Огляди Пристрої 19.03.2024 о 11:00 comment views icon

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

Типовий сучасний Wi-Fi роутер має характерні антени, але TP-LINK Archer Air R5 зовсім не такий. Це унікальна модель, яка покликана приборкати апетити перфекціоністів і тих, в кого обмаль місця. Оцінили тонкий дизайн маршрутизатора, провели кілька практичних тестів і готові поділитися враженнями від використання.

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів
TP-LINK Archer Air R5
Від 3890 грн.

Плюси:

надтонкий дизайн і компактні розміри; декілька варіантів кріплення; живлення від USB Type C 12В; просте та стабільне ПЗ;

Купити в MOYO

Мінуси:

невеликий радіус дії; лише один LAN роз’єм; для когось ціна точно буде високою;

Купити в MOYO
7.7/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики TP-LINK Archer Air R5

Технічні характеристики TP-LINK Archer Air R5
Стандарти Wi-Fi 3 (802.11g)
Wi-Fi 4 (802.11n)
Wi-Fi 5 (802.11ac)
Wi-Fi 6 (802.11ax)
Режими роботи  (2.4 ГГц та 5 ГГц)
Макс. швидкість при 2.4 ГГц 574 Мбіт/с
Макс. швидкість при 5 ГГц 2402 Мбіт/с
WAN 1 x 1 Гбіт/сек
LAN 1 x 1 Гбіт/сек
Антена внутрішня
Потужність передавача 23 dBm
Потужність сигналу 2.4 ГГц 20 dBm
Потужність сигналу 5 ГГц 23 dBm
Додатково NAT
режим MESH
Beamforming
DHCP-сервер
підтримка VPN
підтримка DDNS
підтримка DMZ
Безпека  WPA
WEP
WPA2
WPA3
Розміри 210x148x11 мм

Комплектація та вигляд

Роутер запаковано в коробку. Всередині крім героя огляду знаходимо блок живлення з USB Type C штекером, плаский LAN кабель та набір кріплення. Виробник передбачив два способи встановлення, тому прямо з коробки власник TP-LINK Archer Air R5 може закріпити його на стіні з допомогою дюбелів (базовий метод) або приліпити липкою стрічкою.

Щоб зробити все точно, в комплекті знаходиться крихітний водяний рівень, який допоможе ідеально рівно повісити пристрій на стіні. Крім цього є змога прикріпити роутер з допомогою липучок прямо до столу, під стіл, на шафу, полицю чи гладку стіну. Сховати TP-LINK Archer Air R5 буде не важко, та головне, щоб кабель від модема досягав до маршрутизатора.

Скріпка в комплекті натякає на те, що десь має бути сховано слот для SIM-карти, але ні. Вона використовується для скидання налаштувань пристрою апаратним методом. Всього на корпусі два роз’єми RJ-45 в тонкому дизайні та один USB Type C. На передній панелі знаходиться лише одна клавіша зі світлодіодним індикатором, який можна цілком вимкнути.

Корпус пластмасовий, товщина як в сучасному смартфоні, а габаритами він нагадує 7-8 дюймовий планшет. Після класичних роутерів TP-LINK Archer Air R5 виглядає чимось свіжим і принципово новим. Варіантів з його встановлення чимало, адже причепити цю «білу шоколадку» можна майже в будь-якому місці.

Робоча продуктивність

Виробник заявляє про підтримку швидкості до 2400 Мбіт/с з використанням мережі 5 ГГц. Всі тести проводили саме з цією частотою. Звісно, це суха теорія, яка не має нічого спільного до реальних умов використання. Провели декілька практичних тестів з різними пристроями. Клієнтами Wi-Fi мережі виступали такі девайси:

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
  • ПК високого класу з вбудованим Wi-Fi;
  • Не ігровий ноутбук високого класу;
  • Ігровий ноутбук середнього класу;
  • Флагманський Android смартфон;

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

Найгірші результати отримали на телефоні, що цілком очікувано. Теоретична швидкість, яку вказує виробник смартфона, далека від того, що отримали в реальних умовах. В локальній мережі тестували з допомогою утиліти Open Test Server, а також використали передавання ігор через Steam і класичну передачу файлів вбудованими засобами Windows.

Сервером виступав комп’ютер на базі MSI B650 Carbon Wi-Fi. Відстань від ПК до роутера за однією стіною складала трохи більше метра, якість сигналу 100%. Портативні тестові пристрої були недалеко один від одного і знаходилися в одній кімнаті з героєм огляду. Вся інша мережева техніка була вимкнута для мінімізації впливу.

Під час бенчмарку Open Test Server отримали наступні результати:

  • Android флагман зав. 214 Мбіт/с, від. 229 Мбіт/с, пінг 10 мс;
  • Ультрабук зав. 369 Мбіт/с, від. 279 Мбіт/с, пінг 6 мс.

Повторно провели тест, запустивши сервер на ноутбуці та отримали такі результати:

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс
  • Android флагман зав. 131 Мбіт/с, від. 126 Мбіт/с, пінг 6 мс;
  • Ігровий ПК зав. 251 Мбіт/с, від. 336 Мбіт/с, пінг 7 мс.

Передавання ігор через Steam завантажувало мережевий адаптер на 250-470 Мбіт/с. В середньому швидкість складала 300 Мбіт/с. Паралельне завантаження ігор з інших лаунчерів впливало на швидкість в Steam.

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

Передавання фільму з ПК на ноутбук проходило на швидкості 38-40 МБ/с, або 320 Мбіт/с. В загальному відносно бюджетної моделі TP-LINK Archer C50 швидкість локальної мережі в невеликому радіусі хороша, іноді до двох разів вища.

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

Оскільки провайдери в західній частині України часто грішать і славляться найгіршим рівнем реалізації мережі оптоволоконного Інтернету, максимальна швидкість в тарифі 100 Мбіт/с складає не більше 94 Мбіт/с. При підключенні кабелем в момент тестування на ПК отримали 94 Мбіт/с завантаження та 94 Мбіт/с віддачі.

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

З використанням смартфона отримали такі результати:

  • 1 метр, без стін, зав. 86 Мбіт/с, від. 85 Мбіт/с, пінг 71 мс;
  • 3 метри, без стін, зав. 86 Мбіт/с, від. 85 Мбіт/с, пінг 106 мс;
  • 5 метрів, 2 стіни, зав. 53 Мбіт/с, від. 41 Мбіт/с, пінг 225 мс;
  • 10 метрів, 2 стіни, зав. 1.2 Мбіт/с, від. 1 Мбіт/с, пінг 414 мс.

Потужність сигналу не вражає, особливо відчувається падіння зі збільшенням відстані. Багато моделей з 4-6 антенами перевершать героя огляду, але в межах квартири результати досить непогані. Порівняно з бюджетним TP-LINK Archer C50 швидкість роботи в локальній мережі до 2.5 разів вища. Враховуючи габарити TP-LINK Archer Air R5 та його унікальний дизайн, результати тестів вважаю адекватними.

Програмне забезпечення TP-LINK Archer Air R5

Для керування базовими параметрами роутера можна використовувати мобільний додаток Tether. Це найзручніший спосіб налаштувати щойно куплений TP-LINK Archer Air R5, слідкувати за підключеннями тощо. В додатку є декілька вкладок, де користувач може перевірити якість з’єднання, виключити непотрібного клієнта, дізнатися забутий пароль.

Корисною є функція запланованого перезавантаження, а також є можливість налаштувати батьківський контроль, обмеживши доступ дітям до різних небажаних видів контенту або конкретних сайтів. Крім цього можна вказати обмежений час, протягом якого дитина може користуватися Wi-Fi. Додатково компанія пропонує програму Wi-Fi Toolkit, яка вміє тестувати швидкість з’єднання, визначати підключені камери, перевіряти затримки, порти та багато іншого.

Для більш детального налаштування використовується вебінтерфейс зі звичними вкладками. Меню не сильно змінилося відносно старих моделей TP-LINK. Максимально простий, лаконічний інтерфейс, з яким легко розібратися навіть новачку.

За весь час використання не було виявлено жодних проблем з програмним забезпеченням – все працювало стабільно, як і повинно. TP-LINK Archer Air R5 автоматично оновився з мережі та справив враження надійного роутера, який не підведе в потрібний момент, хоча радіус дії влаштує далеко не всіх.

Ціна та конкуренти

Огляд TP-LINK Archer Air R5: надтонкий роутер з Wi-Fi 6 для справжніх естетів

TP-LINK Archer Air R5 продається за ціною від 3690 гривень. В цьому випадку користувач в першу чергу платить за естетику, компактність та унікальний формфактор. Також виявилось, що на ринку небагато прямих конкурентів TP-LINK Archer Air R5, але все ж відшукали кілька аналогів.

Asus RT-AX57 Go є головною загрозою для героя огляду. Девайс пропонує чудові характеристики, схожий дизайн (нехай і трохи товстіший) та підтримку зовнішніх модемів. Ціна 4100 грн.

Tenda 4G07 – компромісний і більш доступний аналог (якщо можна таким вважати) з можливістю підключення зовнішніх антен. Характеристики скромніші, та й розміри значно більші. Добре, що хоч дизайн вертикальний. Ціна 3200 грн.

Mercusys Halo H50G відноситься до дещо іншого класу (MESH системи), але цих Wi-Fi 5 близнят можна вважати віддаленими конкурентами героя огляду. Вони мають естетичний дизайн і дозволять охопити дещо більшу площу. Ціна лише 3000 грн.

7.7/10
Оцінка ITC.ua
Дизайн, ергономіка
10
Програмне забезпечення
8
Продуктивність
6.5
Ціна
6.5

Висновок:

Попри високу вартість TP-LINK Archer Air R5 має кілька особливостей та сподобається фанатам ідеального порядку на робочому місці. Не зважаючи на вбудовані антени та компактні розміри, швидкість виявилась достатньою для комфортної роботи в локальній мережі та Інтернетом до 0.5 Гбіт/с в межах двох-трьох кімнат.

Завдяки комплектному кріпленню TP-LINK Archer Air R5 можна розмістити так, що його власник буквально забуде про його існування і просто користуватиметься швидким Інтернетом, нехай і в невеликому радіусі. Потужності вбудованих антен вистачить для середніх квартир, а стабільне ПЗ не витрачатиме дорогоцінні нерви.

Хороший, але не для всіх – TP-LINK Archer Air R5 вийшов компромісним, адже за його вартість існує чимало більш потужних альтернатив, в тому числі меш-систем. Це такий собі ультрабук у світі роутерів, якщо можна так порівняти. Він обов’язково знайде власну аудиторію прихильників, але не стане заміною класичних маршрутизаторів з зовнішніми антенами через свої технічні обмеження.

Купити в MOYO

Висловлюємо подяку компанії TP-LINK за наданий для огляду роутер TP-LINK Archer Air R5


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: