Новини WTF 01.11.2023 о 11:19 comment views icon

Штучний інтелект Microsoft покращив статтю The Guardian про загибель жінки… опитуванням щодо ймовірної причини смерті

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Опитування від ШІ пропонувало три варіанти смерті — вбивство, нещасний випадок або самогубство.

Британське видання The Guardian звинуватило Microsoft у «‎завданні шкоди її журналістській репутації» — компанія опублікувала опитування, згенероване ШІ в одній з передрукованих статей газети про смерть молодої жінки у стрічці новин Microsoft Start. Але є нюанс — в опитуванні пропонували обрати варіант, який послужив причиною смерті, що викликало справедливий гнів читачів.

«Це, мабуть, найжалюгідніше, опитування, яке я коли-небудь бачив», — написав один з читачів до того, як розділ із коментарями вимкнули.

Стаття, в якій з’явилось опитування, розповідала про 21-річну тренерку з водного поло Лілі Джеймс, яку знайшли мертвою із травмами голови у Сіднеї. Опитування пропонувало три варіанти смерті — вбивство, нещасний випадок або самогубство. Після незадовільної реакції користувачів, його прибрали.

Штучний інтелект Microsoft покращив статтю The Guardian про загибель жінки... опитуванням щодо ймовірної причини смерті
Скриншот: Axios

Виконавча директорка The Guardian Анна Бейтсон у листі до президента Microsoft Бреда Сміта зазначила, що опитування не лише потенційно засмутило родину померлої жінки, але й завдало шкоди репутації журналістів, які написали оригінальну статтю і яких у коментарях розкритикували читачі. Вона наголосила на важливості «сильної системи авторського права» для видавців, щоб домовитися про те, як їхній контент використовується сторонніми платформами.

The Guardian має ліцензійну угоду з Microsoft, яка дозволяє компанії публікувати статті газети на Microsoft Start. Бейтсон попросила Microsoft не використовувати експериментальну технологію штучного інтелекту поряд із журналістськими матеріалами видання без схвалення та чітко вказувати, коли ШІ використовується для створення додаткового контенту.

Вона також закликала Microsoft взяти на себе відповідальність за опитування, додавши примітку до оригінальної статті.

Це не вперше новинний контент Microsoft, згенерований ШІ, викликає суперечки. У вересні MSN опублікував статтю, згенеровану штучним інтелектом, де померлого 42-річного ексгравця NBA Брендона Хантера назвали «некорисним». У серпні сервіс додав статтю зі списком туристичних місць в Оттаві, де серед іншого, штучний інтелект рекомендував відвідати продовольчий банк.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: