванням для цього слугує ліва софтклавіша.

Користувачу доступно декілька режимів та вибір якості знімання. Під час тестування використали стандартні налаштування. Крім високої роздільної здатності камера може вміє робити нічні фото, але спалах відсутній. Власне це єдиний недолік перед зовнішніми камерами для сучасних телефонів.

Пам’яті достатньо для кількох десятків знімків, які можна передавати з допомогою Bluetooth чи інфрачервоного порту. Якість фото чудова, особливо за гарного освітлення. Такі фотографії не соромно показати сусідам, які досі користуються плівковими фотоапаратами.

Приклади фото на Nokia 7650:

В будь-якому випадку Nokia 7650 вдалося зробити неймовірне – поєднати камеру і телефон в одне ціле, що поки не міг реалізувати жоден виробник. Немає сумнівів, що в найближчому майбутньому на цьому всі робитимуть акцент.

Для пересилання фотографій з допомогою MMS чи електронної пошти потрібно знижувати роздільну здатність. Середній розмір JPEG фото в максимальній якості складає 30-40 КБ, а за умов мінімальної кількості різних кольорів в кадрі 15-20 КБ.

Автономність та досвід використанняОгляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності

В умовах активного використання Nokia 7650 тримає заряд не менше двох-трьох днів. Автономність пристрою приємно здивувала, враховуючи великий розмір яскравого дисплея. Завдяки місткісний батареї 750 мАг герой огляду забезпечить стабільний зв’язок своєму власнику не менше, ніж це роблять слабо функціональні аналоги компаній конкурентів.

Враження від використання Nokia 7650 виключно позитивні, адже це перший у своєму роді телефон з неймовірним потенціалом. Завдяки операційній системі Symbian 6.1 Series 60 v1.0 користувач отримує безмежні можливості, встановлюючи різноманітний софт і 3D ігри.

Огляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності

Після монохромних забавок в Siemens SL45i та найкращих ігор в пропрієтарних телефонах Nokia тривимірні перегони створюють враження гри на консолі Sony PlayStation. Досі жоден телефон не мав такої високої продуктивності, а Nokia 7650 швидкий у всьому.

Завдяки потужній начинці так само швидко працює вбудована камера, яка здивує навіть досвідченого фотографа. Сама наявність інтегрованого цифрового фотоапарата в смартфоні – це велике досягнення, а інженерам Nokia вдалося це зробити з першого разу на високому рівні. Поки Nokia 7650 є найкращим мультимедійним GSM комбайном сучасності, який навіть немає з чим порівнювати.

Ціна та конкуренти

Огляд Nokia 7650 – перший у світі камерофон та найкращий телефон сучасності

Початок продажів Nokia 7650 заплановано на 29 червня 2002 року, тобто вже через кілька місяців. Виробник обіцяє стартову вартість 700 USD (3800 грн) що начебто адекватно за такий набір характеристик та повну відсутність прямих аналогів.

Віддаленим і компромісним конкурентом можна вважати хіба що Siemens S55, який вже анонсовано, але реліз слід очікувати лише цієї осені. Телефон має компактні розміри, підтримує Bluetooth, але не має вбудованої камери та оснащений меншим екраном. Перевагою зовнішньої фотокамери, яку обіцяють до німецької новинки, є наявність спалаху.

Sony Ericsson T68 має значно простіший функціонал, але зараз його можна придбати за вигідною ціною. Саме невисока вартість T68 через рік після виходу дає право хоч якось боротися за покупця, адже технічно він не може змагатися з Nokia 7650.

Оскільки це перший у світі телефон з вбудованою камерою, Nokia 7650 знаходиться в неймовірно вигідному положенні, тому однозначно буде мати попит серед власників великих компаній, заможних любителів фотографії та технічних гуру, які на все готові заради найкращої техніки.

10/10
Оцінка ITC.ua
Автономність
10
Відмінна автономність, враховуючи великий дисплей
Екран
10
Найкращий трансрефлективний екран на ринку
Програмне забезпечення
10
Повноцінний комп'ютер в кишені з можливістю встановлення сторонніх програм
Камера
10
Перший в світі телефон з вбудованою VGA камерою
Дизайн, ергономіка, матеріали, якість збирання
10
Ергономічний пристрій, виконаний на преміальному рівні
Функції
10
Багатий набір вбудованих програм і недосяжний для конкурентів потенціал
Ігрова продуктивність
10
Телефон працює з 3D іграми на рівні ігрових консолей
Ціна
10
Рекомендована вартість 700 USD (3800 грн) повністю відповідає можливостям смартфону

Висновок:

Nokia 7650 відразу після анонсу отримав небачену досі увагу, адже його характеристики справді вражають. Після двох тижнів використання складається враження, що це пристрій з далекого майбутнього, адже вбудована камера та операційна система, яка замінює персональний комп’ютер, без перебільшення дивують.

Інженерам вдалося перевершити сам технічний прогрес, адже поки в Nokia 7650 немає жодного конкурента і найкращі флагманські моделі Siemens, Samsung, Ericsson не можуть запропонувати нічого аналогічного. Єдиною перепоною перед купівлею нового ультра флагмана Nokia може стати початкова вартість, яку обіцяють на рівні 700 євро, що точно дізнаємось вже в першій половині цього літа.

Купити в Nokia Store

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: