Статті Статті 11.11.2022 о 14:00 comment views icon

Іранські ракети Fateh-110 і Zolfaghar та засоби їхнього ефективного перехоплення

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

У жовтні інформаційний простір розбурхали відомості української розвідки про домовленість p постачання до росії Іраном тактичних балістичних ракет малої дальності Fateh-110 і Zolfaghar. У вівторок, 8 листопада, представник Пентагону генерал Патрік Райдер заявив, що американська сторона не має у своєму розпорядженні відомостей про факт передачі ракет. В адміністрації президента США запевнили, що активно перешкоджатимуть таким постачанням.

Попри це, в інформаційному полі України постачання балістичних ракет Іраном обговорюється чи не як факт, що відбувся. Україна вже зіткнулася з іранськими безпілотниками, тож постачання інших типів озброєння виглядає дуже ймовірними та лячними. Особливо у світлі слів спікера командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната про те, що наша країна не має засобів для ефективної протидії цій загрозі.

Що таке балістичні ракети?

Траєкторія балістичної ракети поділяється на активну та балістичну ділянки. На початку свого руху, піднімаючись на значну висоту, за допомогою системи управління польотом балістична ракета отримує швидкість та напрямок, що необхідні ураження цілі. Після відключення двигуна бойова частина ракети продовжує некерований рух заданою траєкторією.

Примеры баллистической траектории
Приклади балістичної траєкторії

Тактичні балістичні ракети бувають наземного, морського або підводного базування і як правило мають малу дальність польоту – до 1000 км. Саме про тактичні балістичні ракети малої дальності наземного базування йдеться у випадку можливого іранського постачання.

Небезпека балістичних ракет полягає у висоті та великій швидкості польоту. Ракети можуть вражати цілі під кутом, близькими до вертикального. Найкращі ділянки для їх ураження – стартова і завершальна, проте в останньому випадку для підбиття ракети залишається вкрай мало часу.

Ракети Fateh-110 і Zolfaghar

Одноступенева твердопаливна квазібалістична ракета Fateh-110 розташовується на рухомому шасі (6х6, одна ракета). Максимальна дальність польоту – 300 км, вага бойової частини – 650 кг, швидкість – 3 Махи (3675 км/год). Потужність ураження приблизно відповідає двом ракетам “Калібр”, сумно відомим в Україні. Протягом чотирьох поколінь точність ракет удосконалювалася і зараз становить 3 метри.

Ракеты Fateh-110 на иранских военных учениях
Ракети Fateh-110 на іранських військових навчаннях

Більш далекобійною є ракета Zolfaghar – результат подальшого розвитку концепції Fateh. Дальність польоту ракети – 700 км. На відміну від Fateh-110, летить справжньою балістичною траєкторією. У польоті бойова частина відокремлюється від розгінного ступеня. Використовує супутникове чи інерційне наведення. Вага бойової частини – 579 кг, швидкість польоту – 3 Махи. Розміщується на мобільній платформі (8х8, установка з двох ракет).

Ракеты Zolfaghar
Ракети Zolfaghar

В оприлюднених розвідданих вказувалися лише ці два найменування, проте асортимент іранських ракет набагато ширший. Переговори росії та Ірану все ще тривають і остаточно невідомо, які номенклатури озброєння може бути поставлено. Слід також відзначити, що далеко не всі параметри іранських ракет та установок відомі точно і заслуговують на повну довіру.

ракети
Іранські балістичні ракети

Захист від балістичних ракет

Найкращим засобом оборони від балістичних ракет є глобальні системи – такі як Національна ПРО США або комплекс Aegis. Вони включають безліч засобів виявлення різного рівня та велику кількість протиракетних комплексів. Об’єкти ПРО розкидані по всьому світу і включають засоби наземного та морського базування, великі та малі РЛС. Запорукою успіху боротьби проти балістичних ракет є своєчасне виявлення пусків та знищення ракети на початковому відрізку польоту або у фазі після розгону і до входу в атмосферу. Хоча чинні засоби ураження здатні до перехоплення ракети фактично на будь-якій ділянці траєкторії.

Система протиракетної оборони Aegis

ПРО Aegis спочатку була системою морського базування, до якої згодом додалися і наземні комплекси. Призначена для боротьби з ракетами малої та середньої дальності, а також гіперзвуковими. Знищує цілі після етапу розгону. Залежно від типу та дальності польоту цілі застосовуються різні протиракети – SM-3, SM-2 Block IV, SM-6 та GPI.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

Ракети морського базування розташовані на есмінцях та лінкорах США та інших країн у шахтах вертикального базування. Наземні комплекси Aegis Ashore розташовані на різних територіях США, а також у Польщі та Румунії. Японія відмовилася від розгортання наземних систем – з фінансових причин і тому, що через специфіку розташування не могла гарантувати непотрапляння уламків у житлові квартали.

Площадка системы противоракетной обороны NATO Aegis Ashore (AABMDS) в Польше
Розташування наземної системи ПРО NATO Aegis Ashore (AABMDS) у Польщі

Система виявлення Aegis в рамках інтегрованої системи ПРО IBCS дозволяє використовувати радари комплексів ПРО та бойових літаків MIM-104 Patriot, NASAMS, AN/TPY-2 та F-35 Lightning II для покращення виявлення цілей та розширення покриття.

Національна система ПРО США

Національна ПРО включає, зокрема, і систему Aegis. Також до неї інтегровані системи наземної оборони середньої дальності GMD із ракетами GBI та наземні радари. Для боротьби з ракетами у верхніх шарах атмосфери використовується система Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) із ракетами наземного базування. Об’єкти Національної протиракетної оборони розташовані у США, на флоті та в низці інших країн.

Для боротьби з ракетами малої дальності Національна ПРО використовує сухопутні установки Patriot та Hawk із боєприпасами останньої модифікації, бойову систему Aegis з ракетами SM-2 та ізраїльську сухопутну мобільну систему Arrow. Перераховані мобільні комплекси ПРО, а також деякі інші власними силами й в достатній кількості здатні протистояти тактичним балістичним ракетам. В умовах російсько-української війни та вже узгодженого постачання деяких з них вони заслуговують на особливу увагу.

ЗРК середньої дальності MIM-23 Hawk

Комплекси Hawk виробляються з 1960 року у США. За свою історію вони отримали безліч модифікацій та нових боєприпасів. Зокрема, зенітна керована ракета Hawk ILM з оптимізованою бойовою частиною здатна збивати балістичні цілі. Комплекси сумісні з використанням різних типів РЛС, пунктів управління та розподілу вогню, а також іншого допоміжного обладнання – частина з подібної техніки вже працює в Україні в складі інших систем.

Установка Hawk на вооружении Польши
Установка Hawk на озброєнні Польщі

Сучасні модернізовані версії Hawk працюють на відстані перехоплення до 2,5-40 км, перехоплюючи ціль на максимальній висоті 17,7 км. Комплекс є одноканаловим за ціллю – одночасно здатний працювати лише по одному об’єкту.

Установки Hawk різного покоління добре себе показали у близькосхідних війнах на боці Ізраїлю та союзників США. Наразі ЗРК Hawk експлуатуються десятками країн – деякі з них уже пообіцяли поставити ці комплекси Україні.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

SAMP-T

Сучасний європейський ЗРК SAMP-T перехоплює повітряні цілі у радіусі до 100 км, балістичні ракети – на відстані до 25 км. Максимальна висота ураження – 25 км. Багатоканальний ЗРК працює одночасно із 16 цілями. Цифрове управління потребує всього 14 осіб для роботи комплексу. Він включає самохідні чи наземні пускові установки у кількості до 6 од. У кожній з них по 8 ракет. Також до складу комплексу входять РЛС, модуль взаємодії, модуль обслуговування, машини, що перезаряджають, електрогенератори.

Самоходная пусковая установка SAMP-T
Самохідна пускова установка SAMP-T

Ураження здійснюється ракетами Aster 30 з цікавою конструкцією: до адаптованої ракети класу «повітря-повітря» з бойовою частиною до 20 кг додали перший маршовий ступінь та маневрові двигуни. На завершальній стадії польоту працює головка радіолокації наведення ракети, до цього вона управляється радіозв’язком.

Ракети

Кількість вироблених комплексів SAMP-T оцінюється у 40 од. на озброєнні Франції та 20 од. в Італії – союзники могли б передати кілька з них Україні без істотних збитків для власної обороноздатності. Неофіційно відомо, що переговори про це тривають.

MIM-104 Patriot

Широко відомий комплекс ЗРК Patriot, що перебуває на озброєнні США та союзників здатний збивати балістичні ракети малої дальності – з появою серйозно переробленої модифікації PAC-3 це стало основною функцією Patriot в американській системі ПРО. Ракети поєднують спосіб напівактивного самонаведення з радіокеруванням (Track-Via-Missile) – за допомогою спеціально розробленої для комплексу високошвидкісної системи наведення та РЛС AN/MPQ-53/65.

Самоходная пусковая установка SAMP-T
Самохідна пускова установка та радар Patriot

Ракета MIM-104F завдає цілі кінетичне ураження, проте невелика боєголовка з великими вольфрамовими уламками збільшує перетин ураження ракети. У носовій її частині є три невеликі маневрові двигуни для вирівнювання траєкторії та коригування ураження.

Комплекс підтримує можливість руйнування ракет на заданій висоті, щоб уникнути хімічного чи іншого небезпечного зараження від відповідних цілей. Ворожі ракети знищуються на висоті до 40 км. Радіус ураження – до 160 км у комплексів PAC-2, 30 км для балістичних та 60 км для інших цілей – у моделі PAC-3.

Вартість батареї з 4 пускових установок Patriot (існують варіанти з 4 або 16 зарядами) оцінюється приблизно $1 млрд, це один з найдорожчих ЗРК.

ЗРК Arrow або Хец

Ізраїльський ЗРК Arrow у різних модифікаціях протистоїть балістичним ракетам малої та середньої дальності. Батарея складається з 4 установок по 6 ракет у кожній. Багатоканальний комплекс здатний супроводжувати до 12 цілей. Балістичні ракети виявляються у радіусі до 900 км і збиваються з відривом до 100 км.

Ракеты Arrow
Пускова установка Arrow

Передбачається перехоплення цілі другою протиракетою у разі невдачі чи неможливості дальнього перехоплення та у безпосередній близькості від комплексу (8 км). Модифікація Хец-3 передбачає кінетичне ураження цілі, у попередніх поколіннях використовувалося безконтактне ураження.

Ведуться розмови про можливість постачання ізраїльських ЗРК в Україну, але поки що Ізраїль не планує постачати летальну зброю нашій країні.

Винищувачі F-15 та новіші моделі

Сучасні винищувачі здатні нести ракети PAC-3 (MIM-104F), що застосовуються в комплексах Patriot та інші боєприпаси. Льотні характеристики літака F-15 дозволяють ефективно використовувати його для перехоплення балістичних ракет.

Истребитель F-15C ВВС США

Питання про постачання сучасної бойової авіації в Україну поки що не вирішене, хоч і не закрите. Перманентно виникають чутки про навчання пілотів, за заявами американських офіційних осіб, питання знаходиться на столі, за іншими – ідея поки що відкидається. За однією з версій, передача сучасних винищувачів може відбутися лише після війни.

Установки NASAMS та IRIS-T вже описані у наших матеріалах, які можна прочитати за посиланнями. Комплекс IRIS-T, який вже зарекомендував себе на практиці як відмінний засіб ППО, формально не призначений для боротьби з балістичними ракетами, проте експерти припускають таку його можливість.

Зараз Україна має у своєму розпорядженні лише кілька сучасних ЗРК і зовсім не має сучасної бойової авіації. Цього абсолютно недостатньо для протистояння загрозі тактичних балістичних ракет. Якнайшвидше нарощування кількості та номенклатури ПРО, а також інтеграція у єдину мережу допоможуть ефективніше розв’язувати проблему, але підвищать шанси відносно небагато – через значну площу країни та необхідність захищати безліч об’єктів.

Також рекомендуємо велику статтю про ядерну зброю росії та способи їй протистояти:

Ядерна зброя росії – засоби ураження, наслідки ударів та шанси протистояння

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: