Дописи 20.09.2023 о 12:20 comment views icon

Історія моїх (і не тільки моїх) ноутбуків

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg

VladisLove

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

З 2007-2008 років до Сьогодення в моїх руках побувало 6 ноутбуків різних марок, і якщо так можна сказати, різних ідеологій. Оскільки, хтось може стільки й не мав, тому я повідаю Історію своїх ноутбуків. І звісно, розкажу про різні випадки, що були з моїми та ноутбуками знайомих. Скажемо так, щоб передати свій досвід до читачів. Надіюсь, вони не будуть повторювати помилок з історій 🙂

Частина фотографій будуть взяті з Інтернету. Причина – 10+ років пройшло, свої просто не залишились. Додаткові технічні характеристики я не памʼятаю, тому можуть бути не точними. Ну і трохи з датами можу плутатись. Про ноутбук №6 нічого писати не буду — він і так всім набрид. Хіба що в окремій статті 😉


Ноутбук MSI EX600 – мій перший ноутбук.

Після продажу свого першого ПК (ще на одноядерному Pentium 4 2,4GHz; десь в мої 9 років зʼявився) став вибір купівлі нового компʼютера — чи знову збирати новий системний блок або купити готовий ноутбук. Оскільки збирати його не дуже хотілося (я ще школяр, батьки не знають «що і як», багато грошей немає), то вибір став у вигляді купівлі ноутбука. Ноутбук все ж таки, виконує концепцію «Все в Одному».

Тому, після пошуків по магазинам електроніки (тоді ще майже не було сайтів-агрегаторів, та і інтернету теж), був куплений MSI EX600 (6500 грн):

Процесор Core2Duo (вже 2 ядра, а не 1)
Оперативна пам’ять / RAM 2 GB (нормальний варіант на той час — зима 2007-2008 рік)
Відеокарта Nvidia 8400m (бо грати на чомусь то потрібно)
Дисплей 15 дюймів

Класичний дизайн тих років. Автор: архівні фото з Інтернету.

Головна місія MSI EX600 – повністю замінити стаціонарний компʼютер. Ну і звісно, потрібно було грати на ньому 🙂

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Його технічні характеристики повністю забезпечувати базові потреби тих часів: працювати з Word та Excel, дивитися відео та слухати музику через вбудовані колонки. Грати також можна було. В мене вже була гра Supreme Commander. Я памʼятаю, що в день релізу (стаття в журналі CHIP підказала дату) був на ринку Петрівка і дуже розчарувався, що її ще не привезли. Гроші назбирав, а гри немає. Купити зміг лише на наступному тижні – 60 грн за дискову ліцензію!

Але в один прекрасний момент, я з другом, під час блукання в магазині електроніки City.com, побачили відеоролик однієї гри в Середньовіччі: з крутою графікою та інтерфейсом, з мечами, тамплієрами… А коли головний герой забрався на коня і поїхав до іншого міста — питання щодо купівлі гри відпали. І як ви могли здогадатися — це був перший Assassin Creed.

Фото Assassin Creed та Supreme Commander.

І після першого ж запуску стало питання модернізації ноутбуку – 2 GB RAM мало для гри. Потрібно 4 GB. Добре, що в моєму ноуті був ще 1 слот для розширення RAM.

Порада: І тут зʼявляється одне з правил при купівлі ноутбуку – оперативної памʼяті (RAM) багато не буває. Вам потрібно дивитися: Чи розпаяна памʼять та чи можна розширити? Скільки слотів встановлено? Скільки максимально підтримується оперативної памʼяті? Звісно, можна ще додати питання щодо тип і частот памʼяті. Надіюся, що Вам не знадобиться настільки сильно бути «в темі».

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Після вимушеного апгрейду, ноутбук і далі радував мене. Але з часом та після ще кількох ігор (Crysis Warhead я пройшов дивлячись вниз, GTA IV також була важкою) мені стало ясно, що потрібно продавати ноутбук і повертатися до купівлі системного блоку.

Ще був 1 сумний досвід у користуванні ноутом. Якось, у нас були гості. І звісно я ж показав можливості ноутбука. Але показував не на компʼютерному столі, а на ліжку. Я показав, залишив його увімкненим і через 30-40 хв згадав про нього. І як ви могли догадатись — він перегрівся і вимкнувся. Нічого наче страшного, але вентилятор/кулер почав значно сильно гудіти після цього.

Порада: не кладіть увімкнений ноутбук на ліжко, диван, тканини, тощо. Не залишайте увімкненим, в режимі сну або гібернації ноутбук при перевезенні в сумках!!! Особливо на довгі дистанції. Наприклад, додому з роботу та навпаки. Звісно, не стосується тих ноутбуків, в яких немає вентилятору/кулера.

Доречі, в ті часи MSI ще тільки заходили на ринок України. Тому ще не було офіційних сервісних центрів. Так що, купувати ноутбуки невідомих китайських фірм не варто навіть зараз. Звісно, ми віднесли свій в сервісний центр, де нам замінили термопасти і гул зник.


Перший і останній НЕТБУК – Samsung N220 Plus.

Після MSI я зібрав собі системний блок (Core i5 750, RAM 4GB, ATI Radeon HD 5770 1 GB) і горя не знав, поки не відбулося 2 події: згоріла моя відеокарта та я пішов в універ.

Як можна логічно подумати, компʼютер з собою в універ не потягнеш. Тому потрібне було легке рішення — основні роботи робляться на компʼютері, а результати домашнього завдання показуються на чомусь простому та легкому. Ну і також нормальна батарея на 4-5 годин роботи.

Тому після недовгих пошуків купили нетбук Samsung N220 Plus (ціна близько 3000 грн):

Процесор Intel Atom
Оперативна пам’ять / RAM 1 GB
Відеокарта близько рівня 0 (720p відео фрізило)
Дисплей 10 дюймів

Головна місія нетбуку — легкий пристрій для переносу і показу виконаних завдань. Тому мінімальна продуктивність, маленький екран, батарея.

Дивіться, що знайшов — огляд від ITC. “Критических недостатков не обнаружено”© Сильно засміявся з цієї фрази 😀  Автор: ITC

І наче всім вимогам відповідає. Але ні, Intel Atom був ЗАНАДТО СЛАБКИМ в плані продуктивності. Тому після 1 семестру навчання було вирішено його продати і купити щось таки потужніше, хоча і в схожому форм-факторі.

Коли хтось згадує чи порівнює щось з Атомом — це чомусь мене дратує. Можливо зараз Атом і нормальний, але злість зʼявляється. Будемо вважати за психологічну травму 🙂


Мій перший ігровий ноутбук – Alienware M11x R1.

Кодове ім’я: “Олень”

Якось йдемо я з батьком по магазину Gigabyte (там і купували MSI, не плутати з іншою відомою фірмою) і тут БАЦ: «А це що таке???». Дизайн не як у всіх, матеріали: метал «по колу» та «шершавий» пластик, клавіатура світиться, напис ALIENWARE світиться, голова і очі інопланетянина горять. Та ще велика інопланетна голова на робочому столі. І це все в різних кольорах!

А це виявився Alienware M11x R1 за ціною в 5500 грн. Подивившись на його характеристики і не скажеш, що він ігровий:

Процесор Core2Duo
Оперативна пам’ять / RAM 4 GB
Відеокарта Nvidia + Intel
Дисплей 11 дюймів

Фото з Інтернету. Автор: Alienware, CNET, AnandTech.

Як бачимо, майже всі характеристики повторюють мій перший ноутбук MSI EX600. Але тут є 1 слово — ДИЗАЙН. Дизайн Alienware тих років схожий на дизайн Lamborghini. Плюс можливість мати досить ексклюзивну річ. А ви бачили багато ноутбуків Alienware вживу? І як можна зрозуміти, через кілька днів я його придбав.

Розпакування. Навіть повірити не можу, що ще десь вони є. Найкраще пакування, що було у мене з ноутбуків: чорна коробка з величезною головою НЛО; інструкція наполовину на англійській, наполовину інопланетною мовою; мішечок для зберігання та перенесення ноутбуку (досі у мене є). Також на нижній панелі була пластина «з іменем», наче ноутбук робив інопланетянин. Саме маленькі деталі дають атмосферу неземного пристрою. А з часу 3:10 – 3:14 можна побачити його головний мінус. Автор: NPRS

З особливостей користування:

  • На нижній кришці є кнопка та індикатори, що показують рівень заряду батареї. Дуже зручно, щоб не вмикати ноутбук;
  • Батарея тримала 6-7 год в енергозберігаючому режимі. В режимі 3D-гри (Assassin’s Creed: Revelation чи кампанія Battlefield 3) – 2 год. Як можна побачити, 2-3 пари по 1,5 год тримав. Не було необхідності носити з собою зарядку;
  • Перший раз зустрів таку особливість з вентилятором/кулером — він може вимикатися. Тобто, поки температура не була вищою 50 градусів, кулер не вмикався. А коли зменшувалась до 35-40 – знову вимикався. Розумно, і це з заводу! Зараз це вже є ноутбуках, але у попередніх моїх ноутбуках такого не було.
  • Для Windows 7 буда окрема тема від Alienware. Все необхідне для налаштування підсвіток вже стоїть.

Той самий “мішечок”, в якому я досі ношу вже третій ноутбук та зображення робочого столу.

Додам трохи дивних рішень, щоб не було відкритого вихваляння:

  • Подвійний(!) глянцевий екран — це його основний мінус. Тобто не тільки екран такий, так ще захисне(?) скло/пластик ще добре відбиває світло. Працювати на сонці — неможливо.
  • Як виправдити попередній пункт? – А ніхто крім Вас не буде бачити екран. Навіть викладач за спиною при мінімальній яскравості. Ви ледь будете бачити самі 😉
  • Його мінус №2 – товщина (2 см) та вага (2 кг). Ігровий ноутбук не може бути «худим» та легким. 
  • Памʼятаю були якісь проблеми з драйверами Nvidia. Там чи спеціальні версії треба було ставити, чи що. Типу, 2 відеокарти (Nvidia та Intel), ось і драйвера подвійні. Можливо, з часом поправили.

Alienware прослужив мені спокійно 2 роки і було вирішено його продати. Причини було рівно 2: Core2Duo вже не так круто звучить, як i3/i5, і набридло тягати 2 кг ноутбук. Хотілось щось по-легше. Не забуваємо, що у мене був основний компʼютер, а ноутбук виконує роль переносного центру показу домашніх завдань.

Отже, Alienware M11x R1 – класний ноутбук-нетбук, але розробники перестали оновлювати характеристики (були ще версії R2, R3). І мені хотілось чогось по-легше. І без глянцевого екрану. До речі, ноутбук швидко купили — ДИЗАЙН і ПІДСВІТКА вдруге зробили своє діло.

Чисто кому цікаво — огляд від Розетки. Автор: Rozetka.

На жаль, зараз ноутбуки Alienware не виглядають, як Чужі та Неземні.

Ну і нащо той Alienware купляти, якщо дизайн майже один в один, як у Lenovo Legion? Автор: Mash IT

Для мене, Ігровий ноутбук — це чудернацький та показний Дизайн та барвиста Підсвітка. Спортивні авто люблять не тільки за швидкість, а й за дизайн 😉


Сенсорний дисплей у ноутбуці? Lenovo S210 Touch.

Після Alienware стало зрозуміло кілька моментів:

  • Хочеться не тяжкий — до 2 кг;
  • З плюс-мінус той же батареєю, але щоб Блок живлення тоді брався з собою. Не порушуючи пункт №1;
  • Продуктивності вистачало для відкриття 4 віртуальних Linux машин (і сама Windows на фоні);
  • 11-13 дюймів та матовий(!) екран;
  • Звісно, не за всі гроші світу.

Після кількох тижнів перегляду стало зрозуміло, що останній пункт досить складний для виконання. Але випадково потрапив в очі ноутбук Lenovo S210. Подивившись на характеристик і ціну, стало ясно, що можна брати:

Процесор Двоядерний процесор i3 (були ще версії з Celeron)
Оперативна пам’ять / RAM 4 GB
Відеокарта Intel
Дисплей 11 дюймів + матовий екран
Вага 1,5 кг + маса Блоку Живлення
Товщина
2,2 см (але під кутами, тому ззовні не виглядає товстим)
Ціна 8600 грн

А це вже мої фото.

Коротко: все теж саме, що було у Alienware, окрім екрану та відеокарти. Металу і підсвітки також не стало 🙁

Як можна побачити у ретроспективі – потужність у секторі малих ноутбуків майже не змінювалась за ті роки. Правильно, куди ж все тепло відводити?

Почну з важливого — батарея. Так, тримав менше, ніж Alienware. Не памʼятаю точно, але на 2 пари (це 3 год) спокійно вистачало. Так, запасу не було. А коли знав, що потрібно більше, чим 3-3,5 год — брався Блок Живлення. А це той самий Alienware по вазі.

І мало не забув його головну фішку — сенсорний екран. Взагалі, я випадково його купив з ним. Бо дивишся: там назва S210, і там назва S210 Touch. В чому різниця? А може Тачпад (Touchpad) вирізали? А він потрібен. Тому різниця була невідома. Плюс він лише почав поставлятися в Україну. А оглядів за кордоном майже не було. Звісно, при купівлі я перевірив роботу ноутбука. Все працювало, і Тачпад також. Чому «Touch» так і не було зрозуміло, поки не пішов в Універ.

Одного разу, мій друг випадково доторкнувся пальцем до екрану, щоб показати щось на схемі/діаграмі. І тут БАЦ — той елемент вибрався. Таки не зрозумівши, що сталося, продовжили далі дивитися на схему. І тут вже я випадково тицяю в екран — знову елемент вибрався. Ми обидва зрозуміли, щось не те. Мишка не підключена, Тачпад не був задітий. Що тут не так…. поки хтось з нас знову не тицьнув в екран. Ми тоді і зрозуміли, що приставка Touch – це сенсорний екран!

Розглянемо переваги сенсорного екрану в ноутбуці. Якщо коротко — їх немає. Майже взагалі. Єдине, що було зручно — в «Косинці» карти пальцем переставляти. І все.

Недоліки — хтось випадково щось захоче показати на моніторі і ткне пальцем. Може щось програма зробить не те (викладачі також потрапляли на цю “вудочку”). Пам’ятаю, що в Диспетчері пристроїв можливо було вимкнути сенсор, але хто знає, щоб тоді відбулося.

Сенсорний екран в звичайному виконані ноутбука з шарніром відкриття на 90-100 градусів не потрібен. А ось у всіляких Lenovo Yoga чи Asus Zenbook/Vivobook Flip, де шарнір монітора повертається на 180+ градусів — чому б ні. Ноутбук в такому варіанті перетворюється в Планшет.

А це ще що за “Чудовиська”? Lenovo Yoga 9i та HP Spectre Fold.

З Lenovo S210 Touch я був більш як 4 років. Взагалі, я пережив початок та кінець ери популярності Ноутбуків 11 дюймів. Зараз цю нішу зайняли Хромбуки.

Будь-ласка, НЕ купуйте Хромбуки. Якщо немає грошей — купіть Б/В з ретельною перевіркою чи Кредит в магазині.


Тут історія моїх ноутбуків закінчується. Починається друга частина — ноутбуки друзів/знайомих за часи навчання в Універі та на Роботі.


Простий робочий клас – Dell Latitude 3570

Виглядає як звичайний бізнес ноутбук 15 дюймів: весь чорний та пластиковий. Екран матовий, TFT, Full HD, 60 Hz. Матриця виграє по швидкості реакції, але кольорова передача — звичайна для TFT.  Загальні характеристики такі:

Процесор Двоядерний процесор і5 6200U
Оперативна пам’ять / RAM 16 GB (збільшено з початкових 8GB)
Відеокарта Intel
Дисплей 15 дюймів
Пам’ять
SSD 1 TB (явно були замінені з HDD 500 GB)

Dell
Один протер серветкою, щоб зробити фото. Клавіатури без кирилиці, тому не з наших країв. Path of Exile йшов поганенько. Треба подивитися, чи тягне хоча б емулятори для мобільних ігор.

Щодо відеокарти — графічний інтерфейс Windows 11 підлагував. Якщо брати Windows 10 Pro (в комплекті) – все нормально. Можливо, графічні драйвера на час виходу Windows 11 ще не були готові. 

Відносно SSD та загального їх стану. Їх точно міняли 2 рази. У нас тут було 4 таких ноутбука після програмістів. SSD мертві на 95-99%, вбили приблизно за 2-3 роки. Також були продавлення Тачпадів, миготіння монітору (шлейф відходить?).

Порада: не купуйте Б/В ноутбуки у програмістів. Якщо купили, можете відразу відкладати гроші на нову памʼять. І дивіться на нові ноутбуки – SSD повинен бути не впаяний в Материнську плату, з можливістю заміни.

Зараз у них заслужений відпочинок після багатьох років (5+) компілювання всіляких програм — стоять вимкнені. Але готові повноцінно встати в стрій — тільки SSD треба поміняти на всяк випадок (вже втретє) 🙂

Історія моїх (і не тільки моїх) ноутбуків

Якщо у Dell бачите такий надпис — майже не працює Блок живлення. Батарею заряджати не буде. В Диспетчері завдань побачите значно нижчі частоти процесора. В моєму випадку – 350 МГц. 🙁


Ноутбук, що мріяв стати Драконом – HP Pavilion DV6

Виглядає наче нормальний, звичайний ноутбук. Але його характеристики були класними на той час:

Процесор Чотирьохядерний Intel i7 2670QM
Оперативна пам’ять / RAM 16 GB
Відеокарта AMD Radeon HD 6770М, 2 ГБ
Дисплей 15 дюймів

Історія моїх (і не тільки моїх) ноутбуків

Скажемо так, що у ті часи (2013-14рр.) не у всіх вдома стояв такий стаціонарний ПК. Але придивимося до однієї головної деталі, яка необхідна для цієї системи — охолодження та вивід тепла з ноутбука.

Історія моїх (і не тільки моїх) ноутбуків

Ось через це «вікно» зліва відбувався вихід тепла з корпусу ноутбуку. Автор: Ferra

Як можна побачити – HP ще ті «винахідники» в поганому сенсі цього слова. Для тих, хто не розуміє масштаб проблеми — ВСЕ ГАРЯЧЕ повітря йшло через цей ОТВІР. Коли граєш, то біля цього отвору можна було одну пару рук гріти! Звичайна пластикова ручка (прозорий пластик та синій стержень всередині) грілась на відстані 30 см від «пащі дракона».

Порада: перед купівлею дивіться на систему охолодження. А при купівлі ігрових та дорогих – ОБОВʼЯЗКОВО. Велика кількість теплових трубок буде вас спасати, але і про вивід гарячого повітря не забувайте.

Я б сказав, на ДУЖЕ ВЕЛИКИЙ ЖАЛЬ, цей ноутбук став жертвою природних обставин — зима змогла «заморозити» його гарячий норов.

Після чергової здачі екзамену на 3-4 години, мій друг виніс його на вулицю та спокійно поїхав з ним додому. Він їхав не перший раз, тому проблеми бути не могло. А вона сталася — ноутбук перестав вдома вмикатися. Після довгих пригод з сервісами (гарантія закінчилась) – вмерла материнська плата. Як потенційну причину — ноутбук завжди гарячий, а на вулиці холодно. Ось і різниця температур вбила щось всередині материнської плати.

Порада по використанню, якою сам користуюсь: якщо ви прийшли з холоду до теплого приміщення – вмикайте ноутбук хоча-б через 15-20 хв. І по випадку вище – виходьте з ним на вулицю після його вимкнення та хоча б часткового охолодження (умовних 5-10 хв). Особливо стосується тих, у кого «гарячий норов». Я також обгортаю його звичайним рушником, щоб ноутбук не сильно замерзав при перенесені.

Після нього був куплений один з дешевших і простих Lenovo. Працює і досі. Хоча, HDD почав вмирати.


Ще про HP, у якого щось пішло не так – HP ProBook 470G5.

Поставили в нього ліцензію Windows 10 Pro та інше необхідне ПЗ. Але через 3 тижні у клієнта перестає працювати Windows. Не повіривши забираю ноутбук і дивлюсь — дійсно, Windows зникла. Файли лежать на диску (вставили флешку з Windows, там через консоль побачили), але Windows немає. Точніше, немає диска С.

Історія моїх (і не тільки моїх) ноутбуків
Сучасний бізнес дизайн.

Як кажуть, не велика проблема — збережемо всі файли на зовнішній диск, знову поставимо Windows, повернемо файли назад. Але не так сталося, як гадалося — встановлюємо Windows, перезапуск, Windows знову нема. Не повіривши очам, ще кілька разів встановлюю. Результат – 0.

“Я вже казав тобі, що таке божевілля? А? Божевілля – це точне повторення однієї і ті є ж дії, раз за разом, в надії … на зміну. Це … є … Божевілля”© В коментарях скажуть звідки 🙂

Вирішив почитати в інтернеті. Як виявляється, не я один зустрівся з такою маячнею. Спробувавши різні підказки і можливі рішення (3 дні витратив і зламав собі голову) я зрозумів — лише сервіс. Гарантія є, нехай розбираються.

Особисто я робив ставки на жорсткий диск. Але в сервісі сказали інше — заміна Материнської плати. Сказати, що у мене був ШОК, це нічого не сказати. Материнку замінили безкоштовно, бо гарантійний випадок.

Порада: купуйте ноутбуки (або іншу складну електроніку) з гарантією. Інакше – лише об стіну і в смітник. Або на запчастини.

Додатково додам — там стоїть HDD, WD серії Green. Саме дешеве і слабке по швидкості. Ноутбук працює вже більше ніж 2 років.


Міг би ще додати кілька випадків, але стаття і так довга. Тому коротко додам про загальні проблеми, що можуть виникнути при користуванні ноутбуками:

  • мертвий Блок живлення (НР 2 чи 3 рази, Lenovo 1 раз, Dell 2-3 рази);
  • розхитані чи зламані петлі монітору (Asus 2 рази);
  • мертва батарея (HP 1 раз, Dell 2 раз);
  • мертвий шлейф монітора (Asus 1 раз, НР 2 рази);
  • з часом почали вмирати HDD/SSD (Dell 4 рази (це ті згадувані вище), Lenovo 1 раз, НР 1 раз);
  • не дочекалися оновлення Windows, тому перевстановлювали ОС (HP 2 рази)
  • проблема з вентилятором/кулером (Sony 1 раз, частково мій MSI).

Це класичні ситуації, які можуть трапитися. Звісно, не хочеться зустрічатися з таким 🙁

Як можна побачили, у всіх виробників бувають проблеми. Ніхто не святий. Особливо відзначилися Dell (програмісти), Asus (кожен раз вдаряли об щось) та ДУЖЕ СИЛЬНО НР (брак і погане інженерне рішення). З Acer проблем не було (3 ноутбука).

Похвалив Acer і на наступний день згадав момент на початку року. На першому фото – Acer Travelmate P215-53 (i7, RAM 16 GB). На другому — якийсь із сучасних Lenovo (кінець 2022р.). Acer, а де решітка?

Попереджаю: у Вас може бути навпаки. Наприклад, НР у Вас будуть хороші, а Dell – погані. Вибірка у мене таки невелика – десь 30 ноутбуків за ВСЕ життя. І в більшості випадків (особливо, за непрацючі монітори) винні користувачі цих пристроїв.

Історія моїх (і не тільки моїх) ноутбуків


Ось приклад зламаного шлейфу дисплею. Звісно, зображення може і не бути. Як перевірити, чи точно шлейф? Підключити зовнішній монітор. Зображення є? – заміна шлейфа/дисплею/їх обох в сервісі. Зображення немає? – дорога в сервіс забезпечена.


До попередніх порад додам ще кілька:

  1. Бережіть батарею. Особливо взимку. Якщо розрядили і довго блукали з нею по холоду — готуйтесь до суттєвої втрати ємності акумулятора та купівлі нового;
  2. Намагайтеся частіше чистити ноутбук. Він вам не стаціонарний, тому місця під пил там значно менше;
  3. Будьте уважні до ноутбуку при перенесенні/перевезенні. Якщо вдарите — можете потрапити на ремонт монітору, шарнірів чи корпусу. Або всього відразу. «Алюмінієвих» це ще більше стосується. 
  4. Нічого мучити ноутбук тим, до чого він не пристосований. Наприклад, генеруванням картинок аніме дівчат на звичайних офісних ноутбуках/ПК;
  5. Не ходіть далеко від ноутбука у людних місцях. Злодії завжди є і будуть.
  6. Коли нічого робити — зробіть резервні копії всього чого тільки можна.
  7. Зайвий раз не відкривайте/закривайте монітор. З часом вмирають шлейфи, пластик відвалюється, болти слабшають. Якщо цікаво, то загугліть “Flexgate”.

Намагайтеся не повторювати помилок, що були тут описані. Вчіться переймати досвід на чужих помилках та проблемах.


Надіюсь, стаття була цікава і пізнавальна. А поки залишаю Вас на якийсь час. 😉

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: