Новини Military Tech 14.11.2023 о 17:37 comment views icon

В Китаї створили робота, який вироблятиме кисень на Марсі — ключову умову для «‎переїзду» людей на Червону планету

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Під час експерименту робот зміг проаналізувати склад марсіанських метеоритів та визначити хімічні речовини, необхідні для генерації кисню — без втручання людей.

«Ми розробили роботизовану систему штучного інтелекту, яка має мозок хіміка», — сказав керівник дослідження Цзюнь Цзян з Університету науки й технологій Китаю в Хефеї, пише Nature News.

Кінцева мета робота-хіміка — знайти розумні способи створення нових сполук із природних ресурсів. Щоб перевірити це, йому доручили згенерувати кисень з води, і наказали використовувати для цього лише марсіанський ґрунт.

Штучний інтелект робота проаналізував склад марсіанських метеоритів за допомогою потужних лазерів і вивчив понад 3,7 мільйона формул, щоб з’ясувати, яка комбінація елементів буде працювати як каталізатор для виробництва кисню.

Потім він перевірив понад 200 каталізаторів, щоб знайти найкращі. Згідно з пресрелізом, для того, щоб таку роботу провела людина, знадобилось би близько 2000 років.

Далі робот розпочав експерименти в лабораторії, щоб перевірити свої припущення, і вже за два місяці створив хімічний каталізатор, який ефективно перетворює воду на кисень.

«У майбутньому люди зможуть створити кисневий завод на Марсі за допомогою хіміка зі штучним інтелектом», — сказав Цзян.

Але існують й інші способи отримання кисню на Марсі, які, ймовірно, будуть більш ефективними. Марсохід NASA «‎Персеверанс» нещодавно продемонстрував, що здатний виробляти кисень із вуглекислого газу, якого дуже багато в атмосфері планети.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Водночас китайський робот відзначається тим, що може виробляти різні хімічні речовини, і може стати незамінним інструментом для освоєння чужих світів. Хоча зрештою, туди ще треба дістатися.

Дослідження було опубліковано в журналі Nature Synthesis.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: