Статті Статті 29.08.2022 о 11:00 comment views icon

Найкращі ігри по «Володарю перснів» та кому належать права на ігрове Середзем’я

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg

Артем Лисайчук

Автор статей та оглядів

Світ створений Дж. Р. Р. Толкіном один з найбагатших, найдослідженіших та найскладніших світів коли-небудь вигаданих людиною. Потягатися з неосяжністю Арди, так називається світ створений професором, можуть хіба що карколомні кульбіти медійних гігантів за право створити власний продукт ґрунтуючись на творчості Толкіна. 

До виходу серіалу від Amazon «Володар перснів: Персні влади», на який вже витратили близько $500 млн, ми вирішили згадати кілька хороших відеоігор по «Володарю Перснів», які побачили світ за останні 40 років.

Та спочатку варто розібратися, хто з видавців мав, чи має, право робити ігри по книжках, хто по фільмах, а хто взагалі не може використовувати чужу інтелектуальну власність, зате має можливість створити щось своє, нове і прекрасне.

Найкращі ігри по «Володарю перснів» та кому належать права на ігрове Середзем’я

ТОБІ МОЖНА, А ТОБІ НЕ МОЖНА

Перші ігри робилися по класичній схемі ліцензування. Молода австралійська студія Beam Software у 1980 році викупила права на розробку гри по Гобіту. Вже через два роки, у 1982 році світ побачила The Hobbit для ZX Spectrum. Початок довгої подорожі покладено. Що цікаво, гра продавалася у комплекту з книжкою про пригоди Більбо Торбина, а загальний наклад склав більше ніж 1 млн примірників, що навіть для сучасних середньо бюджетних ігор дуже хороший результат, не кажучи вже про 1982 рік. Загалом, за наступні 10 років було випущено вісім ігор по Володарю Перснів, до шести так чи інакше була причетна Beam Software, ще дві зробили Interplay, вже тоді автори Wasteland. Також вийшли дві гри-пародії на Гобіта та Володаря Перснів.

The Hobbit (1982). Перша гра по Толкіна була текстовим квестом/стратегією

При переході ігрової індустрії у 3D, пригоди у Середзем’ї стали на паузу і повернулися аж через 10 років (цікаво, чому!?), у 2002 році з виходом The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, адаптації саме першої книжки Толкіна. З цього моменту починається найцікавіше.

Онлайн курс FrontEnd від CyberBionic Systematics.
Навчитесь чи покращите свої навички у створенні та підтримці користувацьких інтерфейсів вебсайтів і вебзастосунків.
Дійзнайтеся більше

Що б ви не блукали у двох соснах, спочатку варто розібратися кому взагалі належать права на твори Дж. Р. Р. Толкіна. Існують дві великі організації які розпоряджаються правами на Середзем’я. Tolkien Estate володіє правами на весь спадок письменника, керує фондом сім’я Толкінів. Та от права на екранізації, театралізації, іграшки, мерч, окремі імена та назви, події та навіть окремі вислови персонажів з Гобіта та Володаря Перснів ще у 1968 році сам Толкін продав організації United Artists, якою, своєю чергою,  заволодів Сол Зентс (Saul Zaentz) у 1976 році та створив Tolkien Enterprises (зараз має назву Middle-earth Enterprises). І саме Сол почав продавати ліцензію (не права) на виробництво фільмів та ігор по Гобіту та Володарю Перснів. І саме цей підрозділ кілька днів тому викупила Embracer Group у The Saul Zaentz Company. 

Найкращі ігри по «Володарю перснів» та кому належать права на ігрове Середзем’я

Джон Роналд Руел Толкін

Повертаємося до наших ігор. The Fellowship of the Ring була видана Vivendi Games яка купила права на літературні джерела у Tolkien Enterprises. Гра вийшла 24 вересня 2002 року і була доволі посередньою, до того ж розробники не мали права використовувати матеріали з фільмів. Vivendi випустили ще RTS War of the Ring та пригодницьку гру The Hobbit, обидві вийшли у 2003 році і не вирізнялися хорошою якістю.

В той самий час, Electronic Arts купує права на виробництво ігор по фільмах Пітера Джексона. І 21 жовтня 2002 року, менш ніж через місяць після виходу The Fellowship of the Ring від Vivendi, ЕА випускає The Lord of the Rings: The Two Towers. Гра переносить на монітори перші дві частини трилогії Джексона і дослівно слідувала сценарію фільмів. Використовувати матеріали з книжок вони не мали права. Вже за рік, у 2003 році, виходить гра по завершальній частині Володаря Перснів — The Return of the King. На відміну від ігор Vivendi, дилогія від ЕА користувалась успіхом як у преси, так і гравців. У 2005 році ЕА докупила права у Tolkien Enterprises, таким чином народилася The Battle for Middle-earth II, яка вже розповідала власну історію, події якої відбувалися паралельно Війні на Півночі. Загалом ЕА видала сім великих ігор та стільки ж для мобільних платформ. Останньої великою грою стала не дуже вдала The Lord of the Rings: Conquest 2009 року. Після чого права повернулися до New Line Cinema, дочірньої компанії Warner Bros.

Поки Electronic Arts випускала свої сюжетні ігри, американська студія Turbine Inc. домовилась з Tolkien Enterprises на розробку ММО по Володарю Перснів. The Lord of the Rings Online вийшла у 2007 році й гра досі отримує оновлення. Та як і з іншими іграми по Середзем’ю, LotRO теж потрапила у правову турбулентність. У 2010 році Turbine Inc. була викуплена WB та пізніше перейменована на WB Games Boston. У 2016 році видавництво гри перейшло до Daybreak Game Company (колишня Sony Online Entertainment), а розробка до Standing Stone Games, яка переважно складається з колишнього складу Turbine Inc. Але права на ММО все одно залишаються у WB.

Онлайн курс FrontEnd від CyberBionic Systematics.
Навчитесь чи покращите свої навички у створенні та підтримці користувацьких інтерфейсів вебсайтів і вебзастосунків.
Дійзнайтеся більше

Найкращі ігри по «Володарю перснів» та кому належать права на ігрове Середзем’я

Починаючи з 2010 року і по теперішній час всі ігри по Володарю Перснів виходили від студій Warner Bros. Interactive Entertainment. Проте у 2019 році німецька студія та видавець Daedalic Entertainment оголосили про розробку The Lord of the Rings: Gollum, яку вони розробляють за домовленістю із Middle-earth Enterprises (Tolkien Enterprises). Гра охопить історію Голума після того, як він отримав Перстень Влади та до подій у Володарі Перснів.

А зовсім нещодавно, 15 серпня, Private Division оголосили про співпрацю з Wētā Workshop та розробку гри по Середзем’ю. Домовленість також була досягнута з Middle-earth Enterprises.

Найкращі ігри по «Володарю перснів» та кому належать права на ігрове Середзем’я

Уважний читач помітить, що в усіх видах ліцензування так чи інакше фігурує тільки з Middle-earth Enterprises. Вся річ у тім, що син Толкіна, Крістофер Толкін був великим противником та навіть гейтером усіх медійних продуктів заснованих на творчому спадку його батька. Тому Tolkien Estate, яка володіє літературними правами на Середзем’я, нікому не ліцензує права на кіно, ігри і т.д. Точніше, не ліцензувала, після того, як Крістофер покинув пост голови Tolkien Estate у 2017 році, політика компанії дещо змінилася й у тому ж 2017 році Amazon оголосили про домовленість з нащадками Толкіна про екранізацію романів письменника. Домовленість обійшлася компанії Джефа Безоса у $250 млн. Окрім Amazon та Tolkien Estate участь у створенні серіалу бере також New Line Cinema, а це означає, що теоретично автори серіалу можуть використовувати матеріали фільмів Пітера Джексона.

Найкращі ігри по «Володарю перснів» та кому належать права на ігрове Середзем’я

Крістофер Руел Толкін

А ЩО З ІГРАМИ?

Щоб втамувати спрагу між виходами серій Перснів Влади, або ж навпаки, втопити розпач від потенційного провалу серіалу допоможуть ігри. 

За останні 10 років ігор у всесвіті Середзем’я вийшло всього кілька і всі вони заслуговують на вашу увагу. В першу чергу це дилогія Middle-earth: Shadow of Mordor та Shadow of War. Вигадана історія яка не є каноном розповідає про гондорського рейнджера Таліона, в тіло якого вселився дух ельфа Келебрімбора, творця тих самих Перснів Влади. Та в першу чергу серія запам’яталась системою штучного інтелекту Nemesis. Система запам’ятовує взаємодії героя з противником. До прикладу, після поразки Таліон просто повернеться на точку відродження, а от противник стає сильнішим і при наступній зустрічі може навіть пожартувати на тему, що вже одного разу переміг нас і вдруге уб’є без особливих проблем.

Ще з більш-менш сучасних можна згадати пару Lego The Lord of the Rings та Lego The Hobbit. Ігри переказують обидві трилогії Пітера Джексона у властивій Лего-іграм манері, з гумором та дитячою наївністю. Також можна спробувати The Lord of the Rings Online, яка досі жива і з 2010 року розповсюджується по моделі F2P. Багатьма виданнями LotRO визнана як одна з найбільш недооцінених гравцями ММО.

На хвилі популярності карткових ігор на малі екрани у 2019 перенесли карткову гру The Lord of the Rings: Adventure Card Game – Definitive Edition, у 2020 гру портували і на консолі. Гра хоч і не є прямо адаптацією настільної гри, але пропонує повноцінний сюжет, окремі квести та окремий режим Пригод. Гра не має PvP режиму, натомість дозволяє проходити кампанії у кооперативі з іншими гравцями онлайн. Гра отримала схвальні відгуки преси.

Сучасних ігроізацій Толкіна насправді не багато, але завжди можна повернутися до класики.

Дилогія Battle for Middle-earth обов’язкова до ознайомлення. Перша частина переказує події фільмів Пітера Джексона та навіть дає можливість пограти за темний бік. Сиквел змінив підхід до деяких елементів гри, наприклад будівництва бази, та розповідає історію паралельну Війні за Перстень.

Також варто спробувати The Two Towers та Return of the King від тієї ж ЕА. Ігри по сучасним міркам вже застарілі, але якщо фільм ви вже подивились, а повернутися у Середзем’я хочеться досі, то чому б і не спробувати прямі ігрові адаптації фільмів.

Ще відносно непоганими є RPG The Third Age та War in the North. Перша знову переказує фільми Пітера Джексона зі знайомими героями, а друга оповідає інші події того ж періоду з новими персонажами.

На жаль, легально перелічені ігри вже не знайти.

Яким би не вийшов серіал від Amazon, ніхто не відбере у нас чудові ігри, якими ми насолоджувалися в дитинстві та продовжуємо грати зараз.

СЛОВНИК ПРАВ НА МЕДІЙНІ ПРОДУКТИ ПАНА ДЖ. Р. Р. ТОЛКІНА

Tolkien Estate — володіє правами на всі літературні твори Толкіна. Керується нащадками письменника.

Middle-earth Enterprises (стара назва Tolkien Enterprises) — володіє правами на екранізації, театралізації, іграшки, мерч, імена та назви, події та навіть окремі вислови персонажів з Гобіта та Володаря Перснів. Віднедавна належить Embracer Group.

Warner Bros. — володіє правами на фільми Пітера Джексона та ігри засновані на цих фільмах.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: