Огляди Пристрої 06.10.2023 о 10:00 comment views icon

Огляд OPPO A58: смартфон за 8000 гривень, який здатен здивувати

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/10/photo_2023-10-04_15-00-25-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/10/photo_2023-10-04_15-00-25-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/10/photo_2023-10-04_15-00-25-96x96.jpg

Роман Іванина

Автор статей та оглядів, Член ради авторів ITC

Огляд OPPO A58: смартфон за 8000 гривень, який здатен здивувати

Коли ми обираємо бюджетний смартфон, то навряд чи очікуємо від нього чогось більшого за базові речі. Великий акумулятор, яскравий та чіткий дисплей, свіжий Android. Що ще потрібно невибагливому користувачеві? Втім, як виявилося, OPPO A58 все ж може приємно здивувати, якщо не очікувати від нього занадто багато. Але може й розчарувати.

Огляд OPPO A58: смартфон за 8000 гривень, який здатен здивувати
OPPO A58
від 7200 грн.

Плюси:

великий дисплей; цілком плавна робота; захист від бризок; швидкий сканер відбитків пальців; батарея 5000 мАгод; швидка зарядка; 3,5 мм аудіорозʼєм; слот для двох SIM-карт+карта MicroSD

Купити в Comfy

Мінуси:

не найкраще співвідношення ціни й характеристик; екран 60 Гц; посередня камера; фічі сумнівної корисності та баг камери

Купити в Comfy
6.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики OPPO A58

Екран 6.72″ дюйма, 2400×1080 (20:9), 391 PPI, LCD (LTPS), до 680 ніт
Процесор MediaTek Helio G85
Графіка Mali-G52MC2
Пам’ять 8 ГБ LPDDR4x, 128 ГБ, підтримка карт пам’яті до 1 ТБ
Акумулятор 5000 мАг
Основна камера 50 МП; f/1.8; кут огляду 75.5°; Лінза 5P; Підтримується автофокус + монокамера 2 МП; f/2.4; кут огляду 89.1°; Лінза 3P; Фіксований фокус
Фронтальна камера 8 МП; f/2.0; кут огляду 80°; Лінза 4P; Фіксований фокус
Передача даних 3G, 4G (LTE); Wi-Fi 5 (802.11ac), 802.11a/b/g/n; Bluetooth 5.0
ОС Android 13, ColorOS 13.1
Габарити 75.98 х 165,65 х 7.99мм
Вага 192 грами
Захист IPX4 (захист від бризок)
Додатково Fast Charge, 33 Вт, NFC, сканер обличчя, mini-Jack (3.5 мм)

Пакування та комплектація

Бюджетність смартфону відчувається ще до розпакування. Достатньо взяти телефон до рук, щоб відчути, як телефон «бовтається» всередині коробки. Здавалося б, дрібниця, але все ж перші враження трохи псує.

OPPO A58

Комплектація загалом типова для бюджетного сегмента:

  • смартфон;
  • блок живлення на 33 Вт;
  • кабель USB-A to USB-C;
  • документація та скріпка для відкривання лотка для 2-х SIM-карт та карти пам’яті MicroSD.

Жодного чохла, навіть ультрабюджетного, в комплекті, на жаль, немає. Зате на екран одразу наклеєна плівка, що приємно.

Навушники виробник теж не додав до комплектації. Втім, сьогодні комплекті навушники — це вже скоріше виняток з правил, ніж розповсюджена практика.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Дизайн та ергономіка

Перше, що впадає в очі, це габарити. OPPO A58 має діагональ екрана 6,72» та співвідношення сторін 20:9. Згадалися часи, коли iPhone 5 називали «лопатою». Цікаво, що було б, якби в той момент хтось продемонстрував публіці OPPO A58?

Коли вперше береш цей смартфон до рук, то виникає відчуття, що користуватися ним однією рукою абсолютно нереально. У мене довгі пальці, та все ж верхня третина дисплея для великого пальця при звичайному хваті залишається недосяжною. Але OPPO про все подбали.
Власне, режимом керування однією рукою вже давно нікого не здивуєш. І реалізований він тут цілком стандартно. Проводите по нижній частині екрана вниз — робочий стіл опускається і всі елементи з верхньої частини досяжні. Працює абсолютно так само, як на iPhone.
Сподобалося, що коли вперше заходиш в Налаштування, то над всіма параметрами з’являється пункт «Режим керування однією рукою». Чомусь за замовчуванням він вимкнений. Активуєте повзунок — все працює, а пункт «Режим керування однією рукою» зникає з «шапки» налаштувань. Зручно!

По гранях:

На лівій — слот для SIM-карт та карти MicroSD.
На правій — кнопка Power зі сканером відбитків пальців та кнопки регулювання гучності.
Знизу — динамік, мікрофон, вихід на Type-C та mini-Jack для навушників.

Але що найбільше привертає увагу — так це задня частина смартфона. До мене на огляд потрапив смартфон у кольорі «Чарівний зелений». Він ближче до бірюзового, але що цікавіше — текстура, яка візуально нагадує щось середнє між тканиною, деревиною та короїдом. В Oppo це дизайнерське рішення назвали «Сяючий шовк». При цьому сама текстура знаходиться під звичайни гладким прозорим пластиком. І тому ніякого відчуття «преміальності» немає.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Загалом варіативності у покупця мінімум. Лише два кольори — наш піддослідний «Чарівний зелений» та «Сяючий чорний». При цьому характерної текстури чорна версія не має.
Звісно ж, не помітити «слона в кімнаті» неможливо. І тут це блок камер. Як і в старшій моделі Oppo A78, тут ми бачимо два великих «диски», на одному з яких знаходиться основна камера на 50 МП, а на іншому — камера 2 МП та спалах.

Як елемент дизайну, блок камер виглядає дійсно солідно. Але не більше.

Декілька слів про кнопки керування

Неочікувано добре себе показує сканер відбитків пальців. Телефон розблокується моментально, сканер зчитує відбитки практично безпомилково. Відверто кажучи, в недорогих смартфонах очікуєш, що буде набагато гірше.

Але тут є один не дуже зручний момент. Річ у тім, що кнопка Power зі сканером розташована в рівень з корпусом. А для розблокування смартфона навіть не потрібно її натискати — достатньо легенько прикласти палець. І це викликає деякі незручності. Наприклад, ви блокуєте смартфон, ховаєте його в кишеню й при цьому ваш палець торкається кнопки — у вас в кишені розблокований телефон, який може почати жити своїм життям.

З кнопками регулювання гучності все абсолютно стандартно. Вони є, люфту не мають, натискаються з приємним, навіть якимось благородним «клац». Подобається!

Дисплей OPPO A58

Як і було сказано, діагональ екрана складає 6,72». При цьому дисплей займає 91,40%. Все ж таки грані, особливо «підборіддя», від’їдають доволі значну частину площі.

Матриця — LTPS, роздільна здатність — 2400×1080 пікселів. Частота оновлення — 60 Гц й не більше. Але якщо до цього ви не користувалися смартфонами з 90-герцовими чи тим паче 120-герцовими дисплеями, то вам буде абсолютно комфортно.

Типова яскравість дисплея складає 550 ніт, а максимальна — 680 ніт. І варто сказати, що користуватися смартфоном навіть під прямими сонячними променями цілком комфортно. Цікаво, що у вищезгаданого A78 яскравість — 430 ніт, але все ж там мова йде про AMOLED-дисплей.

Передача кольорів в OPPO A58 гарна, кольори яскраві та насичені, але без фанатизму. Та й загалом до дисплея якихось серйозних претензій не виникає. Хіба що якщо дивитися під кутом, з’являється синюватий відтінок. Та все ж не забуваймо, що ми говоримо про бюджетний сегмент.

У верхній частині дисплея посередині знаходиться кружок фронтальної камери. До нього швидко звикаєш й він загалом не відволікає. Хоча комусь, напевне, подібні рішення не подобаються.

Звук та вібрація

Ось тут вже починається цікавіше!

Одна з перших «фішок», на яких акцентують в OPPO саме в цій моделі, це «ультрагучні стереодинаміки 300%». І, чорт забирай, динаміки тут дійсно гучні. Настільки, що музика навіть на гучності 50-60% вже викликає певний дискомфорт, коли телефон у вас в руці. Якщо ж викрутити повзунок на максимум, то телефон прямо кричить.

Але виникає питання: навіщо?

Так, гучні стереодинаміки — це класно. Але назвати звук якісним, чистим та глибоким, особливо на великій гучності, язик не повертається. Ні про який бас мови взагалі немає. Тому не дуже зрозуміло, для чого потрібна така гучність. Якщо хочеться послухати музику десь на природі, то навіть бюджетна Bluetooth-колонка буде звучати на рівень краще.
Та загалом за саму наявність стереозвуку Oppo A58 заслуговує великий плюс. Особливо враховуючи те, що в уже згаданої моделі А78 — монозвук.

Ще з цікавого — технологія Real Sound, яка дозволяє налаштовувати звучання під конкретні умови та контент. Але це той випадок, коли можна залишити стандартні налаштування й нічого не змінювати.

Гарні враження залишає вібрація. Вона м’яка та приємна. Як під час виклику, так і при наборі тексту. Так, це не рівень флагманів, але цілком прийнятно.

Камери OPPO A58

На жаль, тут дива не сталося. OPPO A58 має дві камери (але можна сміливо говорити, що всього одну) — основну на 50 Мп f/1.8 та додаткову монокамеру 2 Мп для створення ефекта глибини в режимі «Портрет».

Вдень знімки виходять цілком пристойної якості й навіть з непоганою деталізацією. Але очікувати від камери якихось звершень все ж не варто. А коли світла не вистачає (буквально навіть в тіні дерев у парку), фото стають замазаними й втрачаються деталі. В темряві ситуація взагалі плачевна. І навіть нічний режим зйомки не особливо рятує ситуацію.

Портретний режим присутній. Працює відносно непогано, при цьому не лише на людях, а й на предметах чи тваринках!

Іноді якісь дивні речі з кольорами робить режим HDR. В деяких випадках алгоритми перетворюють звичайний зелений колір листя на неприємно кислотний. При цьому достатньо зробити один крок для зміни освітлення — і на наступному кадрі кольори вже нормальні. Тому HDR в деяких випадках працює непередбачувано.

Та все ж найбільшим розчаруванням для декого може стати фільмування. Тут говорити взагалі немає про що. На вибір доступно лише 1080P/720P 30 кадрів за секунду. І навіть жодної стабілізації. Тому відео з рук (та й взагалі відео) з OPPO A58 — це сум. Ніякої мови про плавність, чіткість та деталізацію. Тому якщо ви шукаєте недорогий смартфон для відеознімання, то це точно не ваш варіант.

Я зловив дуже дивний баг камери під час прогулянки, коли намагався зробити знімки для цього огляду. Ситуація наступна: я роблю фото будівлі, знімок готовий, зʼявляється відповідна мініатюра на екрані зліва. Тобто знімок вже є в галереї! Але якщо я після цього продовжую тримати камеру ввімкненою, телефон якимось чином робить новий знімок і ЗАМІНЯЄ ним попередній. І замість фото будівлі я отримую фото шматка дороги та власну ногу. Сподіваюся, проблему пофіксять в оновленнях, адже це критично.

Продуктивність та ПЗ

OPPO A58 отримав 8-ядерний процесор MediaTek Helio G85 та GPU Mali G52 MC2. Обсяг вбудованої пам’яті — 128 ГБ, а оперативної — 8 ГБ з можливістю розширення ще до +8 ГБ коштом внутрішньої. Заявлена підтримка карт пам’яті до 1 ТБ.

На сайті OPPO в описі смартфона є цікавий пункт: «Захист плавності на 36 місяців». Виробник обіцяє плавну роботу смартфона впродовж трьох років. Повірити в те, що бюджетний телефон навіть через рік експлуатації буде працювати як новий, насправді доволі складно. Та й навіть у новому стані час від часу (хоча й рідко) можна впіймати оком мікрофрізи. Але загалом користуватися смартфоном на повсякденному рівні цілком комфортно.

Перед вами вже звична багатьом ColorOS:

Програми (як попередньо встановлені, так і завантажені з Google Play) запускаються доволі швидко, працюють загалом плавно. Якогось дискомфорту немає, це приємно. А от під час фотозйомки телефон стає дещо повільним, йому потрібен певний час на обробку знімка, тому сфотографувати щось швидко чи зробити серію кадрів може виявитися для OPPO A58 неочікувано складною задачею.

В Geekbench смартфон цілком очікувано зірок з неба не хапає:

В 3DMark результати також дуже посередні, проте навіть у стрес-тесті телефон показав себе доволі стабільно й не сильно нагрівся. Але варто розуміти, що в сучасні ігри на ньому буде грати не надто комфортно.

Автономність OPPO A58

OPPO A58 оснащений акумулятором 5 000 mAh та підтримує швидку зарядку за технологією SUPERVOOCTM 33 Вт, VOOC.

Комплектний зарядний блок здатен зарядити смартфон на 52% за 30 хвилин, а з 0 до 100% OPPO A58 заряджається десь за півтори години. Не надто швидко, але загалом прийнятно.

Виробником заявлено до 32 годин у режимі розмови та до 16 годин програвання відео від одного заряду. Також підтримується режим Суперекономії енергії та Супер режим очікування вночі, які додатково економлять заряд. Загалом же цілком можна розраховувати на один-півтора дня активного використання смартфона.

Загальні враження та кому можна рекомендувати цей смартфон

Мабуть, головний недолік OPPO A58 — він не викликає емоцій. Ні позитивних, ні негативних. Дизайн хоча й намагається запропонувати щось нестандартне, все ж не викликає вау-ефекту. Фічі типу 300% гучності стереодинаміків не знаходять кейсів використання у повсякденному житті. А камера нормально відпрацьовує лише вдень, ще й час від часу багує.

Деякі недоліки можна пробачити, враховуючи бюджетність гаджета. Але за ті ж гроші можна знайти кращі варіанти, у тому числі новинки 2023 року.

Важко сказати, кому можна рекомендувати OPPO A58. Якщо вам потрібна «дзвонилка» й гаджет для соцмереж, а також не надто вимогливих ігор, тоді цей смартфон дійсно можна розглядати. Або ж як додатковий автономний телефон з двома сімками, який більшість часу буде лежати у вас в кишені.

OPPO A58

Ціна й конкуренти

OPPO A58 офіційно продається за 7999 гривень. Версії на 256 ГБ чи більше немає. Погляньмо, що серед новинок цього року можна знайти за 8-9 тисяч гривень.

Тут насправді доволі багато цікавих варіантів, особливо якщо розглядати й «сірий» ринок. Конкуренти в тому ж ціновому діапазоні, наприклад, можуть запропонувати екран 90 чи навіть 120 Гц, потужніший процесор та кращу камеру.

З іншого боку, вказаний у порівнянні нижче Galaxy M14 має всього 4 ГБ оперативної пам’яті, що для сучасного смартфона навіть у бюджетному сегменті все ж доволі мало.

Огляд OPPO A58: смартфон за 8000 гривень, який здатен здивувати

Однозначно варто звернути увагу на Poco X5, якщо ви не цураєтесь цього бренду. При приблизно тій же вартості (до 9000 грн) смартфон пропонує кращі характеристики: AMOLED-дисплей з підтримкою 120 Гц, процесор Snapdragon 695 5G, графічний процесор Adreno 619 та кращі камери.

Висновок:

OPPO A58 — телефон-компроміс. З одного боку, ми маємо цілком непоганий дисплей, гарну автономність, стереозвук, швидку зарядку, NFC, свіжий Android та цілком плавну роботу у повсякденному використанні.

З іншого ж боку, камера залишається однією з проблемних частин бюджетних та середньобюджетних смартфонів компанії, а деякі софтверні проблеми можуть істотно зіпсувати враження від смартфона. Та й в цьому ціновому сегменті все ж можна знайти цікавіші варіанти з відчутно кращими характеристиками.

Купити в Comfy

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: