Дописи 01.07.2023 о 18:50 comment views icon

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/S-F-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/S-F-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/S-F-150x150.png

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ПК від
Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Коротко (не дуже) про те, навіщо я придбав ТВ-приставку Xiaomi TV Stick 4K на Android, як вибирав і що зрозумів у процесі експлуатації. Погнали!

ТВ-приставки на Android — специфічний ринок із безліччю підводних каменів. Продукт, на диво, дуже популярний, що провокує величезну різноманітність пристроїв. Щоправда, більшість пропозицій мають сумнівну якість та неповноцінний функціонал. Втім, нічого дивного — ринок ТВ-приставок відсотків на 90 контролюють китайські маловідомі бренди з назвами, що важко вимовляються. Хоча знайти якісний та повнофункціональний пристрій можна. Саме про такий ми й поговоримо.

Якими бувають ТВ-приставки?

Для початку розберімося із ситуацією на ринку. Отже, всі ТВ-приставки можна поділити на дві групи:

  • ТВ-бокси на мобільній ОС Android

Найпоширеніший варіант від китайських маловідомих брендів. У цьому випадку пристрій працює на відносно свіжій операційній системі Android (так, тій самій, що на вашому смартфоні). Але це не означає, що гаджет перетворює телевізор на величезний планшет. Ні, вся справа в оболонці, яка імітує операційну систему телевізорів.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор
© aliexpress.com

Іноді це виглядає і працює непогано, але найчастіше користуватися таким сетапом — сумнівне задоволення. Інтерфейс зазвичай скроєний добре тільки у головному меню. Всі принади такого підходу до розробки пристроїв повністю розкриваються в налаштуваннях — там, наприклад, можна побачити параметри дзвінків і камери (так, на телевізорі)!

Втім, не все так погано – додатки українських відеосервісів встановлюються та працюють добре, YouTube, Twitch – без проблем. А от з іноземними сервісами можуть виникнути проблеми. Наприклад, Netflix може і не завестися – все залежить від наявності відповідної сертифікації (важливо уточнити перед покупкою).

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Чи не єдиною перевагою даного типу приставок є можливість встановлення будь-яких мобільних програм під Android. І в більшості випадків вони будуть працювати – у віконному режимі, з інтерфейсом, що з’їхав, але функціонал зберігається.

  • ТВ-бокси на Android TV

На щастя, Google розвиває операційну систему не тільки для смартфонів, але і для ТВ. Більшість нині представлених на ринку телевізорів працюють на Android TV (або Google TV, але це майже одне й те саме). Так ось, ця категорія ТВ-приставок не намагається винаходити велосипед – тут просто встановлена найпопулярніша операційна система для телевізорів.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор
Інтерфейс Android TV

Очевидна перевага такого підходу полягає в тому, що в цьому випадку за працездатність та розвиток функціонала вашого ТВ-боксу відповідає не лише виробник, а й сама Google. Звучить переконливо, погодьтеся.

Що таке операційна система Android TV? Це дуже схоже на те, що ви можете побачити на своєму телевізорі Samsung (Tizen) або LG (webOS), тільки тут набагато більше свободи та можливостей. Наприклад, ви без обмежень зможете встановлювати будь-які Android-програми за допомогою файлів APK. Щоправда, далеко не всі вони працюватимуть коректно. Втім, йти на такі експерименти нема потреби — операційна система має власний магазин зі значним списком програм, адаптованих під телевізори.

Кому і навіщо потрібен ТВ-бокс?

ТВ-бокс може знадобитися в декількох випадках. Відразу зазначу, що це не якась чарівна скринька, яка зробить із десятирічної LED-панелі сучасний 4K-телевізор з підтримкою HDR. Ні, чудес не буває. Даний тип пристроїв здатний лише змінити та покращити функціонал ТВ по програмній частині. Ось дві типові причини для покупки ТВ-приставки на Android:

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс
  • У вас давній телевізор

І тут навіть не важливо, чи має ваш ТВ розумний функціонал. Просто переконайтеся, що телевізор має роз’єм HDMI. Цього вже достатньо, щоб перетворити будь-який раритет на повнофункціональний пристрій на сучасній операційній системі. За невеликі гроші ви отримаєте доступ до стрімінгових сервісів та інших радощів мультимедійних розваг. Щоправда, на якість картинки це не вплине ніяк. Чудес не буває — не влаштовує зображення, що виводиться на екран, — час купувати новий телевізор.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор
Інтерфейс ТВ 2013 року
  • У вас телевізор не на Android

Топові виробники телевізорів вважають за краще розвивати власні операційні системи для своїх пристроїв. Наприклад, моделі Samsung і LG працюють на чудовому софті, але це тягне за собою низку обмежень. В цьому випадку ви обмежені фірмовим магазином додатків з досить мізерним вибором. Звичайно, тут є всі ліцензовані відеосервіси, але не всім цього достатньо. Купівля ТВ-боксу на Android дозволить значно розширити бібліотеку додатків коштом встановлення ліцензійних (та не дуже) APK.

Отже, у вас старий телевізор із повільним та неповоротким Smart TV? Чи сучасна 4K-панель від Samsung на Tizen? ТВ-бокс не буде зайвим в обох випадках.

Який варіант обрати?

Як ми вже з’ясували, ринок ТВ-приставок величезний та різноманітний. Однак, розібратися в ньому не так вже й складно. Оптимальним варіантом для середньостатистичного покупця очевидно буде пристрій на Android TV з гарантованою наявністю всіх ліцензій та можливістю встановлення програм в обхід Google Play.

Навряд чи когось здивує, що найбільш прийнятним варіантом для покупки є продукція Xiaomi. Китайська компанія виробляє ТВ-приставки у двох формфакторах: бокси та стіки. Функціональні відмінності між ними мінімальні. Різниця лише в наявності (або відсутності) USB-роз’єму для підключення периферії, хоча це не так вже й важливо, як показує практика (про це ще поговоримо нижче).

Отже, фаворитами для покупки можна назвати Smart TV Xiaomi Mi Box і Xiaomi Mi TV Stick 4K. Забігаючи наперед, скажу, що я зупинився на другому варіанті та не пошкодував.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор
Головний екран Android TV

Які альтернативи? Звичайно, не можна не згадати про легендарний Google Chromecast. Функціонально це повний аналог рішень від Xiaomi з єдиною відмінністю – тут встановлена операційна система Google TV (до речі, це стосується й останньої генерації Mi Box, але не торкається TV Stick).

У чому відмінності? Їх не так уже й багато. Ідейно це все та ж Android TV, але з абсолютно новим інтерфейсом. Виглядає він досить спірно, хоч і симпатично. Річ у тім, що інтерфейс тут виступає в ролі білборда для просування контенту платних стрімінгових сервісів. Також Google TV явно поступається Android TV, щодо кастомізації головного екрану. А ще потрапити до магазину додатків можна лише через пошук. У системі немає окремої іконки для запуску Google Play. До того ж є проблеми з голосовим пошуком по сторонніх додатках, які встановлені в обхід магазину.

Крім рішень від Xiaomi та Google можна звернути увагу на аналоги від менш відомих брендів. Наприклад, Ugoos X4Q Pro (на звичайному Android, але з повною сертифікацією Google) або Mecool KT1 (на Android TV). Також, існують преміальні ТВ-приставки NVIDIA Shield TV та NVIDIA Shield TV Pro з відповідним цінником.

На що здатна телеприставка (на прикладі Mi TV Stick 4K)?

Я маю досить давній телевізор Samsung з практично нефункціональним на сьогодні Smart TV (модель 2013 року). До того ж девайс з недавніх пір почав стабільно втрачати WI-FI приблизно кожні 2 години. Причини такої поведінки так і залишилися для мене загадкою. Втім, розбиратися із проблемою сенсу не було. Купівля бюджетної ТВ-приставки одразу вирішила і цю проблему, крім перетворення старого телевізора на сучасний пристрій на Android TV.

Мій вибір – Mi TV Stick 4K. Це бюджетне, портативне та дуже функціональне рішення. Ціна – 2000 гривень в українському ритейлі (у Китаї відсотків на 30 дешевше). Мабуть, це саме той випадок, коли девайс можна рекомендувати без жодних мук сумління. Нижче спробую максимально обґрунтувати свою думку.

Дизайн та комплектація

Mi TV Stick 4K поставляється в яскраво-жовтогарячій коробці з картону сумнівної якості. Так, пакування крихітне, але доречна для такого мініатюрного девайса. Усередині є все необхідне для початку роботи із приставкою. Ну майже все – батарейки до пульта дистанційного керування не поклали. Втім такий огріх можна пробачити, якщо взяти до уваги низьку вартість пристрою.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Отже, в комплект постачання входить сам TV Stick 4K, пульт ДК, блок живлення та провід для його підключення (на жаль, micro-USB), а також приємний бонус – HDMI-подовжувач сантиметрів на 20. До речі, цей подовжувач може виявитися дуже корисним. Уявіть, що ваш телевізор обладнаний відповідними портами лише на тильній стороні, при цьому він кріпиться до стіни. Саме для комфортного підключення стіку за подібних умов бонусний кабель і потрібен.

Зовні Mi TV Stick 4K виглядає симпатично. Комбінація матового та глянцевого пластику може і видає дешевизну пристрою, але до самого дизайну у мене жодних зауважень немає.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Щодо пульта, то зовні він теж непоганий. Подібно виглядають комплектні пульти багатьох сучасних телевізорів. Правда в нашому випадку він виготовлений з дуже тонкого і не найприємнішого на дотик пластику. Кнопки виконані з гуми, що добре. Правда ця гума має слабко виражений ефект “персикової шкіри” (відразу зазначу: відчувають це далеко не всі).

Загалом пульт зручний, але матеріали виготовлення залишають бажати кращого. Не можу сказати, що тримати в руках його приємно, але це не критично. Тим більше, що користуватися комплектним пультом зовсім не обов’язково – є альтернатива у вигляді смартфона, але про це ми ще поговоримо. До речі, наш герой ще й дуже гучно клацає при кожному натисканні.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Для живлення ТВ-стіку використовується звичайнісінький блок на 1 Ампер. Зроблений із глянцевого пластику, в процесі роботи не нагрівається, а більшого від нього і не потрібно. До речі, цікавий факт: комплектний провід не підходить для передачі даних. Він може бути використаний тільки для живлення. Xiaomi знаються на економії, цього у них не відібрати!

Технічні характеристики

Попереджу одразу! Технічні характеристики нашої ТВ-приставки виглядають не переконливо, але лякатися не варто. Це норма для таких пристроїв – потужності цілком вистачає для нормальної роботи. Власне, єдине завдання стіку – відтворення контенту, а для цього цілком вистачить і 2 Гб оперативної пам’яті.

  • 2 Гб оперативної пам’яті.
  • 8 Гб вбудованої пам’яті.
  • 2.4 ГГц + 5 ГГц дводіапазонний Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac.
  • CPU: Amlogic S905Y4.
  • Графічний процесор: Mali-G31 MP2.
  • ОС: Android TV 11.
  • Bluetooth 5.2.

На ринку є ТВ-приставки з більш серйозними характеристиками. Це стосується або преміальних пристроїв з ігровим потенціалом, або ще бюджетніших девайсів з погано оптимізованим софтом. Mi TV Stick працює чудово і на такому залізі.

Підключення та початкове налаштування

Процес підключення та початкового налаштування максимально простий. Це навряд чи займе більше ніж 5 хвилин. Щоправда, є декілька нюансів, про які все ж таки варто поговорити.

Почнемо з того, що у нас є 2 варіанти організації живлення для ТВ-стіку. Обидва вони не ідеальні. У першому випадку ми просто підключаємо комплектний блок через комплектний провід. Тут можуть виникнути непередбачені труднощі з пошуком подовжувача (як це було в мене), адже кабель живлення із коробки не такий вже й довгий – близько 1 метра.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Другий варіант підключення пристрою приємніший з точки зору менеджменту проводів, але прямо впливає на роботу девайса, причому, негативно. Річ у тім, що Mi TV Stick може живитися від USB-роз’єму телевізора. Врахуйте, що йдеться про роз’єм із силою струму не нижче 1 Ампера.

Благо, такий є практично у кожному телевізорі. І все б нічого, але в такому варіанті підключення приставка не занурюватиметься в сон при вимиканні телевізора. Вона повністю відключатиметься. Нескладно здогадатися, що при повторному включенні на нас чекає екран завантаження тривалістю до хвилини. Погодьтеся, це не дуже приємне видовище, якщо ви прийшли додому якраз до початку футбольного матчу.

Я таки віддав перевагу організації живлення через комплектний блок. Комфортність використання тут у пріоритеті. До того ж щодо другого варіанта є питання з безпеки.

Важливий момент! Mi TV Stick не можна приєднати до мережі за допомогою LAN-кабеля. Тільки Wi-Fi! Але не лякайтеся – це не проблема. Девайс чудово тримає мережу незалежно від діапазону. 5 ГГц звичайно краще, але і з 2.4 проблем не виникало.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор
100-мегабітний Wi-Fi, 2 стіни

Отже, ми під’єднали стік до телевізора і вибрали джерело сигналу HDMI (на сучасному телевізорі це відбудеться автоматично). Настав час для першого ввімкнення! Екран початкового налаштування виглядає мінімалістичним. Тут обов’язково потрібно ввести дані для входу до облікового запису Google. Нічого дивного, адже це Android.

З власного досвіду можу порадити не використовувати особистий обліковий запис. Для телевізора краще створити новий або використовувати резервний. Річ у тім, що телевізором зазвичай користуються всі члени сім’ї і це обов’язково позначиться на обліковому записі. Наприклад, в якийсь момент вас можуть здивувати рекомендації YouTube на вашому смартфоні.

Після введення даних облікового запису потрібно під’єднати Wi-Fi, вибрати регіон, налаштувати мову та інші дрібниці. Важливим є наступний крок – девайс запропонує вам налаштувати пульт дистанційного керування.

І цей крок не варто пропускати, адже стік підтримує функцію HDMI CEC, яка дуже спростить вам життя. Швидке налаштування дозволить вам повністю відмовитися від пульта телевізора, адже контролер приставки зможе вмикати/вимикати телевізор, а також керувати гучністю. Це дуже зручно!

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Останній крок у налаштуванні – пошук та процес оновлення операційної системи. Проходить без участі користувача, потрібно просто почекати кілька хвилин. Готово! Можемо починати поглинати контент!

Базовий набір додатків та поради з експлуатації

Отже, наш ТВ-стік підключений, налаштований та повністю готовий до використання. На мій погляд, інтерфейс Android TV має чудовий вигляд. Він мінімалістичний і напрочуд інтуїтивно зрозумілий. Навіть при першому увімкненні всі дії виконуються без роздумів. Що не кажи, але Google великі молодці у плані побудови інтерфейсів.

Базовий набір програм уже попередньо встановлений: YouTube, Netflix – на місці. Звичайно ж, на борту є кілька сумнівних програм від Xiaomi, які неможливо видалити. Але їх можна вимкнути – стандартна практика для Android.

Тепер настав час встановити кілька корисних програм. Благо, у нашому розпорядженні не тільки Google Play, а й змога працювати зі сторонніми APK – можливості безмежні (ну майже)!

Для початку розповім про зручний спосіб встановлення додатків в обхід магазину. Для початку нам знадобиться додаток X-plore File Manager (або його аналог на ваш розсуд). Головне, щоб встановлений файловий менеджер умів працювати з хмарними сховищами. Алгоритм установки додатків дуже простий:

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

  • Звантажуємо необхідні APK-файли на ПК чи смартфон.
  • Завантажуємо їх у Google Диск, використовуючи той же обліковий запис, що і на приставці (або просто відкриваємо доступ потрібному аккаунту).
  • Відкриваємо файловий менеджер на ТВ та знаходимо потрібні файли.
  • Натискаємо “Встановити” та чекаємо кілька десятків секунд.
  • Готово! Програми з’являться у списку встановлених додатків!

З власного досвіду можу порадити кілька корисних застосунків. З ними використання девайсу стане більш комфортним. Тут я не торкатимуся теми ліцензійних стрімінгових сервісів, адже у кожного свій набір підписок.

  • Puffin TV Browser

Використання браузера на телевізорі – сумнівне задоволення. До встановлення Puffin я був повністю солідарний з таким твердженням, але ця програма змінила мою думку кардинально. Цей браузер, хоч і виглядає дивно, але працює чудово.

Навігація сторінками за допомогою пульта реалізована жахливо (як і в інших браузерах), але це не проблема. Puffin має спеціальний додаток для смартфонів, який робить серфінг на телевізорі зручним. Наполегливо рекомендую використовувати саме зв’язку браузер + пульт для браузера. Здивуєтеся, наскільки це вдало реалізовано.

До речі, Puffin TV Browser позиціонує себе безпечним браузером. Він шифрує трафік, що дозволяє оминати регіональні блокування. При цьому обмежень швидкості я не помітив. Ви можете дивитися потокове відео без затримок та буферизації.

  • Button Mapper

Button Mapper – простий додаток, який використовується для єдиної мети — перепризначення дій для кнопок пульта дистанційного керування. Він дозволяє призначити додаткові дії на будь-які клавіші. Наприклад, можна реалізувати запуск якоїсь програми подвійним кліком по кнопці “Додому”. На практиці така можливість виявилася дуже зручною. Кастомізація наше все!

  • Web Video Cast

Звичайно, Mi TV Stick 4K підтримує Chromecast, але трансляція не завжди працює коректно. Це проблема не самого стіку, а технології загалом. Chromecast не дуже любить різні екзотичні формати відео та аудіо. Я стикався з цим неодноразово, тому для стримінгу контенту зі смартфона на телевізор використовую Web Video Cast.

Програму потрібно встановити не лише на ТВ, а й на смартфон. При першому використанні потрібно створити пару, ввівши у відповідне поле короткий код. Далі пристрої будуть з’єднуються автоматично.

Програма дозволяє транслювати на ТБ будь-який контент: завантажене відео, канали IPTV, потокове відео в режимі онлайн. Працює безвідмовно, незалежно від формату та джерела відео.

  • Google TV

Як я згадував вище, мені не дуже сподобався комплектний пульт. Власне, я його використовую не так часто. Програми з Google Play для керування ТВ – чудова альтернатива, яка, до того ж завжди буде під рукою.

Я протестував кілька віртуальних пультів. Майже всі вони непогано працюють, але вбудований пульт у застосунку Google TV – це справжній діамант. Максимально простий інтерфейс у поєднанні із достатньою функціональністю. Особливо тішить наявність повноцінного тачпада.

Загалом, у магазині додатків чимало цікавого. Встановлюємо набір на свій смак та насолоджуємось нескінченним потоком контенту. Мабуть, варто окремо згадати про додатки з неліцензійним контентом. Так, такі є, їх багато, вони легко встановлюються через APK і чудово працюють. Користуватися такими можливостями, чи ні – вибір кожного. Відзначу лише те, що деякі фільми просто відсутні на легальних сервісах. Де їх дивитися? На це питання відповідь очевидна.

Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор
Тссс…

До речі, з огляду на компактність стіку ви можете без проблем захопити його з собою. Перспектива мати можливість взяти всі свої підписки та додатки у поїздку виглядає не так вже й абсурдно. Підключаєте стік до готельного телевізора, а в якості пульта використовуєте смартфон — непоганий варіант, погодьтеся!

Підсумок

Mi TV Stick 4K – чудовий варіант, якщо ви вирішили оживити свій не найсвіжіший телевізор. Девайс чудово виконує свою головну функцію – надання доступу до контенту, включаючи відео у форматі 4K. Так, не обійшлося без компромісів у вигляді не найприємнішого пульта та абсурдно дешевого кабелю живлення. З огляду на вартість девайсу ці недоліки не виглядають суттєвими.

Моя оцінка: 4.5 з 5! Впевнено рекомендую!

Виграй ігровий ПК від
Xiaomi TV Stick 4K: Android TV у форматі флешки! Пожвавлюємо доісторичний телевізор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: