Огляди Пристрої 21.03.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд Sony ZV-1F: доступна камера для відеоблогів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/04/photo_2024-04-01_11-27-50-3-96x96.jpg

Павло Чуйкін

Заступник головного редактора, керівник відділу оглядів

Огляд Sony ZV-1F: доступна камера для відеоблогів

Наприкінці 2023 року в Україні офіційно представили Sony ZV-1F — відносно доступну, компактну відеокамеру, яку позиціюють для блогерів-початківців, для знімання влогів, роликів на YouTube та інші популярні платформи. Ми вже встигли протестувати новинку з погляду новачка, познімали відео, зробили світлини, а тепер ділимося враженнями в огляді нижче.

Огляд Sony ZV-1F: доступна камера для відеоблогів
Sony ZV-1F
Від 18 890 грн.

Плюси:

компактний розмір та легка вага; надпросте використання «з руки»; ширококутний модуль; є автоматична експозиція та автовідстеження об'єктів; камера робить натуральні та деталізовані світлини та відеоролики; є відкидний сенсорний екран; зручне керування через фізичні кнопки; є фірмовий застосунок та різні аксесуари; можна використовувати як вебкамеру; адекватний час автономної роботи; гарне співвідношення ціна/якість/можливості

Купити в MOYO

Мінуси:

фіксований об’єктив; періодичні проблеми з автофокусом; серйозна конкуренція серед інших камер Sony та смартфонів (особливо)

Купити в MOYO
8/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Sony ZV-1F

Тип матриці CMOS Exmor RS
Розмір матриці 1 ” (13,2×8,8 мм)
Кількість мегапікселів 20,1 Mpix
Тип процесора BIONZ X
Світлосила f/2.0
Світлочутливість (ISO) 125 — 12800
Максимальний розмір знімка 5472×3648
Максимальна роздільна здатність відео 4K (3840×2160)
Частота кадрів відеознімання 120, 24, 30, 60 кадр/сек
Серійне знімання 16 кадрів/сек
Оптичне збільшення Ні
Стабілізація зображення Електронна
Відео HDR Немає
Дисплей 3.0”, TFT, 640х480 пікселів
Бездротові інтерфейси Bluetooth, Wi-Fi
Роз’єми і порти Micro HDMI, USB Type-C, Роз’єм 3.5 для підключення зовнішнього мікрофона
Типи карт пам’яті SD, Memory Stick Duo, Memory Stick Micro, Memory Stick Micro (Mark2), Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, SDHC, SDXC
Живлення Знімний акумулятор NP-BX1
Тип фокусування Автофокусування
Мінімальна відстань фокусування 7,6 мм
Особливості конструкції Поворотний дисплей, Сенсорний дисплей
Формат відеофайлів XAVC S
Формат файлів JPEG
Фірмові технології Bravia Syn, Clear Image Zoom
Об’єктив у комплекті Вбудований
Матеріал корпусу Метал, Пластик
Габарити 60×105,5×46,4 мм
Вага 226 грамів

Пакування та комплектація

Sony ZV-1F поставляється в невеликому білому боксі.

Всередині бачимо саму камеру з кришкою об’єктива, вітрозахисний екран, документацію та інструкцію, знімну батарею NP-BX1 та кабель USB-C для заряджання.

Sony ZV-1F

Дизайн та ергономіка

Sony ZV-1F — суперкомпактна (60×105,5×46,4 мм) та легка (226 грамів) відеокамера з аскетичним дизайном, прямими лініями та скошеними кутами. Її зовнішній вигляд практичний та не привертає уваги. Модель зроблена з матового пластику, а її об’єктив незнімний.

Левову частку передньої панелі займає об’єктив. Праворуч, в куті бачимо надпис Sony. Ліворуч знаходиться світлодіод, який загоряється червоним, коли починається фільмування. Поруч з ним бачимо важіль масштабування та округлий виступ, за який зручно тримати камеру.

Sony ZV-1F

Більшу частину задньої панелі займає рухомий сенсорний екран.Праворуч від нього розмістили чотири кнопки керування та коліщатко.

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс

Нижня частина відеокамери містить кришку, за якою ховається слот для картки microSD з перехідником та знімна батарея. Також тут є місце для встановлення штатива чи тримача.

Sony ZV-1F

На верхній частині бачимо декілька круглих кнопок, які відповідають за фото та відеознімання тощо. Також тут знаходиться вбудований мікрофон та пази кріплення для різних додаткових інструментів. Наприклад, сюди кріпиться вітрозахисний екран.

Sony ZV-1F

На лівому торці, під заглушками, розмістили наступні роз’єми: USB Type-C, micro HDMI та mini jack. Також тут є місце кріплення шнурка для носіння камери на зап’ястку.

Sony ZV-1F

Дисплей, керування та звук

Sony ZV-1F оснащена 3-дюймовим сенсорним екраном. Матриця тут TFT, а роздільна здатність 640×480 пікселів. Звісно, цього не достатньо для комфортного перегляду контенту, але для контролю та перевірки відзнятого матеріалу чи світлин, його більш ніж достатньо.

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс

Сенсорний дисплей рухається в різні сторони, може повертатися, крутитися тощо. Головне, що його можна поставити боком та бачити себе чи інші потрібні об’єкти під час фільмування, що дуже зручно.

Фізичні кнопки керування на задній панелі маленькі. Але натискати їх легко і навіть мої великі пальці не чіпляли інші кнопки. Так, доведеться звикати то розташування та функцій кожної з кнопок, але це треба робити з будь-якою новою технікою.

А якщо вам буде не зручно, то є вже класичний сенсорний екран. Елементи інтерфейсу тут також достатньо мініатюрні, але натискати по них можна без проблем, сенсор реагує швидко та не гальмує.

Меню відносно просте. Тут сім головних пунктів, а в кожному є різна кількість підпунктів. Усе зрозуміло написано, названо та позначено. У порівнянні із серйознішими та дорожчими відеокамерами воно зрозуміліше, але, якщо порівнювати із застосунком «Камера» на смартфоні, то все ж доведеться трохи розібратися. Керування відбувається через фізичні кнопки поруч, або через торкання. Тут вже кому як зручно.

Sony ZV-1F записує відео на вбудований мікрофон. Якість запису на вулиці без вітрозахисного екрана можна послухати на декількох відео нижче.

Також можна підключати різні зовнішні мікрофони, через mini jack або бездротові інтерфейси.

Камера Sony ZV-1F

Sony ZV-1F оснащена 1-дюймовим сенсором Exmor RS на 20,1 МП. Ширококутний модуль здатен знімати відео 4K до 30 кадрів на секунду та у 1080p при 60 кадрах на секунду. Є чотирикратне збільшення та стабілізація зображення. Виробник також заявляє про високоточне фокусування та автофокус на очах людей і тварин. Це дозволяє тримати фіксацію на обличчі без перемикання на інші предмети, що дуже зручно у влогах або інших типах фільмування.

Sony ZV-1F

Також можна тицьнути на потрібний об’єкт на екрані відеокамери та вона буде фокусуватися саме на ньому. Нагадаю й про наявний ширококутний модуль. Він дозволяє без проблем знімати «з руки» не тільки себе, а й людей поруч.

Камера отримала функцію Creative Look. Це набір фільтрів з різними налаштуваннями та настроєм. Усього їх десять штук, усі доступні в меню. Також завезли режим S&Q. Це уповільнене фільмування з підвищеною частотою кадрів, а ще стандартне знімання при 60 кадрах на секунду.

І хоч Sony ZV-1F в першу чергу відеокамера, але вона робить більш ніж адекватні світлини. Відеоролики та фотографії виходять з натуральними кольорами. Проте під час запису відео іноді траплялися розфокусування.

Деталізація на гарному рівні, немає перенасичених кольорів, але контраст занадто високий. Загалом усе це дає максимально натуральні природні світлини та відеоролики.

Особливості, аксесуари та застосунок

Sony ZV-1F вміє працювати не тільки як основна камера для відеоблогів. ЇЇ можна без проблем використовувати, як вебкамеру, просто підключившись до ПК через фірмовий застосунок Imaging Edge Mobile Plus. Через нього, але для Android та iOS камера вже підключається до смартфонів.

Через застосунок дозволено передавати знімки та відеоролики на смартфон, публікувати їх в соцмережах, редагувати, обробляти тощо.

На жаль, я не зміг під’єднати камеру до застосунку. Я наче все робив правильно, дивився інструкцію тощо, але програма чомусь не бачила камеру. Оскільки, тут я новачок, то думаю, що проблема саме в мені, а з камерою та застосунком все ок.

В будь-якому випадку перекидування відзнятого контенту на комп’ютер робиться максимально швидко і без цього. Достатньо витягнути картку пам’яті (до речі, вона не йде в комплекті, а без неї записувати нічого не можна) і вставити її в картридер.

Також виробник рекомендує звернути увагу на фірмовий тримач Sony GP-VPT2BT з бездротовим пультом. Він також використовується, як мініштатив, що зручно в тій же ролі вебкамери. З ним можна ходити по вулицях та знімати контент, але скажу, що навіть просто знімати «з руки» теж зручно. Камера маленька, легка, а завдяки виступу на корпусі її просто тримати та вона навіть не думає вислизати.

Sony ZV-1F

Автономність

Sony ZV-1F може робити світлини впродовж 360 хвилин на одному заряді. Але це без використання екрана. Якщо з ним, то час роботи зменшується до 180 хвилин. В режимі стандартного фільмування час автономної роботи скорочується до 60 хвилин. В режимі безперервного фільмування він зростає до 90 хвилин. Заряджається батарея за півтори години.

Попри відносно невеликий час автономної роботи, мушу зазначити, що це більш-менш адекватний показник для подібних компактних моделей. Цього достатньо, щоб записати влог, або декілька, а якщо у вас там щось дуже велике по часу, то зазвичай до таких камер докуповують 1-2 батарейки. Вони знімні та міняються за хвилину. Тому загалом повинно вистачати однієї, але якщо що, то треба запасатися акумуляторами.

Досвід користування Sony ZV-1F

Як для відеокамери початкового рівня, Sony ZV-1F мені сподобалася. Звісно, з нею треба розбиратися, в моєму випадку перша за все із застосунком, але загалом вона готова працювати відразу на автоматичних налаштуваннях і без нічого.

Мені сподобався її надкомпактний розмір та спартанський дизайн. При цьому вона виглядає стильно та сучасно. Маємо адекватний базовий запис голосу на вулиці. Звичайно, краще надягти вітрозахист чи під’єднати зовнішній мікрофон, але навіть просто з коробки маємо все, щоб почати фільмувати вже тут і зараз.

Екран хоч і маленький, але їм зручно користуватися. Кнопками теж. Додаткові аксесуари коштують немало, але ніхто не заважає купити щось не від Sony. Ті ж гаджети від Boya без проблем підійдуть сюди та зекономлять купу грошей.

Sony ZV-1F — камера, яка прагне замінити смартфон для ведення влогів, запису відео в соцмережі тощо. Звичайно, зробити це не просто, але можливо. Ця модель компактніша ніж смартфон, вона має більше можливостей та інструментів для фільмування, має широкий спектр налаштувань тощо.

Смартфон вже є в багатьох і з нього можна відразу почати знімати. Але це якщо він є саме потрібного рівня. За ціну цієї камери не купиш телефон, який буде знімати так само якісно. Звісно, й камера тут тільки початкового рівня, але цей рівень серйозніший ніж в смартфона за умовних 20 тисяч гривень. Судячи з відгуків багатьох блогерів, більша їх частина знімає контент на камери. І тільки меншість робить це на умовні айфони.

Sony ZV-1F

Ціна та конкуренти

Sony ZV-1F продається за ціною від 18 890 гривень. Проте у великих мережах типу MOYO її ціна складає 23 999 гривень. Проте й конкурентів у моделі не багато, а ті також від Sony.

Огляд Sony ZV-1F: доступна камера для відеоблогів

Зверніть увагу на першу модель в цій серії Sony ZV-1 (ціна від 24 000 гривень). Вона ще досі актуальна, а також має трохи кращий сенсор. Є Sony ZV-1 II з цінником від 31 000 гривень, але це суттєво дорожче, а від цього й краще по якості. Варта уваги Sony ZV-E10 (ціна від 28 890 гривень). Це щось середнє між першим та другим варіантом, а також тут маємо змінну фокусну відстань. Це дає більше можливостей для фільмування.

8/10
Оцінка ITC.ua
Автономність
7
Максимальний час роботи 360 хвилин на одному заряді без використання екрана. Мінімальний 60 хвилин в режимі стандартного фільмування. Це не дуже багато, але достатньо для роботи, а ще це не менше, ніж у більшості конкурентів.
Дизайн, ергономіка
8
Її зовнішній вигляд практичний та не привертає уваги. Модель зроблена з матового пластику, він складно забруднюється та легко очищається. А ще попри свій аскетичний дизайн, відеокамера має сучасний стиль.
Камера
8
Sony ZV-1F оснащена адекватним 1-дюймовим ширококутним сенсором Exmor RS на 20,1 МП. Він знімає відео 4K до 30 кадрів на секунду та у 1080p при 60 кадрах на секунду. Є чотирикратне збільшення та стабілізація зображення. Також модель робить гарні світлини з натуральними кольорами. Проте під час фільмування іноді бувають розфокусування.
Функції
9
Sony ZV-1F оснащена 3-дюймовим сенсорним екраном. Матриця тут TFT, а роздільна здатність 640×480 пікселів. Камера отримала функцію Creative Look. Також завезли режим S&Q., є фірмовий застосунок, через який можна не тільки швидко скидати відзнятий матеріал, а й перетворити модель на вебкамеру.
Ціна
8
З цінником від 18 890 гривень маємо відеокамеру початкового сегмента, яка має адекватне співвідношення ціна/якість/можливості.
Комплектація
8
Є вітрозахисний екран, документація та інструкція, знімна батарея NP-BX1 та кабель USB-C для заряджання. Проте не вистачає додаткових аксесуарів.

Висновок:

Sony ZV-1F — компактна та зручна камера для блогерів початківців, що має адекватне співвідношення ціна/якість/можливості. Новинка готова до фільмування буквально з коробки на автоматичних налаштуваннях та з вбудованим мікрофоном. Навіть це дасть користувачам природні деталізовані світлини чи відеоролики, а якщо трохи розібратися, під'єднати зовнішній мікрофон тощо, то рівень відзнятого матеріалу буде на голову вищий. Проте досвідченим людям напевно не сподобається фіксований об’єктив, але все ж ця модель зроблена не для них.

Sony ZV-1F має відносно гарну ціну, але камера конкурує з іншими моделями всередині своєї лінійки, а ще має головного конкурента у вигляді смартфона. Правда, тут треба мати хоча б флагман позаминулого року, або щось краще, щоб картинка була приблизно на рівні. А якщо ви початківець і тільки придивляєтеся до гаджетів для фільмування та роздумуєте про смартфон, то зверніть увагу саме на цю камеру.

Купити в MOYO
 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: