Новини Пристрої 03.11.2022 о 11:17 comment views icon

Працівник Apple “заробив” $17 млн протягом 7 років роботи в компанії – на “відкатах” та фальсифікації рахунків

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Ексспівробітник Apple визнав себе винним у реалізації шахрайських схем – нині йому загрожує до 25 років ув’язнення.

Дхірендра Прасад прийшов у компанію у 2008 році  – його найняли для роботи в глобальному ланцюгу постачання послуг. Серед основних обов’язків Прасада були закупівля послуг та запчастин у постачальників Apple (з деякими він реалізував шахрайські схеми спільно).

З 2011 року Дхірендра починає приймати “відкати”, фальсифікувати рахунки-фактури та викрадати компоненти. Згідно з матеріалами слідства, співробітник заручився підтримкою принаймні двох постачальників Apple. Протягом 10 років “подвиги” Прасада лишались непоміченими, аж доки у 2018 році Apple не викрила нестачу 17 млн доларів та не звернулася до суду.

Одна зі схем, у якій зізнався Прасад, передбачала постачання материнських плат до компанії під назвою CTrends, якою керував Дон Бейкер (також визнав себе винним в окремій федеральній справі). Бейкер отримував коробки та викрадав з них запчастини. Далі Прасад складав замовлення на закупівлю, а його спільник заповнював його вилученими компонентами та фальшивими рахунками-фактурами. Потім ці двоє ділили гроші.

В іншій шахрайській схемі Прасад відправляв запчастини зі складу в Неваді, що належить Apple, компанії Quality Electronics Distributors (інший постачальник Apple, яким керував Роберт Хансен). Хансен перепаковував компоненти та відправляв їх назад на склад із підробленими рахунками-фактурами, а Прасад фальсифікував замовлення на закупівлю. Хансен також визнав себе винним на окремому слуханні.

За 7 років шахрайства в Apple Прасаду довелося створити підставну компанію, щоб приховати свої фальшиві ділові операції, які часто стосувалися сотень тисяч доларів. Прасад спрямовував платежі від Бейкера та Хансена в цю фірму, а ті списували витрати на податкові відрахування. Міністерство юстиції США стверджує, що Прасад і його однодумці обікрали Службу внутрішніх доходів (IRS) на понад 1,8 мільйона доларів.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Hillel IT School.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Винесення вироку заплановано на 14 березня 2023 року. Прасаду може загрожувати до 20 років ув’язнення за шахрайство в Apple і ще 5 років за звинувачення в омані IRS.

Apple звільняє віцепрезидентку онлайн-магазину та керівницю підрозділу IS&T – за місяць з компанії пішли вже 4 топменеджери (всі – жінки)

Джерело: Techspot

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: