Новини Наука та космос 16.11.2023 о 11:14 comment views icon

Ad astra🚀 — SpaceX отримала дозвіл на новий запуск Starship вже завтра [Upd: перенесли на 18 листопада]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Найбільша та найпотужніша ракета в історії людства висотою понад 120 метрів (вона ж Starship) готова до другого орбітального польоту — SpaceX, як і очікувалося, після кількох місяців перевірок отримала ліцензію і рішуче налаштована на запуск вже завтра, 17 листопада. Це один із найважливіших і найочікуваніших космічних стартів цього року.

Оновлено [21:29]: Ілон Маск повідомив про перенесення спроби другого орбітального польоту Starship, який спочатку планувався на 17 листопада, на 18 листопада — у зв’язку з необхідністю заміни приводу решітчастих рулів на першому ступені Super Heavy. Для цього доведеться знову розібрати систему.

Переліцензування програми Starship почалося майже одразу після вибухового у прямому сенсі дебютного польоту у квітні і тривало близько 7 місяців — 15 листопада Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) видало SpaceX нову ліцензію і тепер компанія Ілона Маска має всі дозволи на другий орбітальний політ системи Starship Super Heavy. Комісія FAA дійшла висновку, що SpaceX відповідає всім вимогам щодо безпеки, охорони навколишнього середовища, соціальної політики та фінансової відповідальності.

Раніше FAA зобов’язало SpaceX внести 63 зміни в конструкцію РН та космодрому перед наступним запуском надважкої ракети-носія Starship. І відтоді SpaceX провела серйозну роботу над помилками та внесла понад 1000 змін — з врахування досвіду, отриманого під час першої спроби, що завершилася вибухом та серйозними руйнуваннями майданчика (детальніше про цю подію — розповідали в окремому квітневому матеріалі на сайті).

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора
Ad astra🚀 — SpaceX отримала дозвіл на новий запуск Starship вже завтра [Upd: перенесли на 18 листопада]
План польоту Starship IFT-2. Офіційний сайт SpaceX

Для місії Starship IFT-2 використовуватимуться 70-метровий прискорювач/перший ступінь Super Heavy B9 та 50-метровий космоліт/другий ступінь Starship S25 —  система вже кілька разів збиралася докупи й пройшла всі ключові етапи підготовки до запуску, включно з WDR-тестом (генеральна репетиція передстартового відліку зі всіма етапами, включно із заправкою, без запалювання двигунів). І, ясна річ, SpaceX транслюватиме цю важливу подію наживо на офіційному сайті та YouTube Twitter/X — двогодинне стартове вікно відкриється о 15:00 за київським часом і поки що прогноз погоди сприятливий (та все ще може змінитися). Раніше Ілон Маск оцінював ймовірність виходу Starship на орбіту під час другої спроби досягне орбіти у 60%.

Анімація гарячої схеми розділення ступенів Starship, коли запалювання двигунів другого ступеня відбуватиметься ще під час роботи частини двигунів першого

Команда інженерів до другої спроби серйозно модернізувала стартовий майданчик та всю інфраструктуру космодрому у Бока-Чика, де зосереджена розробка РН. Ми детально розповідали про ключові зміни та особливості другого орбітального польоту Starship позавчора — в окремому матеріалі.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: