Новини Пристрої 03.11.2022 о 11:17 comment views icon

Працівник Apple “заробив” $17 млн протягом 7 років роботи в компанії – на “відкатах” та фальсифікації рахунків

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Ексспівробітник Apple визнав себе винним у реалізації шахрайських схем – нині йому загрожує до 25 років ув’язнення.

Дхірендра Прасад прийшов у компанію у 2008 році  – його найняли для роботи в глобальному ланцюгу постачання послуг. Серед основних обов’язків Прасада були закупівля послуг та запчастин у постачальників Apple (з деякими він реалізував шахрайські схеми спільно).

З 2011 року Дхірендра починає приймати “відкати”, фальсифікувати рахунки-фактури та викрадати компоненти. Згідно з матеріалами слідства, співробітник заручився підтримкою принаймні двох постачальників Apple. Протягом 10 років “подвиги” Прасада лишались непоміченими, аж доки у 2018 році Apple не викрила нестачу 17 млн доларів та не звернулася до суду.

Одна зі схем, у якій зізнався Прасад, передбачала постачання материнських плат до компанії під назвою CTrends, якою керував Дон Бейкер (також визнав себе винним в окремій федеральній справі). Бейкер отримував коробки та викрадав з них запчастини. Далі Прасад складав замовлення на закупівлю, а його спільник заповнював його вилученими компонентами та фальшивими рахунками-фактурами. Потім ці двоє ділили гроші.

В іншій шахрайській схемі Прасад відправляв запчастини зі складу в Неваді, що належить Apple, компанії Quality Electronics Distributors (інший постачальник Apple, яким керував Роберт Хансен). Хансен перепаковував компоненти та відправляв їх назад на склад із підробленими рахунками-фактурами, а Прасад фальсифікував замовлення на закупівлю. Хансен також визнав себе винним на окремому слуханні.

За 7 років шахрайства в Apple Прасаду довелося створити підставну компанію, щоб приховати свої фальшиві ділові операції, які часто стосувалися сотень тисяч доларів. Прасад спрямовував платежі від Бейкера та Хансена в цю фірму, а ті списували витрати на податкові відрахування. Міністерство юстиції США стверджує, що Прасад і його однодумці обікрали Службу внутрішніх доходів (IRS) на понад 1,8 мільйона доларів.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Винесення вироку заплановано на 14 березня 2023 року. Прасаду може загрожувати до 20 років ув’язнення за шахрайство в Apple і ще 5 років за звинувачення в омані IRS.

Apple звільняє віцепрезидентку онлайн-магазину та керівницю підрозділу IS&T – за місяць з компанії пішли вже 4 топменеджери (всі – жінки)

Джерело: Techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: