Новини Наука та космос 07.09.2023 о 11:30 comment views icon

Найбільша ракета в історії. SpaceX знову зібрала докупи Starship, а Маск заявив про готовність до нового старту (треба лише дозвіл FAA)

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

6 вересня SpaceX знову зібрала повноцінний прототип ракети Starship з обома ступенями (70-метровий прискорювач/перший ступінь Super Heavy B9 + 50-метровий космоліт/другий ступінь Starship S25) — після всіх перевірок інженери за допомогою вже відомої 140-метрової вежі-крана Mechazilla повноцінно з’єднали обидві частини ракети, а Ілон Маск відзвітував щодо повної готовності до нової спроби запуску. Дати другого орбітального польоту Starship все ще немає — потрібно ще дочекатися видачі дозволу Федерального авіаційного управління США (FAA).

Оновлено [8 вересня 18:01]: FAA завершило розслідування та зобов’язало SpaceX впровадити 63 «коригування» перед наступним запуском надважкої ракети-носія Starship, щоб «забезпечити захист громадської безпеки». На момент публікації звіту за підсумками розслідування 57 із 63 пунктів SpaceX вже виконала (скан таблиці з пунктами нижче), а решта 6, за словами Ілона Маска, стосуються майбутніх випробувальних польотів. Тому очікуємо нову ліцензію та оголошення дати другого випробувального польоту Starship.

Starship Full Stack

Як завжди, за процесом встановлення Starship  на Super Heavy можна було спостерігати наживо у кількох трансляціях, які охочі тепер можуть переглянути у записі. Ось, наприклад, стрім популярного каналу NASASpaceflight, який пильно стежить за розробкою Starship від самого початку.

Запис трансляції NASASpaceflight

Досі SpaceX вже кілька разів збирала 120-метровий Starship у вертикальному положенні разом з прискорювачем Super Heavy. Новий прототип цікавий насамперед проміжним відсіком між прискорювачем і кораблем, завдяки чому ракета побила власний рекорд 120 метрів та стала ще вищою, на пару метрів. Призначення цього відсіку — та сама гаряча схема розділення, коли запалювання двигунів другого ступеня відбуватиметься ще під час роботи частини двигунів першого. Всередині цього відсіку знаходиться тепловий екран, який в поєднанні із перфорованими бічними стінками має забезпечити ефективне відведення розпечених газів назовні та захист цілісності першого ступеня під час «гарячого» розстикування.

Офіційні фото

Офіційне відео

От коли Starship полетить, тоді й поговоримо

Перша спроба Starship досягнути навколоземної орбіти 20 квітня 2023 року попри вдалий початок зрештою завершилася вибухом — відразу старту кілька двигунів самовільно відключилися і до етапу роз’єднання ступенів система не дійшла; її підірвали командою з центра керування після досягнення максимальної висоти 39 кілометрів. Детальніше про цю подію — розповідали в окремому квітневому матеріалі на сайті.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Відтоді SpaceX провела серйозну роботу над помилками в межах підготовки до другої спроби — команда інженерів серйозно модернізувала стартовий майданчик та всю інфраструктуру космодрому у Бока-Чика, де зосереджена розробка РН. Зокрема, безпосередньо під стартовим столом встановили масивну сталеву пластину з безліччю невеличких отворів, через які під тиском розпорошується великий об’єм води. Нова система відведення газів та гасіння полум’я, яка в дії нагадує гігантський душ, раніше пройшла кілька тестів — вона має звести нанівець негативний вплив реактивного струменю від трьох десятків двигунів Raptor 2; минулого разу він розтрощив посилену бетонну основу стартового столу, утворивши під ним величезний кратер, а уламки каменів, які розліталися на десятки метрів навколо, наробили немало шкоди як інфраструктурі космодрому, так і прилеглим територіям.

Фактично на сьогодні SpaceX пройшла всі ключові етапи підготовки до другої спроби запуску Starship на орбіту — раніше команда провела усі необхідні наземні тести, включно з вогневими випробуваннями прототипів корабля та прискорювача. Ба більше, перший ступінь Super Heavy B9 навіть випробували повторно — вдруге лише два двигуни із 33 передчасно вимкнулися, а інші пропрацювали всі 6 секунд. Окрім того, SpaceX вже отримала ліцензію на зв’язок зі Starship від Федеральної комісії зв’язку (FCC) — вона діятиме з 7 вересня 2023 року по 23 лютого 2024 року.

Усе-таки, коли Starship знову полетить і які шанси на успіх

Команда інженерів Starship до другої спроби орбітального запуску внесла понад 1000 змін — з врахування досвіду, отриманого під час першої спроби. Водночас Ілон Маск наприкінці червня розповідав, що ймовірність того, що Starship на цей раз досягне орбіти складає 60%, а сам запуск може відбутися вже за 6 тижнів (так, Маск вчергове нагадав, що його прогнози не дуже точні).

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

Наразі затримка лише за FAA, яка ініціювала переліцензування Starship після подій першого запуску — регулятор поділився апдейтом 6 вересня, де констатував, що «розслідування події зі Starship (запуск 20 квітня) залишається відкритим» і дозвіл на новий запуск SpaceX отримає лише після того, як внесе «коригування, визначені під час розслідування аварії, та повністю відповідатиме нормативним вимогам програми переліцензування». Серед іншого, SpaceX потрібно вирішити технічний момент, пов’язаний із 40-секундною затримкою між відправленням сигналу та виконанням команди самознищення ракети.

Приблизно місяць тому SpaceX надіслала FAA звіт з результатами розслідування передчасного завершення місії Starship IFT 01. Як зазначає старший редактор космічної тематики Ars Technica Ерік Бергер, з огляду на поточні обставини, новий запуск Starship малоймовірний раніше другої половини вересня.

  • Starship та Super Heavy — перспективні багаторазові надважка ракета та корабель, що розробляються SpaceX щонайменше з 2016 року для заміни поточного сімейства ракет Falcon та кораблів Dragon та призначені для доставлення вантажів та людей на навколоземну орбіту, Місяць та Марс.
  • Після введення в експлуатацію система Super Heavy + Starship стане найпотужнішою за всю історію освоєння космосу. Ракета зможе доставляти на низьку навколоземну орбіту вантаж масою до 150 тонн повністю багаторазової конфігурації — з поверненням обох частин (70-метрової Super Heavy і 50-метрового Starship) на Землю, а також можливістю стикування і дозаправлення на орбіті.
  • SpaceX наразі продовжує розробляти за контрактом NASA варіант Starship для місячної програми Артеміда, яка передбачає пілотований політ і висадку на Місяць. Наприкінці 2022 року NASA обрало SpaceX Starship для другої висадки екіпажу на Місяць за програмою «Артеміда» — вона очікується не раніше 2027 року.
  • Також SpaceX планує використовувати Starship для запуску нового покоління інтернет-супутників Starlink V2.0. Окрім того, SpaceX планує відправити на Starship до Місяця (обліт без висадки) туристичну делегацію на чолі з японським мільярдером (місія DearMoon) — місію вже кілька разів переносили, оскільки ракета поки не готова. Ще одна туристична місія на Starship входить у програму Polaris, але поки що немає ні подробиць, ні навіть приблизних термінів.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: