Дописи 19.07.2023 о 10:17 comment views icon

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/arkstiil_a_simple_logo_for_blog_about_hardware_devices_and_IT_b-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/arkstiil_a_simple_logo_for_blog_about_hardware_devices_and_IT_b-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/arkstiil_a_simple_logo_for_blog_about_hardware_devices_and_IT_b-150x150.png

Неля Збишко

Автор статей

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Багато хто задумується про купівлю смартфона так щоб і фотографії гарні робив і був зручним та гарним, але сучасні тенденції неабияк бентежать прихильників компактних смартфонів.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
IPhone 13 mini

Що по ситуації з компактними смартфонами?

Станом на 2023 рік ринок компактних смартфонів не вирізняється особливою різноманітністю. Наприклад, експерти порталу PC Magazine визначають найкращими компактними смартфонами в основному смартфони флагманського сегмента компаній Apple та Samsung, що досить сумна статистика, адже люди, які не хочуть переплачувати за флагмани, по суті, не мають можливості придбати саме компактний смартфон.

В середньому сегменті лідерами ринку є смартфони компаній Xiaomi та Samsung, серед них найпопулярнішими моделями є Samsung Galaxy A53, Xiaomi Redmi Note 10 Pro та відповідно оновлені моделі даних лінійок, в бюджетному сегменті також переважають моделі смартфонів компанії Samsung (лінійка М) та різноманітних китайських компаній, наприклад, Poco m5, також набирають популярності смартфони компаній Tecno, Motorola, Nokia. Можна побачити, що усі телефони досить великого розміру.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Samsung Galaxy s23

Експерти порталу PC Magazine внесли в список компактних смартфонів новий флагман 2023 року Samsung Galaxy s23, розмір дисплея якого становить 6.1 дюймів та габарити 146.3 x 70.9 x 7.6 мм, вага — 168 грамів, не скажу, що це мало, але є і менші смартфони, хоча дивлячись на сучасні тенденції про збільшення телефонів, цього красеня можна внести до межі компактів. Смартфон справді дуже класний, та це і зрозуміло, флагман все-таки, але ціна поки що велика, тому багато хто дивиться в сторону торішньої моделі, щоправда, на європейській версії Samsung Galaxy S22 стоїть Exynos.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Джерело: PC Magazine

ЗРУЧНІСТЬ — це найголовніше

Як було сказано раніше, справді компактних смартфонів досить мало, але що ж таке компактність? Якщо ж говорити загалом, все залежить від розміру руки власника смартфона, але як уже заведено, найбільш звичайними та, можна сказати в сучасному стилі, компактними смартфонами можна вважати смартфони наближені до відмітки габаритів 150 х 70 х 8 мм приблизно.

А чим наближеніший до цих параметрів смартфон — тим зручніше він буде лежати у руці, насправді дані параметри можна уже вважати стандартом. Адже найпопулярніші смартфони флагманського сегмента найбільш наближені до даної межі та ними буде найбільш зручно користуватися масовому покупцю як з великою, так і з малою рукою.

До таких смартфонів зараз належать Samsung Galaxy s23, Iphone 12/13/14. Але є окремий сегмент ще менших смартфонів, наближених до розмірів телефонів років 2012-2015, в часи коли популярними були IPhone 5s, такі телефони не усім підійдуть, але для справжніх поціновувачів справді компактів — це напевно що найкращий варіант, то ж наш сьогоднішній девіз: чим менше — тим краще.

IPhone 13 mini та IPhone SE 2022

В галузі компактних смартфонів все більше людей дивляться в сторону IPhone, в компанії Apple є одразу дві моделі компактних смартфонів – IPhone SE 2022 та IPhone 13 mini.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Hillel IT School.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

IPhone SE 2022 отримав 4,7-дюймовий IPS-дисплей та габарити 138.4 х 67.3 х 7.3мм, з вагою у 144 грами.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
IPhone SE 2022 (дизайн повторює IPhone 8)

Якщо ж IPhone SE 2022 досить нішевий продукт і придбають його або справжні фанати айфонів часів IPhone 8, або фанати IPS екранів, то IPhone 13 mini, я вважаю, вартий більше уваги. IPhone 13 mini досі актуальний девайс, це ми можемо побачити по старшій моделі IPhone 13, яка продається великими кількостями завдяки зниженню ціни та залізу, яке тягне усі сучасні ігри.

Також популярність моделі зумовлена незначними змінами IPhone 14 порівняно з IPhone 13, багато хто взагалі не зрозумів нащо купляти найновішу модель, коли візуально вони не відрізняються. Щодо IPhone 13 mini – це, по суті, той самий IPhone 13 тільки в меншому розмірі.

Окрім цього, як ми усі знаємо, IPhone мають значну підтримку виробника, а отже оновлюються досить довго, IPhone X, який вийшов у 2017 році досі отримує актуальні оновлення, що вже говорити про IPhone 13 mini. А чип A15 Bionic забезпечує максимальну продуктивність.

Думаю не варто казати, що смартфони компанії Apple є одними із лідерів по фото та відео можливостям своїх девайсів. Саме через камеру багато хто обирає дані смартфони. Порівняно з android смартфонами камера фотографує добре в будь-яких умовах, не потрібно зайвий раз лазити в налаштування. По відео можливостям, загально визнано, даний смартфон найкраще, що може бути.

А ось батарея не дивує, та і не має, — всього 2406 мА∙год. Хоча багатьом “компактним” андроїд флагманам IPhone 13 mini дійсно програє за автономністю, але як ми уже зазначали, це найменший телефон, який на цей час можна купити. Але смартфону спокійно вистачає на день активного використання і це я кажу як користувач даного смарта не є при цьому фанатом бренду.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Hillel IT School.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Щодо ціни смартфона, вона останнім часом дуже плаває, але в середньому в Україні за базову версію просять від 29 тис. грн, що є досить непоганою ціною, різниця зі старшою моделлю – 100 доларів, що є стандартним для компанії Apple.

IPhone 13 mini ідеально розміщується в долоні та нагадує часи IPhone 5, який був дуже популярним.

А пам’ятаєте, коли вийшов IPhone 6 та IPhone 6 plus? Багато кому не сподобалося збільшення розміру девайсу. Хоча є й інша сторона, дані телефони стали найпродаванішими у світі. А пізніше смартфони у розмірах все росли та росли…

Шкода, що компанія Apple перестали випускати лінійку компактних флагманів IPhone mini. А, можливо, це майбутній SE?!

Asus Zenfone 9

Якщо ж пошукати альтернативи дійсно компактних смартфонів на android серед флагманів, тут усе дуже складно, у флагманському сегменті найменшим телефоном вступає Asus Zenfone 9, але, по-перше, особливою популярністю він не відрізняється через досить дивні дизайнерські рішення та те, що офіційно його знайти неможливо, по-друге, він все одно більший за IPhone 13 mini, на ньому встановлений 5.9-дюймовий дисплей проти 5.4-дюймового на IPhone, тому він більше наближається за габаритами до iPhone 13 та Samsung Galaxy S23.

Щодо габаритів Asus Zenfone 9 – 146,5×68,1×9,1 мм, вага — 169 г. Так, це справді найменший флагман на android, та і свої переваги він також має, наприклад, 120 Гц  дисплей, чого навіть немає на IPhone 14, Apple 120 Гц встановлює лише на свою найдорожчу лінійку Pro та Pro Max, окрім цього на Asus досі присутній 3.5 роз’єм для навушників, також користувачі вирізнять досить довгий час автономної роботи даного девайсу, чим не може відзначитись значно менший IPhone 13 mini, та і в цілому цікавий девайс, особливо хто полюбляє незвичайні смартфони. З мінусів можна виділити досить великі рамки навіть в порівнянні з IPhone 13 mini.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Порівняння габаритів Asus Zenfone 9 та IPhone 13 mini. Джерело: https://www.xda-developers.com/asus-zenfone-9-review/

Що у нас є щодо середняків?

Motorola edge 30 neo

З середнім сегментом ситуація інша, адже тут в принципі немає компактів, але є одна цікава модель, наближена до компактних розмірів. Motorola edge 30 neo – середньобюджетний смартфон, який відносно своїх конкурентів має досить компактні розміри та дисплей 6.28 чудової якості. Габарити як для середняка вражають, а саме: 152.9×71.2×7.75 мм, вага — 155 г. Давно ви бачили смартфон за 13 тис. грн з такими габаритами?

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Motorola edge 30 neo

Насправді відгуки у смартфону досить схвальні, але на українському ринку смартфон не отримав великої підтримки, в цілому Motorola у нас не дуже популярна. Але по формфактору смартфон справді класний, вибір кольорів теж досить великий, особливо має гарний вигляд у фіолетовому кольорі.

Окрім цього виробник реалізував цікаве рішення вмонтувавши навколо модуля камери підсвітку. Щодо його характеристик, то тут трохи не так все радує, Motorola отримала процесор Qualcomm Snapdragon 695, що для даної ціни досить слабкий процесор, хоча такі телефони наврядчи люди купують для ігор, а у звичайних користувацьких задачах смартфон просто літає, але хотілося б більшого.

Трохи тролингу IPhone, але Motorola edge 30 neo отримав дисплей у 120 Гц та батарею 4020 мА∙год (внаслідок і більшого розміру), але покупці справді відмічають досить довготривалий час автономної роботи, можливо, саме через достатньо енергоефективний процесор.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Motorola edge 30 neo

Серед його мінусів, пластиковий корпус та оновлення android приходять із затримкою, про інші мінуси покупці не пишуть, то ж смартфон дійсно вартий уваги, якщо комусь потрібен хороший невеликих розмірів смартфон за адекватні гроші.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Motorola edge 30 neo

Sony Xperia 10 IV

Окрім цього в середньому сегменті можна знайти Sony Xperia 10 IV, але тут ще менше прихильників через витягнутий дизайн, щоправда, варто визнати, такий смартфон дійсно добре лежить в руках. Дисплей даного смартфону становить 6″.

Його габарити 153 x 67 x 8.3 мм, а вага становить — 161 г. Процесор такий же як у Motorola – Qualcomm Snapdragon 695, це уже якийсь тренд серед компактів встановлювати саме цей процесор. Радує акумулятор в цілий 5000 мА∙год.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Sony Xperia 10 IV

Pixel 6a та 7а

Серед смартфонів не те щоб компактного розміру, а адекватного, також користувачі вирізняють Pixel 6a (152,2×71,8×8,9 мм, вага — 178 г) та 7а (152 ×72.9×9 мм, вага — 193.5 г), дані смартфони в основному беруть за фото можливості та стабільність системи. Варто зазначити, що старші моделі Pixel 6 та 7 досить наближені до даних габаритів, але прихильників у них менше.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Pixel 6a та Pixel 7a

Xiaomi 12 та 12X

На межі відносно компактів можна б було також виділити чи то флагмани, чи за ціною за сучасними мірками уже середняки – Xiaomi 12 та 12X, але смартфони на цей час досить складно придбати, особливо це стосується старшої моделі, але хто зможе знайти, ось їх габарити – 152,7 х 69,9 х 8,16 мм, вага – 176 г.

Дисплей становить 6,28 дюйма, глобальна різниця між даними моделями лише в процесорі, старша модель отримала Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, молодша, 12X,Qualcomm Snapdragon 870. Xiaomi 12X має ціну від 17 тис. грн. До речі, дані смартфони нагадують Samsung Galaxy S20, який у свій час теж був досить компактним (151.7 x 69.1 x 7.9 мм).

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Xiaomi 12

Досить великий фактор, на який мало хто звертає увагу — це вага. Навіть відносно компактні смартфони досить багато важать, серед сьогодні розглянутих, за вагою найкраще себе показали IPhone 13 mini, Motorola edge 30 neo (якраз коштом пластмасового корпусу) та найбільш наближений до них Asus Zenfone 9 та Samsung Galaxy s23.

Щодо габаритів Iphone 13 mini в порівнянні з Iphone 13, ось такі дані ми маємо, тут без зайвих слів:

  • iPhone 13 mini: 131,5, × 64,2, × 7,65 мм (вага – 141 грам)
  • iPhone 13: 146,7 × 71,5 × 7,65 мм (174 г)
  • Samsung Galaxy S22: 146 × 70.6 × 7.6 мм (168 г)

Так-так, за габаритами та вагою мій Samsung Galaxy S22 навіть краще себе показує за iPhone 13.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
Samsung Galaxy s22, IPhone 13, IPhone 13 mini

Можливо, українцям не потрібно компактні смартфони?

Справді, смартфони відносно невеликих розмірів не вирізняються популярністю як в Україні, так і в цілому у світі, тому що у більшості задачах смартфони з більшою діагоналлю зручніші, а також користувачів компактних флагманів завжди бентежить питання щодо батареї.

Щодо саме України, люди стараються придбати так званий “топ за свої гроші”, до таких телефонів в основному належать Iphone 11 та вищі моделі особливо на б/у ринку, Pixel 6a, різноманітні смартфони Xiaomi та Poco, такі як Poco X5/F5/ та їх про версії, більш бюджетні Xiaomi Redmi Note 12 Pro та інші, найбільш популярними звичайно ж є IPhone.

У нас стараються купити телефон “на подовше” тому багато хто не хоче купляти android смартфони, через те, що переживають за програмну підтримку та у багатьох давно є думка, що андроїд смартфони “глючать”, що уже давно не є так. Так працює і з розміром також, багато хто боїться купляти смартфон маленького розміру, тому що думає: а що як буде надто малим, або чи вистачить батареї на цілий день.

Чесно кажучи, я дуже люблю компакти, їх зручно носити у кишені, тримати у руці, фотографувати не тримаючи двома руками, зручно набирати текст однією рукою, але у таких смартфонів є і свої мінуси, серед яких: менший час автономної роботи, незручно споживати деякий контент, як ось, наприклад, відео, незручно грати ігри, але, з іншої сторони, — поціновувачі таких смартфонів і без того знають усі їх мінуси.

Чому iPhone 13 mini єдиний та найкращий компактний флагман
iPhone 13 mini

Габарити та початкова ціна смартфонів зі статті:

  • iPhone 13 mini 131,5, × 64,2, × 7,65 мм, вага – 141 г (29 тис. грн)
  • iPhone 13 146,7 × 71,5 × 7,65 мм, вага — 174 г (31 500 грн)
  • IPhone SE 2022 138.4 х 67.3 х 7.3мм, вага — 144 г (17 тис. грн)
  • Samsung Galaxy s23 146.3 × 70.9 × 7.6 мм, вага — 168 г (36 тис. грн)
  • Samsung Galaxy S22 146 × 70.6 × 7.6 мм, вага — 168 г (27 тис. грн)
  • Asus Zenfone 9 146.5×68.1×9.1 мм, вага — 169 г (приблизно 25 тис. грн)
  • Motorola edge 30 neo 152.9×71.2×7.75 мм, вага — 155 г (13 тис. грн)
  • Sony Xperia 10 IV 153 x 67 x 8.3 мм, вага — 161 г (приблизно 13 тис. грн)
  • Pixel 6a 152.2×71.8×8.9 мм, вага — 178 г (приблизно 14 тис. грн)
  • Pixel 7а 152 ×72.9×9 мм, вага — 193.5 г (приблизно 21 тис. грн)

Так, безумовний лідер iPhone 13 mini, як за габаритами, так і за вагою, але ціна теж досить не мала.

П.С. Читайте більше від Борувки за посиланням!

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: