Новини Софт 11.11.2022 о 16:12 comment views icon

До бюджету України з початку року надійшло понад 4 млрд грн «податку на Google»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

З початку 2022 року до бюджету України надійшло 4,129 млрд грн завдяки так званому «податку на Google», повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев у своєму Telegram-каналі.

9 листопада 2022 року завершився термін подання декларацій з «податку на Google» компаніями-нерезидентами за третій квартал 2022 року — за підсумками майже 40 млн дол. США або 1,5 млрд гривень підлягає сплаті до державного бюджету. Як зазначає Данило Гетманцев, найбільші суми були сплачені Google Commerce Limited, Apple Distribution International Limited, Google Ireland Limited. Раніше голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики також виокремлював внесок платформи продажу контенту для дорослих OnlyFans, яка сумарно заплатила $890 тис. податків. Водночас ще досі в законодавстві є кримінальна відповідальність за публікацію та розповсюдження власного еротичного контенту.

Нагадаємо, «податок на Google» —  це ПДВ у розмірі 20%, які з 1 січня 2022 року зобов’язані сплачувати великі компанії-нерезиденти з електронних сервісів, що надаються в Україні. Відповідно до чинного законодавства, всі іноземні ІТ-компанії без офіційного представництва в Україні зареєструватися платниками податку на додану вартість за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. Від сплати ПДВ звільняються лише операції з постачання послуг з дистанційного навчання через інтернет (якщо мережа використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем) та окремі освітні сервіси.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: