Новини IT-бізнес 08.11.2023 о 10:56 comment views icon

Підрядники Google не хотіли вичитувати «‎непристойні підказки» Bard — і тепер об’єднуються у профспілку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Контрактні працівники хочуть приєднатися до профспілки Alphabet, але Google заперечує і каже, що не є прямим роботодавцем.

Підрядники, які допомагали навчати чатбот Bard та писали довідки для Google, у понеділок проголосували за створення профспілки. Нині вони працюють за контрактом через Accenture, але об’єднуються, щоб домогтися кращих умов праці.

Підрядники приєднаються до профспілки працівників Alphabet, яка представляє інтереси працівників Google і її материнської компанії. Вперше спроба об’єднати профспілки була здійснена у червні, коли контрактних працівників залучили до роботи на чатботом. За даними Bloomberg, у межах роботи контрактні працівники мали «обробити непристойні та образливі підказки» Bard, після чого один з підрядників подав скаргу до відділу кадрів Accenture і завдання передали іншим працівникам у Манілі.

Лише через кілька тижнів після того, як контрактники оголосили про свою кампанію з об’єднання в профспілки, десятки підрядників були звільнені (близько 40 зі 120 працівників загалом).

«Ми організувалися, щоб мати право голосу щодо наших умов праці», — каже Джен Хілл, дизайнер Google Help і член профспілки працівників Alphabet. «У відповідь Google намагалася усунути свою відповідальність перед нами як наш роботодавець, а також звільнила десятки членів нашої команди».

Підрядники класифікують Google як «спільного роботодавця» разом з Accenture — тобто обидві компанії тісно співпрацюють із працівниками та можуть нести відповідальність за поводження з ними. Однак Google стверджує, що не є прямим роботодавцем.

«Ми не заперечуємо, щоб працівники Accenture створили профспілку. У нас є багато контрактів з об’єднаними постачальниками. Однак, як ми чітко заявили в нашому зверненні до Національної ради з трудових відносин, ми не є спільним роботодавцем, оскільки не контролюємо умови працевлаштування чи умови праці — це питання між працівниками та їхнім роботодавцем, Accenture», — розповів представник Google Кортні Менчіні.

У зверненні до Національної ради з трудових відносин Google стверджує, що Accenture «самотужки» визначає робочі графіки працівників, класифікацію посад, запити на відпустку та оплату праці. Прессекретар Accenture Дейрдре Блеквуд сказав, що компанія визнає «право її людей на створення профспілок або приєднання до них» і «продовжить брати участь у процесі Національної ради з трудових відносин».

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Google вже давно критикують за її ставлення до контрактників, і вони все частіше починають об’єднуватись у профспілки. У квітні підрядники, які працювали над YouTube Music, теж проголосували за створення профспілки, а Національна рада з трудових відносин постановила, що Alphabet слід класифікувати як спільного роботодавця. Водночас Google відмовляється вести перемовини з працівниками в рамках процесу укладання контракту.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: