Статті Пристрої 20.07.2022 о 13:16 comment views icon

Snapdragon W5 Plus — нарешті справді нова платформа Qualcomm для смартгодинників нового покоління, яка має дати бажаний поштовх Wear OS 3

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Попри те, що переважна більшість сучасних смартгодинників з Wear OS працює на чипах Snapdragon Wear від Qualcomm, сама платформа має далеко не найкращу репутацію. Більшою мірою це пов’язано з невдалою стратегією — досі чипи Snapdragon Wear для натільної електроніки являли собою перепрофільовані варіанти мобільних процесорів, побудовані на застарілих технологіях. І ось зараз Qualcomm повідомила про вихід нових платформ Snapdragon W5+ та W5, які покликані докорінно змінити ситуацію.

Прощавай, Snapdragon Wear

Так, відмовляється від бренду Snapdragon Wear. І хоча цей крок, на перший погляд, може здатися неважливим, ймовірніше за все, він символізує бажання Qualcomm почати все з чистого листа. Новітні платформи W5 Plus і W5 — перші SoC, призначені для натільної електроніки, які вийдуть під основним брендом Snapdragon.

Snapdragon W5 та W5+ — перші чипи, які створені для натільних гаджетів

Snapdragon W5 та W5+ з нуля були розроблені спеціально для натільних гаджетів, тоді як попередні моделі Snapdragon Wear 3100 та 4100 є модифікаціями раніше випущених мобільних платформ Snapdragon для смартфонів. Старший W5+ призначений для розумних годинників преміумкласу, а W5 — для простіших пристроїв, таких як розумні годинники для дітей, фітнес-трекери та корпоративні пристрої.

Технічні характеристики та можливості

Стосовно специфікацій, платформа зберігає гібридну архітектуру, як у Snapdragon Wear 3100 і 4100. Є потужніший головний процесор для важчих завдань та економічний співпроцесор для обробки поточних операцій, який постійно ввімкнений та допомагає економити батарею. Водночас Snapdragon W5+ робить величезний технологічний стрибок — з 12 нм до 4 нм на основному чипі та з 28 нм до 22 нм на співпроцесорі. Для порівняння, Exynos W920, на якому працюють смартгодинники Samsung Galaxy Watch 4, виготовлений за техпроцессом 5-нм, а платформа Apple S7 в Apple Watch Series 7 опирається на техпроцес 7-нм. На папері Snapdragon W5+ виглядає значно цікавіше завдяки новітньому техпроцесу 4 нм.

Snapdragon W5 Plus — нарешті справді нова платформа Qualcomm для смартгодинників нового покоління, яка має дати бажаний поштовх Wear OS 3

Співпроцесор у складі Snapdragon W5+ візьме на себе переважну більшість функцій, за які раніше відповідав основний процесор. Це обробка аудіо, розпізнавання голосових команд для цифрових помічників і сповіщення через Bluetooth 5.3 із низьким енергоспоживанням. Функції відстеження здоров’я, як-от моніторинг сну та частоти серцевих скорочень, також оброблюються співпроцесором. У Qualcomm запевняють, що співпроцесор є достатньо потужним для підтримки локального машинного навчання, але варто дочекатися перших тестів та прикладів використання цих можливостей на практиці.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Snapdragon W5 Plus — нарешті справді нова платформа Qualcomm для смартгодинників нового покоління, яка має дати бажаний поштовх Wear OS 3

Фактично, головний процесор використовується лише для таких інтерактивних функцій, як дзвінки, 3D-циферблати та анімація або GPS-навігація. У порівнянні з Snapdragon Wear 4100 новітній Snapdragon W5+ на 30% компактніше, вдвічі швидше й обіцяє на 50% вищу автономність. За словами Qualcomm, за певних обставин Snapdragon W5+ здатен забезпечувати багатоденну автономність — те, чого досі не вдалося жодному годиннику на Wear OS. Під час брифінгу керівник напрямку натільних гаджетів Qualcomm Панкадж Кедіа розповів, що Bluetooth-годинники з постійно включеним дисплеєм і акумулятором місткістю 300 мА·год отримають приблизно 15 годин додаткового заряду. Оскільки ці цифри базуються на власному внутрішньому дослідженні Qualcomm, поки що важко сказати, наскільки зросте автономність майбутніх серійних смартгодинників.

Перші пристрої на Snapdragon W5+

Мабуть, найважливіша зміна — цього разу довго чекати на нові пристрої не доведеться. Oppo вже підтвердила намір першої випустити годинник на платформі W5 — це буде Oppo Watch 3, який вийде вже у серпні. Водночас Mobvoi повідомила, що наступний TicWatch на чипі W5+ вийде цієї осені. Це помітна та дуже позитивна зміна у стратегії Qualcomm — наприклад, Snapdragon Wear 3100 було анонсовано у 2018 році, але тільки восени 2019 року більшість ключових виробників смартгодинників випустили моделі на базі цієї платформи. З Snapdragon Wear 4100 ситуація була ще гіршою — платформу анонсували влітку 2020 року, але через рік після її запуску вийшло лише два розумні годинники. Навіть зараз на ринку не так багато моделей з Snapdragon Wear 4100.

Перехід на Wear OS 3

Що ж, перехід на Wear OS 3 поки що відбувався далеко не найкращим чином. ОС дебютувала рік тому, але ми досі не маємо точного уявлення, як вона працюватиме на інших смартгодинниках, окрім Samsung. Торішня лінійка Samsung Galaxy Watch 4 з моделей Galaxy Watch 4 та Galaxy Watch 4 Classic досі лишається єдиною на платформі Wear OS 3, якщо говорити про масовий сегмент. Модель Montblanc Summit 3, яка дебютувала минулого тижня, має дуже нескромну ціну €1250 та використовує застарілу платформу Snapdragon Wear 4100, тож її не враховуємо.

А втім, тільки завдяки лінійці Galaxy Watch 4, яка мала шалений успіх, частка Wear OS значно зросла — на травневій Google I/O повідомлялося, що кількість пристроїв на Wear OS, потроїлася у порівнянні з минулим роком. Очевидним є те, що Wear OS потроху підіймається і далі, якщо Google та Qualcomm й надалі все робитимуть правильно, платформа має усі шанси відкусити ласий шматок ринка та послабити позиції Apple, яка довгі роки надійно утримує лідерство та контролює третину ринку. Поки що усі ці позитивні зрушення вселяють оптимізм щодо майбутнього Wear OS. Вже за місяць мають з’явитися Samsung Galaxy Watch 5 (10 серпня відбудеться презентація Unpacked), а восени очікуються Google Pixel Watch, які, за чутками, працюватимуть на не на найновішому чипі Samsung. Майбутнім Google Pixel Watch та іншим смартгодинникам на Wear OS 3 доведеться конкурувати з Apple Watch Series 8, які зможуть вимірювати температуру тіла та отримають нову модель з посиленим захистом для занять екстремальними видами спорту.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: